Rekordokkal zárult az Apple legutóbbi pénzügyi negyedéve

Az iPhone eladások rekordot döntöttek, így a teljes árbevételre és a profitra sem lehet panasz.

Rekordokkal zárult az Apple legutóbbi pénzügyi negyedéve

Az Apple közzétette legfrissebb pénzügyi jelentését, ami a cég 2014-es pénzügyi évének első pénzügyi negyedévéről ad képet. Teljes árbevétel tekintetében sikerült rekordot dönteni, valamint az iPhone és iPad eladások is rekordszintre emelkedtek. A tavaly december 28-án lezárult pénzügyi negyedév eredményeit az alábbi táblázat összesíti:

Ahogy az a fentiekből is látszik, a teljes árbevétel 6%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a profit azonban stagnált: maradt a korábbi 13,1 milliárd dolláros szinten.

Éves szinten a teljes árbevétel több régióban is nőtt: Kínában 29%-kal, Japánban 11%-kal, Eurpában pedig 5%-kal. Az Amerikai Egyesült Államok területén mérsékelt, 1%-os visszaesés mutatkozott.

Termékeladások tekintetében meglepetéssel zárult a negyedév, ugyanis az iPhone eladások rekordot döntöttek, csak úgy mint az iPad és Mac eladások. Az iPhone esetében a rekord meglepő, ugyanis iPhone 5S készülékekből nem készül annyi, mint amennyire igény lenne: a gyártás szinte csak az előrendeléseket fedezi, így az üzletek polcaira alig-alig jut a készülékekből. A különböző termékek mellett az iTunes áruház is remekelt, ugyanis 19%-kal magasabb teljes árbevételt ért el, mint egy évvel korábban. A Mac eladások 16%-kal, az iPad eladások 7%-kal, az iPhone eladások pedig 6%-kal javultak, legalábbis árbevételt tekintve. Az iPod üzletág teljesítménye jelentősen, 55%-kal romlott, de ez cseppet sem meglepő, hisz az iPod egykor fényesen ragyogó csillaga már egy ideje leáldozóban van. Íme az adatok:

Az éppen aktuális negyedév folyamán 42-44 milliárd dolláros teljes árbevételre és 37-38% közötti bruttó árrésre számítanak a vállalat pénzügyi szakemberei. Ezek az értékek megfelelnek az egy évvel korábbi teljesítménynek, amikor a teljes árbevétel 43,6 milliárd dollár volt, a bruttó árrés pedig 37,5%-on állt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward