Rekordhétvégével nyitott az új iPhone generáció

Az iPhone 6 és a 6 Plus összesen több mint 10 millió példányban kelt el három nap alatt.

Rekordhétvégével nyitott az új iPhone generáció

Visszatekintve az elmúlt évekre, rengeteg olyan ember van, aki új iPhone tulajdonos szeretne lenni, és a gyártó el tudta azt érni, hogy mindenki az első pillanatban akarja megszerezni magának az adott eszközt. Ez a kulcsa a nagyon gyorsan nyugtázott sokmilliós rekordoknak. Már az iPhone 4s is 4 millió példányban kelt el 2011-ben, majd jött az iPhone 5, ami mindössze egy millióval tudott rálicitálni az elődjére, így a rekord 5 milliós értékesítés lett. Ezek voltak az utolsó alkalmak, amikor az Apple még egy-egy telefonnal vágott neki a nagy útnak. Tavaly az 5s mellett egy színes bőrbe bújtatott masina is érkezett az iPhone 5c képében, és ez a páros együtt tudta le a 9 milliós rekordot – az sosem derült ki, hogy egyenként mekkora volt irántuk a kereslet.

Ezúttal pedig a cég már a rajt pillanatában rögtön kettő értékesítési mérföldkövet állított fel. Megdőlt az első hétvégés eladási csúcs, illetve a 10 milliós határ átlépése is sikerült, hiszen éppen ennyi lett az három nyitónap eredménye. A cupertinóiak azt ugye már az iPhone 5s és az iPhone 5c esetében sem részletezték, hogy melyik modell volt a sikeresebb, és most is ez a helyzet áll fenn. A 10 millió mobil ismeretlen arányban oszlik szét az 6 és a 6 Plus modellek között. Ebből fakadóan egyébként azt nem is lehet biztosan tudni, hogy valójába melyik a történelem legkeresettebb iPhone-ja, mivel az akár az előző generációs készülékek között is lehet.

Az új iPhone generációnak egyébként nehezebb feladata volt idén a rekorddöntéskor, mint tavaly. 2013-ben Kínában is azonnal elrajtolt az iPhone páros, most viszont csak az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Hong Kongban, Japánban, Puerto Ricóban, Szingapúrban és az Egyesült Királyságban kezdték meg a forgalmazást. Ráadásul drágábbak is ezek a gépezetek, mint a korábbiak. Az iPhone 6 már 700 eurós ajánlott fogyasztói árról indul, az 6 Plus meg még ennél is többet, 800 eurót kóstál alapáron, és a végösszeg akár 1000 dollárig is felkúszhat. A második hullámmal – ezen a hétvégén – újabb 20 országban indul útjára a páros, az év végéig pedig nem kevesebb mint 115 országban lesznek világszerte megvásárolhatóak az újdonságok. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hazánkban mikor fog rajthoz állni a iPhone 6 és a 6 Plus.

Az Apple számára egyébként fontosabb ez a rekord, mint azt sokan gondolnánk. A vállalat értéke a tőzsdei részvények révén több ezer különböző befektetőn múlik, és bizony azok, akik korábban bizalmat szavaztak az Apple-nek, nem biztos, hogy egy ilyen komoly váltást követően is hisznek a cégben. Mivel az eladások hozták a kötelezőt, és túlszárnyalták a korábbi modellekkel elért adatokat, így aztán a befektetők java végül pozitívan nyugtázta az eddigi eseményeket. Az cupertinóiak árfolyama nem szökött az egekbe, inkább csak stagnál napok óta, de ez már megelégedésre adhat okot. Jelen állás szerint nem kell olyan durva zuhanást átélniük, mint amire 2012-ben, az iPhone 5 "növekedése" (ekkor lett 4 colos az addig minden alkalommal 3,5 hüvelyes testet öltő mobil) után példa volt. Pillanatnyilag a vállalat értéke 600 millió dollár környékén van, ahol legutóbb éppen a 2012-ben kirobbant kisebb válság előtt járt.

Azt pillanatnyilag nehéz megjósolni, hogy mi lehet az Apple következő lépése, de vélhetően jövőre is maradni fognak ezek a képernyőméretek, és nem kell azzal számolni, hogy mostantól már az Apple telefonjai is évente növekedni fognak. Egy 5,5 és egy 4,7 hüvelykes készülékkel szépen le lehet fedni a felsőkategóriát, az viszont kérdéses, hogy meddig lesz maradása a kínálatban a kisebb, 4 colos szerkezeteknek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward