Rekordbüntetés az Intelnek - a Media Markt is benne van

Rekordbüntetés az Intelnek - a Media Markt is benne van

Az Európai Bizottság szerdai ítéletében 1,06 milliárd eurós rekordbírságot szabott ki a chipgyártóra, amiért az árengedményt adott számítógép-gyártóknak azért, hogy korlátozzák, vagy teljes mértékben kizárják az Advanced Micro Devices (AMD) chipjeinek felhasználását, valamint arra ösztönözött kereskedőket, hogy kizárólag az Intel alkatrészeivel szerelt gépeket árusítsanak.

Öt évvel korábban a Mircosoft 497 millió eurós nagyságrendű - addig példa nélkül való - büntetést kapott azért, mert üzleti magatartásával ellehetetlenítette a Netscape böngészőket gyártó versenytársa működését. A böngésző-háborúként elhíresült persorozat idén újabb állomáshoz érkezhet, hiszen most az Opera élt az EB előtt panasszal a Microsofttal szemben, hasonló indokokra hivatkozva, mint annak idején a Netscape.

Neelie Kroes európai versenybiztos szerint az Intel éveken keresztül több millió európai fogyasztót károsított meg, amiért készakarva kiszorította vesenytársait a számítástechnikai piacról. A vizsgálat eredménye szerint az Intel 2002-05 között kedvezményeket adott a számítógép gyártóknak (elsősorban az Acernek, a Dellnek, a HP-nek, a Lenovónak és a NEC Corp-nak) abban az esetben, ha azok chipjeik legalább 95 százalékát az Inteltől szerzik be.

Az Intel a Media Markt elektronikai üzletláncot is lefizette, hogy az csak Intel chipekkel szerelt gépeket áruljon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward