Shop menü

RENDHAGYÓ HELYRE KERÜLT A 12VHPWR TÁPCSATLAKOZÓ A GIGABYTE ÚJ GEFORCE RTX 4090-ESÉN

A videokártya hátuljára helyezett tápcsatlakozó miatt egy kissé fura dizájnnal rendelkezik a termék, ám ha szépnek nem is nevezhető, mindenképpen praktikus lehet.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Rendhagyó helyre került a 12VHPWR tápcsatlakozó a Gigabyte új GeForce RTX 4090-esén

A Gigabyte mérnökei egy meglehetősen fura dizájnnal rendelkező GeForce RTX 4090-es videokártyát készítettek a Gigabyte GeForce RTX 4090 WindForce V2 formájában, amelynél a hátsó traktust a megszokotthoz képest jelentősen átalakították, így a híres-hírhedt +12VHPWR tápcsatlakozó kissé szokatlan helyre kerülhetett.

Galéria megnyitása

Az újfajta pozícióval kényelmesebben és hatékonyabban valósítható meg a kábelmenedzsment: az alaplaptálca felől érkező +12VHPWR tápkábelt nem kell 180 fokban visszafordítani, mert a +12VHPWR tápcsatlakozó nem a videokártya külső élén, hanem a hátuljának a szélén foglal helyet. A 90 fokos kanyart is viszonylag kényelmesen veheti be a kábel, hiszen a tápcsatlakozó eléggé messze van a videokártya hűtőjének végétől, ami annak köszönhető, hogy a GeForce RTX 4090-es modelleknél a nyomtatott áramköri lap a videokártya teljes hosszának nagyjából kétharmadát vagy felét foglalja el, a többi a hűtés.

Galéria megnyitása

Az újfajta dizájn jóvoltából a meglehetősen érzékeny, elég nagy áramokat továbbító +12VHPWR tápkábelt nem kell extrém módon megtörni a csatlakozóhoz közel, és erre igazából nincs is mód az ötletes dizájn miatt. Hogy szép-e a végeredmény? Ez már egy másik történet… Mindenképpen praktikus. Az Nvidia által gyártott +12HPWR tápátalakító kábelek, amelyek három vagy négy darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozót tartalmaznak, szintén hatékonyabban, esztétikusabban használhatóak az új dizájnnal.

Galéria megnyitása

Maga a videokártya szokás szerint az AD102-es GPU köré épül, ami 16384 CUDA maggal, 512 textúrázóval, illetve 176 renderelő egységgel gazdálkodhat. Tensor magokból 512 darab, míg RT magokból 128 darab jár, a 384-bites memória-adatsínre 24 GB-nyi GDDR6X fedélzeti memória kapcsolódik. A gyártói adatok alapján a GPU 2520 MHz-es órajelen ketyeg, ami a táblázat szerint magórajel, ám valójában GPU Boost átlag-órajelről lehet szó, ami igazából megegyezik a referencia értékkel. A VRAM esetében szintén a referenciának megfelelő 21 GHz-es érték van érvényen. Extraként kapunk egy BIOS kapcsolót, amellyel két BIOS között lehet váltani, így a referencia mellett egy tuningbeállításokat tartalmazó beállítás is elmenthető, és igény szerint aktiválható.

Galéria megnyitása

A Gigabyte újdonsága 331 milliméter hosszú, 136 milliméter széles és 55,5 milliméter magas. A gyártó 850 W-os tápegység alkalmazását javasolja, a tápellátást az említett +12VHPWR tápcsatlakozón keresztül lehet megvalósítani. A videó kimenetek között ezúttal is egy HDMI 2.1a, illetve három darab DisplayPort 1.4a típusú csatlakozó sorakozik.

Galéria megnyitása

Az új videokártya várhatóan hamarosan megjelenhet kereskedelmi forgalomban, várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban azonban egyelőre nem áll rendelkezésre információ.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére