Rendhagyó folyadékhűtő szett kompakt számítógépházakba

A Corsair szakemberei gondoltak egyet, és a Bulldog Gamer PC-hez kifejlesztett kompakt folyadékhűtő szettet önállóan is piacra dobták.

Rendhagyó folyadékhűtő szett kompakt számítógépházakba

Az igazán helytakarékos, csak és kizárólag Mini-ITX alaplapokat fogadó számítógépházakba olykor-olykor nehéz feladat kompakt folyadékhűtő rendszert szerelni, hisz a hőleadó radiátor elhelyezésekor helyhiánnyal szembesülhetünk. Ekkor sajnos folyadékhűtés áldásos hatásait nem élvezhetik ezek a rendszerek, de alternatív módszerek azért még rendelkezésre állhatnak: remek példa erre a Corsair hiánypótoló megoldása, a Hydro Series H5 SF szett.

A Hydro sorozatot erősítő H5 SF modellt kifejezetten helytakarékos számítógépházakhoz fejlesztették ki a Corsair mérnökei. A termék eredetileg a gyártó Bulldog névre keresztelt gamer számítógépe miatt készült el, ám a jelek szerint olyannyira jól sikerült és olyannyira látnak benne fantáziát, hogy önállóan megvásárolható hűtőrendszerként is forgalomba kerül. A 150 wattos hűtőteljesítményt nyújtó "apróság" a gyártó hivatalos weboldala szerint terhelés alatt 69 Celsius fokon tartja az Intel Core i7-4790K processzorát, ami abszolút nem rossz teljesítmény.

A H5 SF egy nagyon érdekes koncepció, ami alapterületét tekintve minden komponensével együtt sem nagyobb egy normál Mini-ITX alaplapnál, így kifejezetten ideális választás lehet minden olyan rendszerbe, ahol egy klasszikus folyadékhűtő szett nem fér el a maga 120 milliméteres radiátorával. Az új szett egyébként szintén 120 milliméteres hőleadó radiátort használ, ami alatt egy speciális ventilátor lapul.

A légkeverő az alaplap felől szívja be a "friss" levegőt, majd hátulra fújja ki, így a processzorfoglalat körül némi extra légmozgás keletkezik – ez jó, hisz a léghűtés kiváltása miatt a VRM hajlamos túlmelegedni, mert nincs légáramlás, ami elvezetné a keletkező hőt. Itt ezt a jelek szerint jól megoldották. Maga a ventilátor egyébként az 1000 RPM és az 1800 RPM közötti fordulatszám-tartományon belül üzemel, a processzor felületével pedig egy réz talpazattal rendelkező folyadékhűtő blokk érintkezik, ami a helytakarékos kivitel miatt szokatlanul rövid csövekkel kapcsolódik a tágulási tartállyal egybeépített hőleadó radiátorhoz. A szett rögzítését távtartókkal oldhatjuk meg, a távtartók pedig az alaplap rögzítési pontjaihoz passzolnak.

A szett 167 x 40 x 57 milliméteres méretű radiátorral érkezik, teljes magassága pedig 84 milliméter, ha a rögzített állapotot vesszük alapul. A Hydro Series H5 SF csomag meglehetősen ígéretesnek tűnik, de hogy tényleg remek hűtést kínál-e, az majd csak az első tesztekből derül ki. A kompakt, készre szerelt szett már kapható, ára pedig 80 dollár.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward