Rekordnagyságú visszaesés a PC piacon

A PC piac továbbra is gyengélkedik, sőt, az idei teljesítmény még a korábbi előrejelzéseknél is rosszabb lesz.

Rekordnagyságú visszaesés a PC piacon

Az IDC legfrissebb előrejelzése szerint az idei év folyamán hatalmas esést produkál a PC piac, ugyanis a szegmens a korábban jelzett 9,7%-os helyett 10,1%-os csökkenést szenvedhet el, ami negatív rekord.

A részletes előrejelzés régió és formátum szerinti bontásban. A kép nagyítható!

A globális PC piacon a tavalyi 349,4 millióval szemben idén csak 314,2 millió PC-t szállíthatnak le a különböző vállalatok, ami a csekély vásárlói keresletnek, a táblák növekvő népszerűségének és a PC fejlesztés iránti csökkenő igényeknek köszönhető. A helyzet jövőre tovább romlik majd, ugyanis további 3,8%-os szállítási mutató csökkenésre kell felkészülni, ezt követően azonban valószínűleg stagnálni kezd a piac, így 2017-re a PC piac szállítási mutatója 300 milliós darabszám környékére állhat be.

A szállítási mutatók változása régió és formátum szerinti bontásban

Érdekesség, hogy az üzleti szférában jobb teljesítmény mutatkozik, hiszen ott csak 5%-os esés következett be idén, szemben az átlagfelhasználói szférával, ahol a szállítási mutatók 15%-kal estek. Hogy mi okozza az üzleti szegmens látványosan jobb teljesítményét? Nos, egyrészt az, hogy ezt a piaci részleget kevésbé hódították meg a táblák, plusz az üzleti felhasználók stabil befektetési tervekkel dolgoznak – ebben szférában jelenleg például a Windows XP alapú konfigurációk lecserélése van napirenden. Az eltérő gyakorlat ellenére a következő év folyamán az üzleti szegmensben is csökkenés mutatkozik majd, azután pedig ott is stagnálásra kell felkészülni.

Ezzel egy időben a táblák népszerűsége továbbra is töretlenül növekedhet az elkövetkező évek során. A Windows operációs rendszerrel ellátott példányokkal kapcsolatban például arra számítanak az IDC elemzői, hogy idén kevesebb, mint 9 milliót szállítanak le belőlük a gyártók, de 2017-re ez a szám 40,8 millióra növekszik. Komoly előrelépés ez a 2011-ben tapasztalt szállítási mutatóhoz képest, amely még az egymilliót sem érte el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward