Shop menü

RENDEZI KÍNÁLATÁT A MEDIATEK, ITT A DIMENSITY 8050

A legújabb Dimensity lapka egy korábbi szériából jön, és egyértelműen azzal a céllal érkezik, hogy átláthatóbbá tegye a palettát.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Rendezi kínálatát a MediaTek, itt a Dimensity 8050

A MediaTek a mobilpiac elsőszámú szereplője lett az elmúlt időszakban, és ennek megfelelően igyekszik magasabb színvonalat nyújtani, de a palettája mostanáig eléggé kusza volt. Nemrég befutott a Dimensity 7050, ami már a kínálat átláthatóbbá tételét szolgáltat, és most itt a Dimensity 8050 ugyanilyen céllal.

A chiptervező mostanáig Dimensity 1300 néven nyújtott olyan lapkát, ami erősebb volt a 7020-nál, de most itt a Dimensity 8050, ami segít kicsit rendezni a sorokat a felső-középkategóriában. A Dimensity 8050 az alapokat tekintve a Dimensity 1200 és 1300 utódjának tekinthető, és egy eléggé ütőképes konfiguráció lett. 6 nm-en került gyártásba, még ARMv8.2 alapú, de az integrált grafikus vezérlője sem szerény, és 200 MPixeles kamerát is képes kezelni.

Az újdonság processzora három klaszterre van osztva, azért, mert van egy kiemelten gyors mag a fedélzetén, egy 3 GHz-es órajelre csavart Cortex-A78, ami a lehető leggyorsabban igyekszik majd végrehajtani a különböző feladatokat. Ez alá három további Cortex-A78 sorolt be, ezek már csak 2,6 GHz-en fognak üzemelni. Továbbá van még itt négy darab Cortex-A55 egység is, melyek 2 GHz-es frekvencia elérésére lesznek képesek.

Galéria megnyitása

A grafikus feladatok végrehajtásáért ugyancsak ARM által tervezett IGP felel itt, a Mali-G77 található a chipben, méghozzá kilenc feldolgozós kiszerelésben. Tehát egy Mali-G77 MP9 található itt, ami elegendő lesz a legkomolyabb játékok futtatására is. Természetesen itt már minden szükséges API támogatása biztosított.

A Dimensity 8050 LPDDR4X és UFS 3.1 lapkákkal lesz társítható. Akár 16 GB-nyi rendszermemóriát is lehetőség lesz mellé pakolni, és legfeljebb 34,1 GB/s-os sávszélességet lehet vele elérni (4266 MHz). A MediaTek APU 570 megoldást használja a gépi tanulással és MI-vel kapcsolatos feladatok gyorsítására, és a korábbi APU eljárásokat is támogatja.

Galéria megnyitása

Nem csúcsmobilokra lett tervezve a Dimensity 8050, éppen ezért „csak” Full HD+ felbontású képernyőt lehet mellé pakolni, de ez akár 168 Hz-es is lehet. Külső megjelenítőből pedig támogatja a 4K Ultra HD felbontású egységeket is. A kamerák szempontjából nagyon rugalmas lesz a rendszerchip, akár 200 MPixeles szenzort is lehetőség lesz itt alkalmazni. Duál kamerás felállásnál 32 és 16 megapixeles páros lehet alkalmazni. A videokodekek támogatásánál az AV1 is biztosított már, ha lejátszásról van szó.

Itt már adott az 5G mobil hálózati modem, de csak a Sub-6 tartományt kihasználva. A csúcstempó így 4,7 Gbps a letöltések alkalmával, ha pedig feltöltésről van szó, 2,5 Gbps-os sávszélesség jelenti az elméleti plafont. Biztosított a chipben a Bluetooth 5.2 modul, valamint a Wi-Fi 6 is tartozéknak számít. A GPS vevő is adott, méghozzá több frekvenciás támogatásokkal, és a Galileo, QZSS, NavIC rendszerekre is kiterjedően.

Galéria megnyitása

A MediaTek ezt a chipet nem hónapok múlva fogja elindítani, hanem már most. A Tecno Camon 20 Premier ezzel a lapkával a fedélzetén kerül forgalomba. A készülék olyan különlegességgel is szolgál, mint a 108 MPixeles ultraszéles látószögű kamera, miközben csak 450 dollárba fog kerülni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére