Rendkívül fontos frissítést kapnak a HPE egyes üzleti SSD-i

A frissítés alkalmazása nélkül 40 000 üzemóra után tömegesen meghibásodhatnak az adattárolók, így a rajtuk tárolt tartalmak elvesznek.

Rendkívül fontos frissítést kapnak a HPE egyes üzleti SSD-i

A Hewlett Packard Enterprise szakemberei érdekes hibajelenségre bukkantak egy SSD gyártó partner közreműködésének köszönhetően, amely a vállalat egyes SAS-SSD meghajtóit érinti. A szóban forgó meghajtók nagyjából 40 000 üzemórányi munka után működésképtelenné válhatnak, vagyis a rajtuk tárolt adatoknak búcsút mondhatnak tulajdonosaik. Az értékesítési adatok alapján végeztek egy gyors kalkulációt a mérnökök, amely alapján úgy látják, az ügyfeleknél lévő SSD meghajtók közül a legrégebben eladottak is majd csak 2020 októberében érhetik el a 40 000 üzemórás határt, vagyis még bőven van idő a védekezésre.

Galéria megnyitásaJelen esetben annyit lehet tenni a hiba elkerülése érdekében, hogy a rendszerek adminisztrátorai letöltik és telepítik a HPD7-es, vagy ennél frissebb firmware-t, ez ugyanis már tartalmazza a hiba javítását, vagyis elkerülhető az SSD meghajtók meghibásodása, illetve az adatvesztés is. Azok az ügyfelek, akik elmulasztják a firmware frissítést, azt kockáztatják, hogy értékes adatokat fognak elveszíteni, amint az SSD-k elérik a 40 000 üzemórás üzemidőt, ekkor ugyanis nemes egyszerűséggel „téglává válnak”, vagyis csak papírnehezéknek lesznek jók, a rajtuk lévő adatokat pedig nem lehet majd visszanyerni.

Arról sajnos nem szól a HPE hivatalos tájékoztatója, hogy pontosan milyen bug okozza a hibát, ám azt nem titkolják, hogy a jelenséget nem ők, hanem egy megnevezni nem kívánt SSD gyártó partner vette észre és jelentette még időben.

Az említett SSD-k többféle konfigurációban is helyet kaptak az elmúlt időszakban, így a HP ProLiant, a Synergy, az Apollo 4200-as, a Synergy Storage Modules, a D3000 Storage Enclosure, illetve a StoreEasy 1000 Storage sorozat tagjai egyaránt érintettek lehetnek. Mivel ezekben a rendszerekben általában RAID tömbbe fűzve üzemelnek az SSD-k, kiemelten fontos a szükséges firmware frissítés elvégzése, ugyanis az SSD-k többnyire egyszerre mennek majd tönkre, hiszen egyszerre üzemelték be őket, így az adatvesztés a RAID mód ellenére is elkerülhetetlen. Amennyiben az adott vállalat rendelkezik külön mentéssel is, akkor csökkenthető a veszély mértéke, ám a zavartalan működés érdekében így is mindenképpen ajánlott a frissítés mielőbbi elvégzése.

A hiba az alábbi meghajtókat érinti:

  • HPE 800GB 12G SAS WI-1 SFF SC SSD (EK0800JVYPN, 846430-B21)
  • HPE 1.6TB 12G SAS WI-1 SFF SC SSD (EO1600JVYPP, 846432-B21)
  • HPE 800GB 12G SAS MU-1 SFF SC SSD (MK0800JVYPQ, 846434-B21)
  • HPE 1.6TB 12G SAS MU-1 SFF SC SSD (MO1600JVYPR, 846436-B21)

Érdekesség, hogy egy hasonló probléma már korábban, tavaly novemberben is felbukkant, akkor egyéb SSD-k esetében vették észre, hogy egy bug miatt működésképtelenné válhatnak 32 768 órányi üzemidő után. Erre a hibára szintén kiadtak már egy frissítést a szakemberek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap