Rendhagyó billentyűzetet szabadalmaztatott az Apple

Az új klaviatúra kétállású mechnaikus billentyűket alkalmaz, amelyek felülete érintésre érzékeny, így rengeteg lehetőséget tartogatnak.

Rendhagyó billentyűzetet szabadalmaztatott az Apple

Az Apple időről időre szabadalmaztat különböző érdekes eljárásokat, amelyek közül néhány aztán sosem kerül végleges termékbe, míg mások viszonylag hamar feltűnnek az új készülékekben.

Ezúttal egy speciális billentyűzetről érkezett hír, amely a szabadalmi leírás szerint rengeteg érdekességet tartogat. A klaviatúra mechanikus billentyűket alkalmaz, de ezek abszolút nem lesznek szokványosak: minden billentyűnek két nyomáspontja lesz. Az első nyomáspont valahol félúton helyezkedik el az alaphelyzet és a teljes lenyomás között, a második nyomáspont pedig a teljes lenyomás után érhető el. Az egyes billentyűk felülete extraként még érintés-érzékeny is lesz, hála a kapacitív szenzoroknak.

A billentyűk esetében az érintéseket és a különböző szintű lenyomásokat külön-külön regisztrálja és dolgozza fel a fedélzeti processzor, így megoldható, hogy egyik kezünkkel gépelünk, a másikat használva pedig érintő gesztusokkal vezéreljük a rendszert, vagy éppen irányítjuk az egérmutatót. A szabadalom idő-alapú technikákról is említést tesz, amelyekkel hatékonyan elkülöníthetőek a billentyűlenyomások az érintésektől.

Az érintés-érzékeny billentyűknél a kétszintű nyomáspontot sok érdekes funkcióra lehet felhasználni. Megoldható például az is, hogy ha csak az első nyomáspontig ütjük le a billentyűt, akkor kisbetűkkel gépelünk, teljes lenyomás pedig nagybetűt jelenthet, bár ennek a megszokása lehet, hogy túl sok időt venne igénybe.

A koncepcióval kapcsolatban egyelőre nem tudható, hogy mikor, mely termékében használhatja fel elsőként az Apple, már ha egyáltalán felbukkan majd valamiben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward