Rendkívül kifinomult lett a Xiaomi Mi Note és a Mi Note Pro

Két új felsőkategóriás okostelefont mutatott be a Xiaomi, az egyikben már Snapdragon 810 chip munkálkodik.

Rendkívül kifinomult lett a Xiaomi Mi Note és a Mi Note Pro

A Xiaomi nevét mostantól a piacvezető vállalatok között kell említeni. A Mi Note és a Mi Note Pro a végletekig átgondolt mind a külső, mind pedig a belső tekintetében.

Xiaomi Mi Note

A Xiaomi eddig a felsőkategóriában nem szolgált „phablet” méretű okostelefonnal, a Mi4 és a Mi3 is 5 hüvelykes kijelzővel volt ellátva, a mostani készülékek viszont jócskán rálicitálnak ezekre. A Mi Note előlapját már egy 5,7 colos, Full HD megjelenítő uralja, amit a Japan Display Inc. konzorcium és a Sharp gyárt a Xiaominak. A panel lefedi az NTSC színtér 95 százalékát, a kontrasztaránya pedig eléri az 1400:1-es értéket az adaptív dinamikus kontraszttal. Érdekesség, hogy még olvasó móddal is szolgál a kijelző, ilyenkor képes csökkenteni az alacsony hullámhosszú kék fény kibocsájtását, így sokkal kevésbé bántja a szemet. A kék fény káros hatása általában este jelent problémát az okostelefonoknál és a táblagépeknél, ez egyebek mellett alvási zavarokat okozhat. A készülék előlapját és hátlapját egyaránt Corning Gorilla Glass 3 üveggel fedték le a tervezők. A mobil előlapján ott sorakoznak az Android elengedhetetlen érintőgombjai is, tehát akárcsak a korábbi Mi modelleknél, ennél sem virtualizálták ezeket a kezelőszerveket.

A hatalmas kijelzővel ellátott telefon elején egy 4 megapixeles kamera is helyet kapott, ami a szeflizésnél és a videóhívásoknál bizonyíthatja a rátermettségét. Kiemelendő, hogy még csak nem is egy hagyományos megoldásról beszélhetünk, hanem a HTC UltraPixel kamerákéhoz hasonlóról, ennek megfelelően 2 mikronosak a pixelek, így egészen gyenge fényviszonyok mellett is jól teljesíthet az érzékelő. A főkamera esetében nem jelent komoly előrelépést a Mi Note, de igazából ilyen tekintetben sem lesz vele különösebben probléma. Egy Sony IMX214 CMOS szenzorra épülő egységgel állunk szemben, ami F/2.0-s rekeszértékű lencserendszer mögé került, melyet optikai képstabilizátorral is elláttak. Mozgóképfelvételek jelen állás szerint 1080p-ben rögzíthetőek vele, bár maga a hardver ennél magasabb felbontással is boldogulna. Fényhiányos helyen a kéttónusú LED-es villanó is akcióba lép. Az operációs rendszer szerepét egyelőre az Android 4.4 KitKat tölti be a Mi Note-on, azonban biztosan kijelenthető, hogy a jövőben frissülni fog Android 5.0-ra, ami az egyébként is gyors telefon sebességét tovább növelheti. A Xiaomi magától értetődő módon az MIUI 6-os kiadását használja egyébként, szóval itt alapjaiban lesz átalakítva a rendszer, és rengeteg plusz képességre lehet számítani.

Egy Snapdragon 801 chip a készülék lelke. A Qualcomm tavalyi lapkája Krait 400 processzormagok négyesével van ellátva, melyek 2,5 GHz-es frekvencián üzemelhetnek, ha minden erejüket latba kell vetniük. A grafikus feladatok felelőse ebben a chipben egy Adreno 330 IGP. A készüléket 3 GB-nyi rendszermemóriával látták el, ami csak nagyon szélsőséges esetekben jelenthet szűkös keresztmetszetet. Háttértár tekintetében kétféle kivitelből választhatnak majd az érdeklődők: 16 vagy 64 GB-os kapacitással lehet majd hozzájutni a Mi Note-hoz – ezt a döntést jól meg kell fontolni, memóriakártyás bővítési lehetőség ugyanis nincs. A Xiaomi új reménységének a kapcsolati képességeit egyelőre nem részletezték, csak nagyvonalakban számoltak be erről a pontról a bemutatón, így lehetnek egyéb képességei is. Az eszközt két SIM befogadására készítették fel. A Mi Note kapott egy négyes kategóriájú 4G LTE hálózati modemet, ami 150/50 Mbps-os le- és feltöltési sebességet támogat (és mindkét SIM eléri), továbbá van a fedélzetén WLAN Wi-Fi Directtel, GLONASS és BeiDou rendszerekkel is kommunikáló A-GPS vevő, valamint Bluetooth 4.0 modul is.

A Xiaomi kihangsúlyozta, hogy kellően kompakt lett az újdonság, ugyanis minden irányból kisebb, mint az iPhone 6 Plus, ami „csak” 5,5 hüvelykes panellel rendelkezik. A 155,1 x 77,6 x 6,95 milliméteres házat fém keret öleli körül, amit a hátlapja felől nagy ívben lekerekítettek, hogy még jobb legyen kézben tartani. És ha már a fizikai jellemzőinél tartunk, a tömege 161 gramm. A készülék egy 3000 mAh-s akkumulátorból fogja meríteni a működéshez szükséges energiát, amit a Sony és az LG Electronics gyárt. Az üzemidejét tekintve nagy attrakcióra nem kell tőle számítani, de kb. hozni fogja a felsőkategóriában manapság már elvárható szintet. Viszont gyorsan újult erőre fog kapni, ugyanis a hatékony gyorstöltési mechanizmus 30 perc alatt 60 százalékos töltöttségi szintre repíti. A mobiltelefon fehérben és feketében lesz megvásárolható.

Xiaomi Mi Note Pro

A Mi Note Pro változata sok területen ugyanazt tudja majd, mint a Mi Note, viszont néhány dologban kifejezetten jobb. Frissebb rendszer, magasabb felbontás, gyorsabb központi chip és több RAM jellemzi ezt a modellt. Az előlapját uraló panel ezúttal is a Sharptól/JDI-től származik, ám itt már 515 PPI-s pixelsűrűségről beszélhetünk a Quad HD felbontásnak köszönhet. Ezúttal az Android 5.0 bizonyíthatja majd a rátermettségét, mely természetesen a MIUI felhasználói felület jellegzetességeivel fog párosulni. A Lollipop egyéb újításokon túl támogatja a 64 bites központi chipeket, ami jelen esetben bizony szükséges is. Ez az okostelefon már egy Snapdragon 810-es lapkát használ, ez megfelelő teljesítménnyel szolgál a 2560 x 1440 képpont mozgatásához. Ebben a Qualcomm SoC-ben négy 2 GHz-es Cortex-A57 mag felel a sebességért, az 1,5 GHz-es Cortex-A53 egységek pedig az energiahatékonyságon munkálkodnak. A megfelelő grafikus teljesítményről egy Adreno 430-as gondoskodik.

A készülék kapcsolati képességei is javultak valamelyest, de ez a jelenlegi információink szerint csak a gyorsabb 4G-ben mutatkozik meg. Itt már egy kilences kategóriájú LTE modem bukkant fel, ami mondhatni brutális, 450 Mbps-os letöltési sebesség elérésére is lehetőséget biztosít. Illetve biztosítana, ha lenne bárhol a világon olyan hálózat, ami ezt támogatja. Valószínűleg idén már akadhat néhány olyan szolgáltató, ami ilyen infrastruktúrát lesz képes nyújtani, ám egyelőre senki sem dicsekedhet ilyennel. A rendszernek itt már 4 GB-nyi LPDDR4 memória beosztását kell megoldani, ami szinte egyedülálló az okostelefonok körében, így ezzel vélhetően nem is lesz gondja. A fehér, fekete és arany színekben pompázó eszközt egy 3090 mAh-s akkumulátor kegyeire bízták. Ez csak egy hajszálnyi előrelépést jelenhetne üzemidőben, de akár az is meglehet, hogy ez a mobil kevésbé fogja bírni egy feltöltéssel. Jelenleg nem ismerjük az S810 fogyasztását, így ilyen tekintetben nehéz bármit is előre vetíteni.

A Xiaomi Mi Note és a Note Pro egyszerre fog befutni, már január 20-ától felveszik rájuk az előrendeléseket, a szállításuk pedig január 27-én indul. A Mi Note ára 16 GB tárhellyel 370 dollár körül alakul, 64 GB-tal pedig már, ha minden igaz 450 dollárt kell majd érte leszurkolni. Az abszolút csúcsra törő 64 GB-os Mi Note Pro pedig 530 dollárból jön majd ki.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward