Rendhagyó teszt Ednet termékekkel és bebikázott autóval

Egyebek mellett Bluetooth és NFC támogatással ellátott mobil hangfal és autót bebikázó PowerBank is járt nálunk – meg még két másik érdekesség is.

Rendhagyó teszt Ednet termékekkel és bebikázott autóval

Bevezető

Legfrissebb cikkünkben könnyedebb témával jelentkezünk: kipróbálunk néhány érdekes terméket a német Ednet kínálatából. Ezek között vezeték nélküli töltést támogató mobil akkumulátor éppúgy jelen van, mint WiFi-s IP kamera vagy éppen autót "bebikázó", de telefon töltésére is használható mobil akksi. Extraként még egy Bluetooth és NFC támogatással ellátott, igen szépen szóló mobil hangfal is bekerült a repertoárba, így meglehetősen sokrétű a kínálat. Mielőtt azonban rátérnénk a teszt szereplőinek bemutatására, mindenképpen érdemes pár szót ejteni gyártójukról.

Ednet – Mit kell tudni róla?

Az Ednet név tulajdonképpen nem egy gyártót, hanem egy nagy gyártó egyik brandjét takarja. Az Ednet mögött az Assmann áll, amelynek világszerte több országban is van központja. Ez a cég egy német vállalkozás, amely 1969-ben alakult Lüdenscheidben, azóta viszont multinacionális óriásvállalattá nőtte ki magát, ami nem csak a konzumerpiacon, hanem a professzionális megoldások szegmensében is képviselteti magát. A cégnek a konzumer szegmensben két erős márkaneve van: az egyik az Ednet – amit egyébként kisbetűvel kell írni –, a másik pedig a DIGITUS.

Galéria megnyitása

Az Assmann 2012 júliusában hívta életre az Ednet márkanevet, ami azóta komoly térhódításba kezdett, így számos piacon képviselteti magát – Európában piacvezető szerepet tölt be a belépőszintű árkategóriát megcélzó számítógépes- és irodai kiegészítők, valamint a multimédiás és audió termékek szegmensében. Ednet márkanév alatt főként számítógépes tartozékokkal találkozhatunk, de egyéb termékek is lapulnak a kínálatban, ahogy arról cikkünk is lerántja majd a leplet. Hogy a termékek ár/teljesítmény alapján tényleg ütőképesek-e? Ez idővel kiderül, de a német háttér alapjában véve jó alapot jelent, amire lehet építkezni.

Galéria megnyitása
A teszt szereplői

Ugorjunk is egyből fejest a mélyvízbe: az első tesztalany a színes ledes világítással ellátott, kültérben is gond nélkül használható Ednet Sonar LED BT hangfal lesz.

Ednet Sonar LED BT hangfal

Ednet Sonar LED Bluetooth Speaker

Az első termék, ami kipróbálunk, így rendhagyó mobil hangfal, ami elegáns és informatív csomagolásban kerül az üzletek polcaira. A doboz előlapja kinyitható, így megcsodálható a hangfal eleje, valamint arról is képet kapunk, milyen erősségei vannak a terméknek, illetve hogy néznek ki a különböző világítási effektjei.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A doboz belsejében a gondosan becsomagolt hangfal mellett egy fekete kis kartondobozban találjuk meg a termék leírását, valamint a tartozékként mellékelt 3,5 milliméteres jack audió és a microUSB-USB kábelt. Gyakorlatilag más nincs is a doboz belsejében, de ez nem is baj, hisz ennyi bőven elég a felhőtlen szórakozáshoz.

Maga a hangfal feketében érkezik, házát pedig puha tapintású gumibevonat védi a külső behatásoktól – legyen szó kisebb ütésekről vagy karcokról, de a termék kültérben is helytáll, így kerti partihoz is remek kiegészítő lehet. A hangfal háza 184 milliméter széles, 73 milliméter magas és 81 milliméter mély, tömege pedig nem több 445 grammnál. Az előlap rácsozása mögött egy extra védőréteget is elhelyeztek, így a ledek fénye jobban szóródik, ugyanakkor védelmükről is gondoskodtak. A rács mögött két darab 3,5 wattos hangszóró lapul, amelyek az 50%-os hangerőnél magasabb tartományban jól érezhető membránkitéréssel mozgatják a házat – ez kiválóan érezhető, ha kézbe vesszük a hangfalat.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

A hangszórókon kívül az előlap beépített mikrofont is rejt, így a Bluetooth alapú kapcsolatot nem csak zene továbbítására, hanem telefonhívások fogadására is használhatjuk. A hangfal tetején néhány gomb segíti a rendszer kezelését, amelyek közül a középen elhelyezett példány multifunkciós: nem csak a hangfal bekapcsolására, de hívásfogadásra, zenelejátszás elindítására vagy éppen zenelejátszás megállítására is használható. Az alsó és felső részen a zeneszám-váltó gombokat találjuk, oldalt pedig a hangerőszabályzókat. A ledes világítás ki- és bekapcsolására, valamint az effektek közötti léptetésre a napot ábrázoló gomb használható, vele szemben pedig az üzemmód-váltó gombot látjuk, ami a Bluetooth és az Aux mód közötti váltást segíti. Apró tipp: a ledes világítás fényereje három szintben állítható, ha az effektváltó gombot nyomva tartva a hangerő gombokat is megnyomjuk. Erről a leírásban nincs infó, de működik. A hangfal tetejének végében egy apró led számára alakítottak ki helyet, ami az üzemmódról, vagy éppen az akkumulátortöltés állapotáról ad tájékoztatást.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

A hangfal másik végén egy NFC feliratú borítást találunk: ide érintve egy NFC-képes mobilt azonnal megtörténik a Bluetooth alapú eszközpárosítás. A rendszer egyébként Bluetooth 4.0-s támogatással érkezik és sztereó átvitelre is képest (A2DP profil).

Galéria megnyitása

A hangfal hátulján egy perforált részen keresztül távozik a hangok egy része, tőle balra pedig egy kis ablakszerű kivágás látszik, amit felhajtva a microUSB csatlakozót és a 3,5 milliméteres jack audió bemenetet pillanthatjuk meg. A ház IPX4 minősítéssel rendelkezik, így kültérben is biztonsággal használható. A hosszú üzemidőről 2400 mAh-s akkumulátor gondoskodik, ami meglepően sokáig bírja a nyúzást – de erre később még részletesebben is kitérünk. Az akkumulátor egyébként beépítettnek tűnik: a házat próbáltuk megbontani, de nem jártunk sikerrel, és mivel rajtunk kívül még más is fogja tesztelni a terméket, így nem szerettük volna, ha megsérül – nem próbálkoztunk tovább.

Tapasztalatok

A különböző eszközök csatlakoztatása zökkenőmentes és gyors, az utoljára párosított eszközhöz pedig automatikusan kapcsolódik a mobil hangfal. Fotózás alkalmával volt is ebből meglepetés: a termék a két szobával távolabb lévő telefonhoz olyan szépen kapcsolódott, hogy magunk is elcsodálkoztunk rajta. AUX csatlakozón keresztül szintén zavartalan a működés, akár PC-vel, akár MP3 lejátszóval kapcsoljuk össze a terméket.

LED alapú hangulatvilágítás

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitása

Az RGB LED alapú hangulatvilágítás ötféle effektet tud (Club, Equalier, Groove, Rainbow és Meteor), de igény szerint akár ki is kapcsolhatjuk. A fényerősség három szintben állítható (alacsony, közepes és magas), gyárilag az utolsó aktív, így tesztünk során is főként ezzel dolgoztunk. A hangfal álló és fekvő helyzetben egyaránt használható, sőt, a ledes világítás a pozícióhoz még alkalmazkodni is tud: a beépített giroszkóp jóvoltából a hangfal elfordításakor az effekt is elfordul (ez két effektnél működik), viszont az elfordítást csak egy irányban tudja a rendszer, ahogy az majd a lenti videóról is kiderül.

Hangminőség

Hangzás tekintetében óriási meglepetés volt a mobil hangfal teljesítménye: a különböző stílusú zeneszámok tisztán, erőteljesen szólaltak meg rajta, igaz, az is érezhető volt bizonyos esetekben, hogy a hangszórók egy picit jobban kiemelik a középtartományt, mint kéne – de ebben a méretben ennyiért tökéletes a színvonal. A mélyhangok erőteljesek, viszont a legalsó tartomány nem tud megszólalni, mivel kicsi a membrán felülete. A magas hangokkal viszont nincs baj. Közepes hangerőn hallgatva sokáig kellemes kikapcsolódást nyújt a hangfal – még azoknak is, akik ennél sokkal minőségibb hangzáshoz vannak szokva. Külön pozitívum, hogy maximum-közeli hangerőnél sem torzít a rendszer: a maximum alatt egy vonallal még éppen elég tiszta ahhoz a hangzás, hogy egy nagyobb teret kellő hangerővel tölthessünk meg, de kültérben is jól jöhet ez az extra képesség. Maximumra tekerve már egyes tartományok torzítanak, viszont ez nem is szokványos üzemeltetés – ebben a tartományban rettentően hangos az apróság. Ekkora hangerőnél nagyon feltűnik a pici hangszóró hátránya: a legalsó tartományok hiányzanak.

Összességében a hangzás minőségét és erősségét rettentően kellemes meglepetésként könyveltük el. Mivel egy videó sokkal többet mond ezer szónál, a ledes funkciókat ilyen formában mutatjuk be. Noha a felvétel alapján a hangminőségről nehéz pontos képet kapni, mégis úgy döntöttünk, hogy néhány szám erejéig megmutatjuk, hogyan szól az apróság. A kamera mikrofonja miatt közepes hangerőt állítottunk be, mert e fölött a mikrofon már betorzít, de a hangfal még ekkor is tisztán szól – nem akartunk hamis látszatot kelteni.

A lényeg már az első 2-3 percben kiderül – ezt csak azoknak említjük meg, akiket elriaszt a hosszú videó látványa.

Üzemidő

Az Ednet Sonar LED Bluetooth Speaker esetében természetesen azt is kipróbáltuk, ledes effekt kíséretében, közepes hangerő beállításával mégis mennyi üzemidőre számíthatunk egyetlen teljes akkumulátortöltést követően.

A tesztet Bluetooth kapcsolaton keresztül végeztük, és a végén azt tapasztaltuk, hogy közepes hangerőn, Equalizer ledes effekttel 5,5 órán át zenélt a termék, majd ekkor elkezdett pirosan villogni a felső visszajelző led, ami az akkumulátortöltés szükségességére figyelmeztet. A gyártó szerint ekkor tölteni is kell az akkumulátort, ellenkező esetben torzulhat a hang, míg teljesen le nem merül a termék. A jelzéstől számítva 16 perc telt el a teljes kikapcsolásig, hangminőség-romlást azonban nem tapasztaltunk – ebben szerepe lehet a közepes hangerőnek is. AUX kapcsolat alkalmazásával és/vagy kikapcsolt ledes világítással természetesen ennél hosszabb üzemidő is elérhető.

Bluetooth alapú kihangosító

A végére hagytuk a Bluetooth alapú kihangosító-rész tesztelését. A tapasztalatok alapján a hívó fél hangja jól érthető, jól hallható, a beszélő hangjáról pedig ugyanez a hívó félnél is elmondható, azaz mind a hangszóró, mind pedig a mikrofon jól teljesített. A mikrofon egyébként a szokásosnál egy kicsi élesebb, ércesebb hangot közvetít, mint ha normál telefont használnánk, de ezzel együtt lehet élni.

Ednet Mobile Jump Starter and Powerbank

Ednet Mobile Jump Starter and Powerbank

A mobil hangfal után most egy kicsit komolyabb vizekre evezünk, hisz a második kiegészítő egy rettentően hasznos autós felszerelés, ami óriási segítség lehet a téli hideg időszakban, amikor a gyengélkedő akkumulátorok az első komolyabb hideg reggelen végleg kilehelik lelküket. Erre rendszerint a legnagyobb reggeli kapkodás során szokott sor kerülni, hogy meglegyen a napi első kihívás, ami megadja az adott nap alaphangulatát. Az Ednet Mobile Jump Starter and Powerbank névre keresztelt kiegészítő ebben a helyzetben nagyon jó szolgálatot tehet, hiszen segítségével azonnal "bebikázhatjuk" az autót, ehhez pedig nem kell segítséget kérni sem barátainktól, sem a szomszédtól, sem pedig autós társainktól. Már amennyiben az adott autóban megtaláljuk az akkumulátort. Ha nem, akkor érdemes szakértő segítséget kérni.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Az autós mobilakkumulátor egy nagyobbacska dobozban érkezett meg hozzánk, a benne lapuló hardver tudásához képest azonban meglepően könnyű volt a pakk. A kartondobozban egy cipzáras, CD/DVD tartóra emlékeztető fekete tokot találtunk, amiben minden tartozék pedáns rendben foglalt helyet. Ezt a "hordtáskát" nyugodtan betehetjük a csomagtartóba, vagy éppen a kesztyűtartóba, hogy kéznél legyen.

Galéria megnyitása

A mobil akkumulátor mellett szivargyújtós töltő, microUSB-USB töltőkábel, valamint egy üzemeltetési útmutató és egy krokodilcsipeszeket tartalmazó kiegészítő foglal helyet – utóbbit csak a lemerült akkumulátorú autó indításakor kell használni. A dobozka egyébként némi elektronikát és tíz darab relét rejt – ezeket a pozitív ágra szerelték, ahogy az majd később, a szétszerelés során készített fotóról is kiderül.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A termék akkumulátor-része elegáns fémházban foglal helyet. Hátoldalán egy ajtó rejti a bikázáshoz használatos kiegészítő EC5-ös csatlakozóját, de itt lapul a beépített microUSB kábel vége is, ami egy sínben fut végig a ház oldalán – ez maximum 1 amper töltőáramot képes leadni. Az előlapon egyebek mellett a szivargyújtós töltő csatlakozóját és egy microUSB portot találunk, amelyeken keresztül a belső akksi tölthető. microUSB 2.0-s porton keresztül 1 amperes töltőárammal 9-10 óra, 12 voltos szivargyújtós töltőn keresztül pedig nagyjából 4-5 óra töltési idővel kell számolni. Az akkumulátor töltését csak egy csatlakozón keresztül szabad kezdeményezni, különben sérül az elektronika.

A 145 milliméter hosszú, 72 milliméter széles és 28 milliméter magas termék 380 grammot nyom a mérlegen, azaz "tudásához képest" nem nehéz, élettartama során pedig legalább 300 töltési-kisütési ciklust visel el.

Galéria megnyitása

Van még itt egy normál USB 2.0-s port is, ami különböző mobileszközök feltöltésére használható, méghozzá 2,1 amperes maximális tölltőárammal. Mivel a mobil akkumulátor 9000 mAh-s kapacitással bír, így akár több eszköz is feltölthető róla. Az előlap közepén egy lámpabúra látszik, amely mögött három darab 1 wattos led foglal helyet.

A fehér led zseblámpa funkcióra, illetve SOS fényjelzésre használható, de van egy piros és egy kék led is, amelyek a rendőrautó fényhídjának fényeit utánozzák. Hogy ez közúton mennyire szabályos hazánkban, az kérdéses, de baleset alkalmával jó szolgálatot tehet egy efféle extra, hisz messziről látszik a villogó fény, így megelőzhető, hogy még nagyobb baj történjen. Az előlapon akkumulátortöltöttség-jelző is van, amit a piros gomb lenyomásával lehet aktiválni. Ha ezt a gombot sokáig nyomva tartjuk, bekapcsol a zseblámpa funkció, majd ezután a másik két effekt is elérhetővé válik, ahogy az a lenti videón is látható.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitása

A mobilakkumulátor valós kapacitása – betekintés a színfalak mögé

A mobil akkumulátor esetében fontos kiemelni, hogy a 9000 mAh-s érték a beépített cellák teljes kapacitását takarja. Mivel a cellák a mobil akkumulátorok esetében általában 3,7 voltos feszültséggel dolgoznak - rendszerint párhuzamosan kapcsolt 18650-es vagy 41865-ös akkumulátorokkal –, a tölteni kívánt eszköz pedig 5 voltos feszültséget igényel, így konverzióra van szükség, amelynek során veszteség keletkezik – például hő formájában –, így a teljes kapacitásnak csak egy része nyerhető ki. Ennek mértéke attól is függ, mennyi ideig tart a töltés, mekkora áramot vesz fel az adott készülék, illetve mekkora a környezeti hőmérséklet. Általánosságban 65% és 93% között van a hatásfok értéke – utóbbi a Xiaomi mobil akkumulátorokra jellemző. Ilyen termék kiválasztásánál a tölteni kívánt eszközök akkumulátor-kapacitását ismerve úgy érdemes válogatni, hogy a mobilakkumulátorra írt kapacitást megszorozzuk 0,7-tel – 70%-os átlagos hatásfokot feltételezve –, így nem érhet kellemetlen meglepetés, maximum pozitívan csalódhatunk. Ennek értelmében egy 9000 mAh-s mobil akkumulátorból nagyjából 6300 mAh nyerhető ki – esetünkben a teszt során nagyságrendileg hasonló értéket mértünk.

A "bikázó" rész

A mobilakksihoz kapunk egy kis dobozkát, amelyen két krokodilcsipeszt helyeztek el. Ez a rendszer biztosítja a kellő indítóáramot ahhoz, hogy a lemerült akkumulátorú autó önindítóját megforgathassuk. A gyártói ajánlás szerint benzines autóknál 3000 köbcentiig, nyújt segítséget a termék a maga 300 amperes maximális indítóáramával, dízelmotorokról azonban nem esik szó a leírásokban. Ennél nagyobb hengerűrtartalmú motorokhoz nem érdemes alkalmazni, viszont 12 voltos elektromos rendszert használó motoros járművekhez nyugodtan bevethejük – például motorkerékpárokhoz, vagy éppen quadokhoz.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitása

Indítás során a pozitív csipeszt a pozitív sarura, a negatívot pedig a negatívra kell helyezni, közvetlenül az akkumulátorra. Alacsony töltés esetén egy kattanás és a piros LED világítása jelzi, hogy bekapcsolt a rendszer, ekkor elkezdhetünk indítózni. Ha nagyon kevés a töltés az autó akkumulátorában, akkor a piros LED nem villan fel, így az előlapi piros gombot kell megnyomni, majd innentől 30 másodpercen belül indítani kell az autót. Sikeres indítás után a mobil akkumulátor automatikusan leválasztja magát az autó elektromos rendszeréről, de indítás után így is érdemes mielőbb eltávolítani a krokodilcsipeszeket az akkumulátorról.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitása

A dobozka egyébként egy nyomtatott áramköri lapot rejt, ami a pozitív szálat szakítja meg. A NYÁK-on egyebek mellett tíz relét helyeztek el, méghozzá némi elektronika társaságában. Az eszközön keresztül töltés alkalmával 90A áram nyerhető ki az indítózást megelőző másodpercekben, indítózás esetén pedig 300 amperes maximális indítóárammal számolhatunk.

A teszt

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Természetesen kipróbáltuk, mire képes az Ednet megoldása, ehhez pedig egy tartalék, többnyire csak barkács célra használt akkumulátort szereltünk a kiválasztott, 1600 köbcentis benzines motorral ellátott gépjárműbe, amit megfelelő mértékben lemerítettünk, hogy a teszt valósághű lehessen. A merítés annyira jól sikerült, hogy az akkumulátor már az önindító megforgatására sem volt képes, így eljött a teszt ideje.

Hogy sikerült-e a "bikázás"? Mivel egy videó többet mond ezer szónál – főleg ilyen esetben –, így inkább videó alapon osztjuk meg tapasztalatainkat.

Ahogy az a fentiekből is kiderül, az indítás zökkenőmentes volt, pedig az akkumulátort addigra még tovább kínoztuk, ugyanis az első két videó forgatásába pici hibák csúsztak, így egy harmadik is készült. Még a harmadik indítózás után is teljes töltöttséget jelzett a beépített kijelző, ami azért elég impresszív. A multiméter által kiírt feszültségértékeket egyébként érdemes kellő gyanakvással fogadni, hisz lemerülőben volt benne az elem, de erre már csak később derült fény. Persze a teszt szempontjából ez nem is túl fontos.

A videó elkészítése után kíváncsiságból megnéztük, mennyi töltést vesz fel a három indítózás után a mobil akksi: az érték 1085 mAh volt. Egyszóval még bírt volna pár indítózást. Ezt jó tudni, hisz ha magunkkal visszük a terméket utazás során, és esetleg több autóson is segítünk, akkor is marad még annyi töltés, ami minket is kihúz a csávából.

Aki a klasszikus bikázással kapcsolatban is kíváncsi rá, hogyan kell szakszerűen elvégezni, olvassa el ezt a leírást.

Ednet Move kamera

Ednet Move – Wireless Indoor IP Camera

Harmadik tesztalanyunk egy meglehetősen jól felszerelt IP kamera, ami csak beltérben használható. A motoros termék nem csak vezetékes hálózatra, hanem akár WiFi hálózatra is kapcsolódhat, valamint nem csak nappal, de éjjel is lát, hála a beépített infra ledeknek.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A termék informatív csomagolást kapott, csak úgy, ahogy a korábban bemutatott Ednet eszközök, a doboz belsejében pedig katonás rendben foglalt helyet a kamera és a tartozékai. A kamerához kapunk némi dokumentációt, ami a beüzemelést segíti, valamint egy regisztrációs kártya és egy mini telepítő lemez is a csomag része – előbbi a bejelentkezést segíti, utóbbi pedig a számítógépes kliensprogramokat tartalmazza. A tartozékok között lapul némi szerelési anyag is: kapunk négy csavart és négy tiplit, valamint egy állítható műanyag tartókonzolt, így könnyedén falra vagy mennyezetre szerelhető a termék. A tartozékok sorát a tápadapter zárja.

Galéria megnyitása

A Move kamera fényes fehér műanyagházzal kerül a boltok polcaira, a kamerát tartalmazó ház pedig fényes fekete műanyagból készült. A termék 105 x 85 milliméteres alapterülettel bír, magassága pedig nem több 112 milliméternél. Az elegáns, modern kivitel jóvoltából nem csak kisebb irodába, de akár otthonra is ajánlható az újdonság.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A beltéri kamera hátulján 10/100 Mbps-os Ethernet port, egy 3,5 hüvelykes jack audió kimenet, illetve egy reset mikrokapcsoló található. A műanyagrács hangszórót rejt, de a kamera még beépített mikrofonnal is fel van vértezve. A megfigyelt szoba történéseit nem csak halljuk, de szükség esetén a kamerán keresztül akár "haza is szólhatunk". A zöld csatlakozósor I/O ki- és bemenet lenne, ha használható lenne – ez ugyanis a felhasználói kézikönyv szerint "nincs bekötve". Mellette látható a tápadapter csatlakozója, ami alatt egy microSD memóriakártya-olvasó lapul. A termék akár microSD memóriakártyára is tud rögzíteni. A sort egy WiFi antenna zárja, ami a 802.11 b/g/n szabványú beépített vezérlőhöz csatlakozik.

Az elegáns kamera a függőleges és a vízszintes tengely mentén egyaránt el tudja forgatni lencséjét, így hatalmas teret lehet vele megfigyelni. A lehetőségeket persze beárnyékolja, hogy a rendszer 1/5"-es CMOS képérzékelő lapkával dolgozik, ami 640 x 480 pixeles felbontással és maximum 30 képkocka/másodperces frissítéssel gazdálkodhat. Optikai zoom nincs, viszont infra ledeket kapunk, amelyekkel éjszaka is lát a kamera – ehhez mechanikusan lecsapódó infra szűrőt is használ.

Galéria megnyitása

A kamera alján 1/4"-es Witworth menet várja az állványok rögzítő csavarjait, de a mellékelt műanyag konzolt is használhatjuk. Ha közvetlenül a falra vagy a mennyezetre szeretnénk felrögzíteni a kamerát, akkor két műanyag vájat is rendelkezésre áll a ház alján.

A szoftver

A kamerához egy egyszerű alkalmazást kapunk, ami Windowsra és Mac OS X-re egyaránt elérhető. Az app könnyen beüzemelhető, a kamerát hamar megtalálja és a mellékelt kártya jóvoltából a bejelentkezés sem nehéz. Emellett iOS-re és Androidra írt okostelefonos appok is vannak, amelyeknél a bejelentkezés a kártyán található QR kóddal is történhet. A kamerához regisztrálhatunk online felhasználói fiókot is, így távoli elérése is biztosítható – megfelelő konfigurálás után.

Galéria megnyitása

Az asztali alkalmazás letisztult felhasználói kezelőfelülettel bír, és meglehetősen sokoldalú. A kamera képét a felszerelésnek megfelelően függőleges és vízszintes tengely mentén egyaránt tükrözhetjük – ehhez azonban az aktív képre kell kattintani, mert csak úgy lép érvénybe a változás. Beállíthatunk hang- és/vagy mozgás alapú riasztást, viszont utóbbi esetében külön nincs mód arra, hogy a kamera látóterének egy bizonyos szegletére korlátozzuk az érzékelést, csak a teljes képre lehet. Riasztás esetén kérhető e-mail, de akár FTP-re is feltöltheti a rendszer a fotót vagy a videót. A rögzítés emellett a PC merevlemezére vagy SSD meghajtójára is történhet, de a microSD memóriakártya-olvasó jóvoltából közvetlenül memóriakártyára is tud rögzíteni a kamera. Mi egy 32 GB-os Class10-es memóriakártyával próbálkoztunk, ám azt nem ismerte fel a termék.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A videó paraméterei természetesen módosíthatóak: kiválaszthatjuk a felbontást (320 x 240 vagy 640 x 480 pixel), majd megadhatjuk a kívánt képfrissítési rátát is, ami mindkét esetben 30 FPS. Az okostelefonos app 1280 x 720 pixeles felbontást is felajánlott, méghozzá 15 FPS-es sebességgel, de a képminőség finoman szólva sem volt jó. A felbontás mellett a videó egyéb paraméterei is módosíthatóak (kontraszt, fényerő, szaturáció, stb...).

A kezelőfelületen keresztül manuálisan mozgatható a kamera, de 8 előre beállított pozíció eltárolására is van mód, így ezek között lépkedve mindig a kívánt pozícióba fordul az optika.

Galéria megnyitása
Az androidos app

Fontos adalék, hogy a rendszer alap esetben HKV formátumban menti a videókat, ezek megnyitása pedig csak a gyári lejátszó programmal lehetséges. Kis kutakodás után kiderítettük, hogy a HKV formátumú anyagokat könnyedén, a gyári szoftveren belül át lehet alakítani .AVI formátumúra.

Galéria megnyitása
Felvétel átalakítása AVI formátumra

Ehhez a rögzített videókat összegző listát kell elővarázsolni a keresés ikonra kattintva, majd a kiszemelt videó során jobb egérgombot nyomva kiválaszthatjuk a Convert to AVI opciót. Az elmentett fájl mellett azonos névvel egy TXT fájl is feltűnik majd a könyvtárban, ám amíg ezt nem törli a rendszer, addig nem szabad bezárni a gyári alkalmazást, mert zajlik a konvertálás.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A szoftver tehát összességében nem rossz, az egyes beállítások megtalálása viszont némi időt igényel. 10-20 perc ismerkedést követően már rutinosan kezelhető minden funkció. A szoftver persze csak egy dolog, hisz ennél sokkal fontosabb, milyen képet és videót csinál a termék. A 640 x 480 pixeles felbontás és a 30 képkocka/másodperces képfrissítési ráta ellenére még lehet jó a képminőség – az alábbiakból kiderül, mi a helyzet.

Tesztek

A gyorstesztek alkalmával megnéztük, milyen fotót tud csinálni nappali körülmények között a rendszer, valamint azt is kipróbáltuk, sötétedés esetén hogyan változik a képminőség. Ezzel együtt természetesen tesztvideó is készült, viszont ezt nem töltjük fel a YouTube-ra, hisz a konvertálás tovább rontja a minőséget – inkább AVI formátumú fájlként tesszük elérhetővé, ahogy azt egyik korábbi tesztünknél is tettük. Felvétel során hangot nem rögzített a rendszer, hangrögzítési lehetőséget pedig abszolút nem találtunk. Élő nézetben működik a hangtovábbítás.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitásaGaléria megnyitásaNappali képek

Nappali tesztvideók (AVI formátum, VLC használata ajánlott):

•Első

•Második

Galéria megnyitása
Koraesti kép

A fentiek alapján a képminőség nem különösebben jó, és ugyanez a videó minőségéről is elmondható. A fényerősség kezelése szintén nem tökéletes, ugyanis a kamera nehezen alkalmazkodik eltérő fényviszonyokhoz: ha az adott szobában sötét és nagyon világos terület is van, akkor vagy egyik, vagy másik lesz jól látható, de az olcsóbb megoldások esetében ezen kár meglepődni. Ennél furcsább, hogy a videó esetében hangsávot nem rögzített a kamera, pedig beépített mikrofon van rajta, ami működik is, hiszen a kliensben a fejhallgató gombra kattintva azonnal hallgatóvá válik a helyiség zaja.

A kamera összességében lakás vagy iroda megfigyelésére tökéletesen alkalmas, ha nem a tű éles, részletgazdag kép elérése a cél, hanem csak annyi, hogy távollétünkben is rápillanthassunk az adott helyiségre, minden rendben van-e. Az viszont tény, hogy képminőség ide vagy oda, a kamera motorjai mindenképpen hatalmas dicséretet érdemelnek, mert nagyon halkan dolgoznak.

Ednet Power Bank 8000 mAh

8000 mAh-s mobil akkumulátor indukciós töltő funkcióval

Az utolsó szereplő egy újabb mobil akkumulátor, ám ezt már nem autós használatra tervezték – sokkal inkább a modern mobileszközök használóit célozza. A 8000 mAh-s kapacitással büszkélkedő mobil akkumulátor csomagolása a szokásos Ednet dizájnt követi, így ezúttal is elegáns és informatív dobozban lapul a lényeg.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A doboz belsejében a PowerBank mellett csak egy microUSB-USB töltőkábel, valamint egy füzetecske lapul, egyéb kiegészítőt nem kapunk – de nincs is másra szükség.

Galéria megnyitása

A termék fényes fehér borítást kapott, ami szerencsére sokkal jobban ellenáll a pornak, a karcoknak és az ujjlenyomatoknak, mint a szokásos zongoralakk-hatású felületek, de ettől még most is fennáll a veszélye annak, hogy a sok hurcolástól hamar karcossá válhat a borítás. Az oldallapot fémkeret adja, ami a fényes fehér házzal karöltve meglehetősen kontrasztos, figyelemfelkeltő párost alkot.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A ház 153 x 73 x 12,5 milliméteres mérettel bír, tömege pedig 310 gramm. A ház oldalán bekapcsoló gombot is elhelyeztek, amit mobileszköz töltése előtt feltétlenül meg kell nyomni, különben nem lesz töltés. Apropó töltés: a ház oldalán két darab USB 2.0-s port szolgálja ki a különböző eszközöket: az egyik 1 amperes, a másik pedig 2,1 amperes töltőáramot kínál – ezek az adatok az adott port felett felirat formájában meg is találhatóak.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A kapcsoló megnyomásával az Ednet logós előlap mögül kék ledek fénye tűnik fel, amelyek a rendelkezésre álló kapacitásról árulkodnak – egy led nagyjából 25%-nyi töltést szimbolizál. Maga a mobil akkumulátor microUSB porton keresztül tölthető, maximum 1,5 amperes töltőárammal.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A ház tetején egy speciális piktogrammot is megfigyelhetünk, ami a vezeték nélküli töltő középpontját jelöli. A töltő hatótávolsága 10 milliméter, maximális töltőárama pedig 1 amper, így a vezeték nélküli töltés sem feltétlenül lassú folyamat. Az pedig külön előny, hogy semmiféle kábellel nem kell bajlódni: csak rátesszük a mobil akksira a telefont és már töltődik is.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A kompakt mobil akkumulátor a tesztek alapján teljesítette a specifikációban meghatározott értékeket: a 2,1 amperes porton keresztül simán leadott 2 ampert, az 1 amperes porton keresztül pedig 0,98 ampert mértünk. A vezeték nélküli töltő funkciót szintén kipróbáltuk: ez a bekapcsoló gombbal aktiválható, működéséről pedig piros LED tájékoztat. A töltés automatikus és kellően gyors volt, így egy rossz szavunk sem lehet.

Galéria megnyitása

Az akkumulátorkapacitás vizsgálatakor 70% körüli hatásfokot mértünk, vagyis a 8000 mAh-s kapacitásból a körülményektől függően 5600 mAh körüli valós kapacitást lehet kihasználni – mi a tesztpéldánynál, amit már korábban is használhattak, 5498 mAh-t mértünk. Ez ugye azért van, mert a 8000 mAh a 3,7 voltos cellák kapacitását jelöli, viszont az eszközöket 5 voltos töltőfeszültséggel kell tölteni, a kettő közötti konverzió pedig veszteséggel jár, ami hő formájában is jelentkezik.

A mobil akkumulátor töltéséhez a gyártó javaslata szerint a mellékelt kábelt érdemes használni. Érdekesség, hogy a PowerBank a töltés befejezésekor automatikusan leválasztja magát az áramforrásról – az állapotjelző ledek ennek megfelelően azonnal kikapcsolnak.

Verdikt

Az Ednet termékei nagyrészt remekül vizsgáztak a tesztek során, így most már nincs más hátra, mint az, hogy a végeredmény ismeretében véleményt formáljunk róluk.

Galéria megnyitása

Az Ednet Move kamerája elegáns kivitelben, sokoldalú szoftverrel érkezik, ez mind-mind pozitívum, ám a képminőség már egy kicsi idejétmúltnak nevezhető manapság, amikor egyre többen vásárolnak 4K-s monitort. A VGA felbontás véleményünk szerint kevés, de ha azt is szem előtt tartjuk, hogy a 22900 forintos árért cserébe egy remek mechanikával ellátott, hang- és mozgásérzékelő funkcióval egyaránt rendelkező, interneten keresztül is elérhető beltéri kamerát kapunk, akkor azért annyira nem rossz a helyzet. A termék arra jó lehet, hogy szükség esetén "hazanézzünk", ha elutaztunk és meg szeretnénk nyugodni, hogy otthon minden rendben. Érték- és ingatlanvédelmi célra keressünk komolyabb felbontású kamerát, de általános célra bőven jó a Move is.

Galéria megnyitása

A 8000 mAh-s mobilakkumulátor, amely vezeték nélküli akkumulátortöltésre is képes, meggyőző teljesítményt nyújtott a teszt során, működésével és képességeivel sem volt semmi baj, így aki indukciós töltést támogató mobileszközzel rendelkezik, nyugodtan válassza az Ednet megoldását, nem fog benne csalódni. A vezetékmentes mobiltöltés túlzás nélkül új szintre emeli a mobilhasználatot, az 1 amperes töltőáram pedig elég a viszonylag gyors akkumulátortöltéshez. Ez a mobil akkumulátor nagyjából 12 000 forintba kerül, így csak akkor érdemes elgondolkodni rajta, ha a vezeték nélküli töltő funkciót ki tudjuk használni.

Galéria megnyitása

Az akkumulátoros, NFC és Bluetooth támogatással ellátott mobil hangfal, ami extraként még RGB LED alapú hangulatvilágítás is kapott, óriási meglepetést okozott remek hangminőségével, stabil és megbízható működésével és hosszú üzemidejével. A termék kültérben is remekül használható, hangereje pedig elég is ahhoz, hogy kerti parti alkalmával gondolkodjon a felhőtlen kikapcsolódásról – ha a helyi adottságok miatt komolyabb hangrendszert nem tudunk vagy nem akarunk a kertbe cipelni. A 18 000 forint körüli ár nem kevés, de a minőségi felépítés, a problémamentes működés és a nem mindennapi hangulatvilágítás talán valamelyest kárpótol. Ez a termék szerintünk (a konkurencia árazását figyelembe véve) megérdemli az ajánlott vétel címet!

Galéria megnyitása

Az utolsó termék, azaz az autók bebikázására is képes mobil akkumulátor óriási meglepetést okozott. A 9000 mAh-s akkumulátorkapacitás még 70%-os hatásfokkal számolva is elég impresszív, de az a tény, hogy a termék 3000 köbcentiig képes a benzinmotoros autók, 2500 köbcentiig pedig a dízelautók bebikázására, minket levett a lábunkról. Hasonló termékek egy ideje már kaphatóak kereskedelmi forgalomban, de eddig "hisszük, ha látjuk" hozzáállással tekintettünk rá, így a személyes teszt óriási fordulópontot jelentett. Az már csak hab a tortán, hogy ez a kiegészítő autós szempontból egyébként is hasznos: tartalmaz zseblámpát, így sötétben sem túl nagy kihívás az autó bebikázása, valamint vészfény funkciója is van, ami műszaki hiba vagy baleset alkalmával túlzás nélkül életet menthet. Véleményünk szerint ez a kiegészítő kiemelten ajánlott lehet mindenkinek, aki sokat autózik, és nincs assistance szolgáltatása az adott jármű mellé, hisz ekkor egy lemerült akkumulátor miatt vagy a segélyszolgálatot, vagy pedig a barátokat kell mozgósítani – sem a kiszállási díj, sem az üzemanyag nem olcsó. Főleg, ha a baj az ország másik felében vagy éppen külföldön történik. Egy ilyen eszköz birtokában a közlekedők segítségére sincs rászorulva az ember, ha be kell bikázni az autót. A mobil akkumulátor 28 000 forint körüli összegbe kerül, amiért igazából már egész jó új autóakkumulátor is kapható, így mérlegelni kell, mennyire érheti meg a befektetést a termék. Haznossága miatt viszont mindenképpen ajánlott, akár még karácsonyi ajándéknak is jó lehet – nekünk például annyira megtetszett, hogy a teszt végén fájó szívvel adtuk vissza...

Galéria megnyitása

Ednet Sonar LED BT

Ednet Powerbank With Jump Starter

A tesztben szereplő Ednet termékeket a márka hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Hasznos hivatkozások:

•Ednet 8000 mAh-s mobil akkumulátor: Gyártói PDFiPon Webshop

•Ednet Move beltéri IP kamera: Gyártói PDF – iPon Webshop (nem kapható)

•Ednet Sonar LED BT hangfal: Gyártói PDF – [link href="https://ipon.hu/webshop/product/ednet_sonar_led_bluetooth_speaker/1207325" target="_blank"]iPon Webshop

[/link]•Ednet PowerBank with Jump Starter: Gyártói PDFiPon Webshop

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap