Rendhagyó alaplapot mutatott be az ASRock

Az új alaplapon 90 fokkal elforgatva kapott helyet a PCI Express 3.0 x16-os slot, így alkalmazásához speciális házra van szükség, riser kábel viszont nem kell.

Rendhagyó alaplapot mutatott be az ASRock

Az ASRock speciális alaplapot mutatott be, ami technikailag egy microATX alaplapot fogadó számítógépházba is befér, viszont videokártyát csak akkor fogad, ha az adott ház PIO kompatibilis, azaz támogatja a 90 fokkal elforgatott PCI Express 3.0 x16-os slot használatát. Utóbbi gyakorlatilag annyit jelent, hogy a videokártya az alaplap síkjával párhuzamosan, az alsó él mentén elhelyezett PCI Express 3.0 x16-os slotba kerül – valahogy úgy, ahogy az a lenti fotón látható.

PIO elrendezést támogató számítógépházakból még nem lehet Dunát rekeszteni, ám a speciális uDTX alaplapokat egyes OEM-ek már használják. Az ASRock jóvoltából ezek az alaplapok a DIY szegmensben is feltűnhetnek, ráadásul többféle lapkakészlettel is érkeznek, hiszen cikkünk Z170-es főszereplője mellett egyéb PIO kompatibilis uDTX alaplapok is jelen vannak az ASRock DIY piacra szánt termékpalettáján.

A szokatlan bővítőhely-elrendezéstől eltekintve egy elég jól felszerelt, 20,3 x 21,1 centiméteres alapterületű termékkel van dolgunk, ami az Intel Socket LGA-1151-es processzorait fogadja – azaz az asztali Skylake modellek kaphatnak benne helyet, de egy UEFI Firmware frissítés segítségével akár a később érkező asztali Kaby Lake processzorokkal is működhet a rendszer. Az ötfázisú tápellátást használó processzorfoglalat mellé két darab DDR4-es memóriafoglalatot helyeztek, amelyekben maximum 32 GB-nyi rendszermemória is helyet kaphat, méghozzá akár DDR4-3200 MHz-es effektív órajellel is. Technikailag a DDR4-3466 MHz-es effektív órajel is támogatott, ám ekkor már csak egy memóriamodult használhat a rendszer. Az iGPU-t egy D-Sub és egy HDMi port szolgálja ki, a videokártyát pedig egy PCI Express 3.0 x16-os slot várja, a fentebb már említett rendhagyó elrendezésben.

Az új alaplap négy darab SATA 6 Gbps-os porttal érkezik, ezekhez pedig RAID 0,1,5,10 és JBOD támogatás egyaránt jár. Aki inkább gyors M.2-es SSD kártyában gondolkodik, egy M.2-2280-as vagy M.2-2260-as példányt szerelhet az alaplap PCI Express 3.0 x4-es kapcsolattal dolgozó Ultra M.2-es foglalatába. Ezeken felül egy M.2-2230-as slotot is kapunk, amibe WiFi és Bluetooth vezérlőt tartalmazó bővítőkártya szerelhető. A vezetékes hálózati kommunikációt egy Realtek RTL81111GR típusú GbE vezérlő segíti, a 7.1 csatornás audió támogatásról pedig egy Realtek ALC-887-es HD audió vezérlő gondoskodik.

Az új alaplap összesen négy darab USB 3.0-s porttal érkezik, amelyek közül kettő a hátlapon, kettő pedig kivezetés formájában érhető el. USB 2.0-s portokból hatot kapunk – négyet alaplapi kivezetésként, kettőt pedig hátlapi portként. A TPM tüskesorral és COM kivezetéssel egyaránt ellátott alaplap grafikus kezelőfelülettel ellátott UEFI Firmware-t használ.

Az ASRock Z170M-PIO2 rövidesen feltűnhet az üzletek polcain az viszont egyelőre nem derült ki, hogy az újdonság pontosan mennyibe kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward