Rendkívül fontos bejelentések az AMD ünnepi rendezvényén

FX-8370-es processzor 8 aktív maggal 8722,7 MHz-en, R9 285 adatok, csökkenő processzorárak és a végére némi hidegzuhany.

Rendkívül fontos bejelentések az AMD ünnepi rendezvényén

Az AMD ma ünnepelte harmincadik évfordulóját annak, hogy belépett a grafikus- és játékpiacra, ahol ezalatt az időszak alatt számos innovatív technológiát és terméket mutatott be.

Ez az ünneplés többről szólt, mint a grafikus divízióról, vagyis az ATI-ról, amelyet 1985 augusztusában alapítottak, és amit az AMD néhány évvel ezelőtt vásárolt fel. Ennek megfelelően nem csak a grafikus piacra szánt termékekről, illetve játékokban használatos innovatív technológiákról esett szó, hanem új FX sorozatú processzorokról is. Maga az AMD egyébként 30 évnél régebben alapult: a cég 1969 óta működik, azaz idén ünnepli 45. születésnapját.

Kaveri alapú PC modok – meghökkentőek és rendhagyóak

Az AMD az esemény alkalmával rajongók által készített PC modokat is bemutatott, amelyek az alábbiakban tekinthetőek meg. Az első mod egy hokipályába építve érkezik, amelynek a tetején a Montreál és a Toronto csapata küzd egymással.

A második mod egy zenegép (JukeBox), ami a TrueAudio miatt kapcsolódik a témához. A ház a Kaveri alapú PC mellett egy remek hangminőséget produkáló erősítőt, illetve hangszóró(ka)t is tartalmaz, tehát tényleg képes zenegépként működni. Maga az alap egyébként nem egy klasszikus JukeBox ház: a modder egy benzinkutakon használatos kútfejbe integrálta a konfigurációt, illetve az erősítőt és a hangszóró(ka)t.

A harmadik mod már igazán eszement szerkezet, ugyanis a Kaveri alapú PC-t ezúttal egy működő kukoricapattogtató gépbe szerelték. Ez a cucc teljesen ideális házimozi számítógépként történő használatra: kikapcsolódás közben készül az újabb adag pattogatott kukorica, így maximális moziélményben lehet részünk.

Az utolsó mod a sörrajongókat veszi célba. Ennek a modnak egy mobil sörcsapoló automata adta az alapját, ami egyébként tökéletesen működik, így számítógépezés közben akár folyékony kenyeret is magukhoz vehetnek a felfrissülésre vágyó júzerek.

Tuning élőben

A tuning főszereplője a frissen bejelentett FX-8370-es processzor volt. A processzor fölé folyékony nitrogént tartalmazó párologtató henger került, majd némi elszánt próbálkozás után sikerült 8722,70 MHz-es órajelet elérni, méghozzá úgy, hogy a processzornak nem csak egy, hanem mind a nyolc magja aktív volt.

Ez azért meglehetősen impresszív eredmény, hiszen ilyen magas órajeleket rendszerint "egymagos módban" szokás elérni.

Jól jártak azok, akik korán keltek, hogy részt vegyenek az ünnepségen

Ajándék Radeon R9 290-es videokártyát kapott mindenki, aki részt vett az AMD ünnepi rendezvényén. Szép kis kupac volt, szó se róla.

A raklapnyi videokártyát az AMD egyik szakembere, John Bryne tolta be a nézőtérre.

Lehullott a lepel az új FX sorozatú processzorokról is

A korábbi hírünkben bemutatott FX-8370, FX-8370E és FX 8320E processzorokat meg lehetett tekinteni a standon, amelyen éppen folyékony nitrogén alapú tuning zajlott. Ezzel együtt egy FX-9590-es processzort is láthatunk – ez lapul a bal oldalon lévő hatalmas dobozban –, amelyhez még folyadékhűtő rendszer is jár.

Az újdonságokról a TDP értékeken kívül túl sok infó nem hangzott el – gyakorlatilag csak a Turbo Core órajeleket említette meg az AMD illetékese. Sem árakról, sem pedig tulajdonságokról nem esett szó, így egy picit csalódottak vagyunk – még annak ellenére is, hogy a korábbi hír minden információt tartalmaz a rövidesen érkező újdonságokról. Fentebb említett hírünkben egyébként nem csak három, hanem összesen öt új processzorról esik szó. Az új modellek szeptember másodikán válnak elérhetővé, legalábbis az FX-8370 és az FX-8370E egészen biztosan.

Ezzel együtt arról is szó esett, hogy csökken egyes processzorok ára – az FX-9590 például jelentősen olcsóbb lesz. Az AMD meglepő módon költséghatékony processzorcsomagokat is piacra dob, ami rendszerépítők számára lesz jó: ezekben a csomagokban több, szám szerint hat darab processzor lapul, és kedvezőbb áron lehet hozzájuk jutni, mint ha egyenként vásárolnánk meg őket. A csomagok Roy Taylor bejelentése szerint a Six Packs nevet viselik.

Bemutatkozik a Radeon R9 285

Az AMD ígéretéhez híven lerántotta a leplet következő friss videokártyájáról is, amelyről korábban már több pletyka is érkezett. A szóban forgó videokártya a Radeon R9 285-ös típusjelzést viseli, különlegessége pedig az, hogy elsőként alkalmazza az AMD új, Tonga kódnévre keresztelt GPU-ját.

Érdekesség, hogy a rendezvény kezdetekor jótékonysági céllal egy Radeon R9 285-ös aukció is elindult, amelynek végén a legmagasabb összeget felajánló licitáló elmondhatja majd magáról, hogy ő vásárolhatott magának a világon először R9 285-ös videokártyát. A bevétel persze nem az AMD számlájára folyik be, hanem a Child's Play alapítványéra. Az aukció 99 dollárról indult, de a játékfejlesztőkkel folytatott beszélgetések alatt – ami a Mantle API köré épülő játékok előnyeiről szólt – már 300 dollár fölött járt a licit, a rendezvény végére pedig az 500 dollárt is meghaladta az összeg. Hogy mi lett a licit vége? Itt lehet megtekinteni.

Némi várakozás után szerencsére megérkeztek az áhított információk is, így kiderült, mit kínál a Tonga alapú Radeon R9 285. Az új videokártya DirectX 12 és Mantle API támogatással érkezik, plusz TrueAudio, illetve Eyefinity támogatás is szerepel a repertoárjában. Utóbbihoz kapcsolódik egy új szolgáltatás, amely a Mix Mode Eyefinity nevet kapta, lényege pedig az, hogy segítségével eltérő felbontású és képarányú monitorokból is készíthető több monitorból álló megjelenítő rendszer.

Szintén fontos megjegyezni, hogy az R9 285 esetében a FreeSync támogatás is elérhető lesz, amit az AMD licencdíj nélkül, ingyen bocsát a monitorgyártók rendelkezésére, a technológia alkalmazása pedig elméletileg nem jelent plusz költséget, így a FreeSync kompatibilis monitorok elvileg nem lesznek drágábbak normál társaiknál – legalábbis a show alkalmával elhangzott információk erre utaltak (de új vezérlő kell a monitorokba miatta, max valsz. lenyelik a gyártók a fejlesztés költségeit).

Ezek után most már tényleg nézzük, milyen tulajdonságokkal rendelkezik az R9 285-ös modell. A 28 nm-es csíkszélességgel készülő Tonga GPU 1792 stream egységgel gazdálkodik, amelyek mellett 112 textúrázó, valamint 32 renderelő egység is lapul a fedélzeten. A GPU maximális órajele 918 MHz – ez alighanem a boost órajel értéke. Az új videokártya egyszeres pontosságú számítási teljesítménye 3,3 TFLOP/s értéket képvisel.

A GPU és a 2 vagy 4 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória között 256-bites memória-adatsín teremt kapcsolatot, a VRAM effektív órajele pedig 5500 MHz. A PCI Express 3.0 x16-os csatolófelülettel érkező videokártya két darab hattűs PCI Express tápcsatlakozó alkalmazását követeli meg, TDP-je pedig mindössze 190 watt lesz.

Most már csak az a kérdés, hogy a termék pontosan mennyibe kerül majd. Az előadás alkalmával először 329 dolláros ár hangzott el, de ezt csak viccnek szánták: a termék valódi listaára 249 dollár lesz.

Az új videokártya szeptember másodikán rajtol el, és ez a rajt nem formális lesz, ugyanis ettől a naptól kezdve az üzletek polcain is találkozhatunk majd Radeon R9 285-ös videokártyákkal. Az R9 285-ös modellekből többféle kiadás is készül, hála az AMD partnereinek. Ezek az alábbi dián láthatóak:

És a jó híreknek ezzel még abszolút nincs vége. Az AMD szeptember másodikán a Never Settle Space akciót is meghirdeti, amelynek keretén belül a Radeon R9-es sorozatú videokártyákhoz az alábbi címek közül lehet majd válogatni.

Az akciót azokra a Silver, illetve Gold kuponokra is kiterjeszti a vállalat, amelyeket korábban szereztek be a vásárlók – és még nem jártak le. Sőt, a mai naptól szeptember másodikáig bezárólag vásárolt Radeon R9-es sorozatú videokártyák is részt vehetnek majd az új akcióban.

A rendezvény során egy twitteres játék is lezajlott, amelynek keretén belül a legkreatívabb fotókat megosztó felhasználók között három Radeon R9 285-ös videokártyát sorsoltak ki.

ALS Ice Bucket Challenge

A show elején arról is szó esett, hogy az AMD részt vesz a manapság zajló őrületben, amelynek keretén belül jeges vizet zúdítanak a fejükre (és nem utolsó sorban adakoznak is) a vállalkozó szellemű résztvevők – illetve azok, akik a kihívás keretén belül meg lettek szólítva.

Az AMD illetékesei közül öten kerültek fel a listára, akik potenciális résztvevői lehettek volna a kihívásnak, ám közülük valójában csak egy szerencsés – vagy inkább szerencsétlen – élhette át a jeges zuhany élményét. A show alatt zajló internetes szavazás eredménye döntötte el, ki kapja a vizet. A ceremóniának megadták a módját, ugyanis az ítéletet a The Fixer néven ismertté vált figura hajtotta végre, aki munkája során előszeretettel ver szét Nvidia hardvereket.

A szavazás eredményeként Gabe Gravning-et választották ki, így a show végén ő kapta nyakába a vödörnyi jeges vizet, ahogy az a fenti fotókon is látszik.

Aki szeretné megnézni a teljes közvetítést, az alábbiakban megteheti:

Watch live video from AMD on Twitch

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward