Rég volt ekkora az AMD piaci részesedése

Friss számok azt mutatják, hogy minden területen folyamatos növekedésben van a vállalat az Intel kárára.

Rég volt ekkora az AMD piaci részesedése

A Mercury Research folyamatosan elemzi a processzorpiac változásait, és rámutatott arra a tényre, hogy az AMD az utóbbi időben az összes területen képes volt a korábbinál nagyobb piaci részesedést elérni a használatban levő eszközök esetében. Tehát itt nem az új termékek eladásáról van szó, az AMD ebben szinte minden területen fölényesen veri az Intelt.

A legtöbb embert valószínűleg az foglalkoztatja, hogy az asztali számítógépek körében mekkora szelettel rendelkezik az AMD most. Nos, a Mercury Research elmondása alapján a használatban levő PC-knek a 18,3 százalékában dolgozik AMD processzor. Legutóbb 2014 harmadik negyedévében volt ilyen előkelő részesedése a vállalatnak. A 2,4 százalékos emelkedés éves szinten egészen jó, de az ünnepi időszak alatt érdekes módon csak 0,3 százalékkal emelkedett a cég részesedése. Ebből azt lehet érezni, hogy 2019 utolsó három hónapjában az Intel valamelyest magára találhatott a korábbi elképesztő lejtmenet után.

Galéria megnyitása

A notebookok esetében különösen nagy növekedést tudott elérni az AMD, ami egy kicsit talán meglepő lehet még az elemzők számára is. Több mint 7,5 éve nem állt annyira jól a cég ezen a fronton, mint most. Az új laptopokban úgy látszik, hogy nagyon dinamikusan terjed a Ryzen széria. Pillanatnyilag 16,2 százalékot tudhat magáénak a mobil szegmensben az AMD, ami 4 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi adat, és csak az ünnepi időszakban 1,5 százalékos emelkedés történt itt. Nagy előnye az újabb AMD-s laptopok jelentős részének, hogy már akár játékos célokat is képesek ellátni elfogadhatóan, anélkül, hogy a felhasználóknak meg kellene fizetnie a „gamer” felárat.

A kliens eszközökben is nagyon szépen tör előre az AMD, már 17%-on áll, és legutóbb 2013 őszén volt hasonló magasságban ez a mutató, mint ezúttal. Az AMD a sokmagos felépítéseknek és a remek ár-érték aránynak köszönhetően képes itt növekedni, és a jelek szerint elég jó a lendülete. Csak az elmúlt negyedévben 1,1 százalékkal tudta a kliensgépekben növelni a piacát, és az egy évvel ezelőtti számokat pedig 3,5%-kal volt képes fentebb tornászni.

Galéria megnyitása

Az AMD mindig a szerverek frontján volt a leggyengébb, és ez továbbra sem változott. Messze ebben a szegmensben van a legrosszabb helyzetben a vállalat, ráadásul ez a terület egyelőre nem is indult jelentősebb növekedésnek. Jelenleg ezen a területen mindössze 4,5 százalékkal áll az AMD, és az előző negyedéves adathoz képest mindössze 0,2 százalék előrelépés történt, de éves viszonylatban is csak 1,4 százalékkal hízott az AMD piaca. A Mercury eredményei szerint legutóbb 2013 harmadik negyedévében volt ennyire „erős” a cég a szerverekben.

Zárásul a Mercury Research összesítette az eredményeket, eltekintve az egyedi megoldások piacától és az IoT szegmenstől. A teljes processzorpiaci részesedése az AMD-nek jelenleg 15,5 százalék. Ez az érték 3,2 százalékkal emelkedett meg egyetlen év leforgása alatt. Negyedévről negyedévre nagyjából egyenletesen tudja az AMD gyarapítani a komplett piaci hányadát a Mercury adatai szerint, az ünnepi időszakban például 0,9 százalékot erősödött.

Galéria megnyitása

Az AMD az utóbbi években nagyon szépen összekapta magát, és ennek köszönhetően a befektetők is egyre nagyobb potenciált látnak benne. A vállalat piaci kapitalizációja kisebb pihenőkkel, de folyamatosan felfelé ível, az idei évre az 50 milliárd dolláros határt is sikerült átlépnie. 2016 óta egészen döbbenetesen ível a cég pályája, akkor 1,98 dollárba került egy értékpapírja, ma pedig már 48,3 dollárba, de néhány nappal korábban ez az érték 50 dollár felett is járt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap