Reflektorfényben a ZTE Nubia Z7, a Z7 Mini és a Z7 Max

A ZTE legújabb csúcsmodellje tekintélyt parancsoló lett, és két identitászavaros társával együtt került bevetésre.

Reflektorfényben a ZTE Nubia Z7, a Z7 Mini és a Z7 Max

A ZTE már jó előre beharangozta a Nubia Z7 okostelefon bemutatójának időpontját, arra viszont csak kevesen számítottak, hogy másik két készülék is tiszteletét teszi majd a kínai gyártó rendezvényén. A ZTE a Z7 mellett a Z7 Miniről és a Z7 Maxról is lerántotta a leplet, amiknek a neve meglehetősen megtévesztőre sikeredett.

Miről is van szó pontosan? Nos, a Z7 Mini ugyan tényleg kisebb lett a Z7-nél, viszont még így is messze áll az egykezes használhatóságot biztosító „apróságoktól”, ugyanis egy 5 colos monstrum terül el az előlapján, ami az előző generációs csúcsmodellek méretének fele meg. A Z7 Max esetében pedig még ennél is érdekesebb jelenségnek lehetnek tanúi az érdeklődők, ez ugyanis egy kicsit sem nagyobb az eredeti konfigurációnál, sőt mi több, még „butább”, és ezzel együtt olcsóbb is nála. A végeremény az, hogy a Nubia Z7 remekre sikerült, ugyanakkor a Nubia Z7 Mini és a Nubia Z7 Max már igencsak vegyes fogadtatásban részesült. Az áraik megmentik majd őket, de a nevük, valamint a Z7 specifikációja láttán bizony elég kellemes konfigurációkat tudtunk volna ezek helyett elképzelni.

ZTE Nubia Z7

A legnagyobb figyelmet a ZTE új zászlóshajója kapta, és ez nem a véletlen műve, valóban rászolgált a Nubia Z7, ugyanis egy egészen kiemelkedő szerkezetről beszélhetünk. A készülék tulajdonságain végigpillantva a szakavatottabb szemeknek valószínűleg azonnal az LG G3 sejlik majd fel, ami egyáltalán nem a véletlen műve. Rengeteg közös vonása van az LG és a ZTE csúcsmodelljének, kezdve az 5,5 hüvelykes megjelenítővel. Az előlapot kitöltő IPS panel 2560 x 1440 képpontos (Quad HD) felbontást kapott, így 534 PPI-s pixelsűrűségről beszélhetünk tenyérnyi méretben. Az operációs rendszer tekintetében sem lehet majd panasz a gépre, ugyanis az Android 4.4 KitKat teljesít rajta szolgálatot, amit még megtoldottak a vállalat mérnökei a Nubia UI 2.0 grafikus felhasználói felülettel, valamint sok-sok extra képességgel, szolgáltatással és alkalmazással. A sebességfelelős egy Qualcomm Snapdragon 801 besorolású chip lesz benne, egészen pontosan egy MSM8974AC SoC. Ez a lapka Krait 400 processzormagok négyesét vonultatja fel 2,5 GHz-es órajel mellett, valamint egy Adreno 330 grafikus egység is felfedezhető benne, ami itt legfeljebb 578 MHz-en jár. A rendszernek 3 GB-nyi memóriával kell gazdálkodnia, ezzel pedig vélhetően nem is lesz gondja az Android 4.4-nek, még olyan esetekben sem, ha éppen gépigényesebb alkalmazások futnak egymás mellett.

A Nubia termékvonal feje egy 13 megapixeles főkamerával lett ellátva, amelyet egy F/2.0-s apertúrájú lencserendszer mögé zsúfoltak be, ez infrás autófókusszal dolgozik. A videós képességénél nincs meglepetés, ilyen izmos környezet mellett a 4K sem jelent neki akadályt. Az is biztosan kijelenthető, hogy nem kell erősen remegő felvételekkel számolni, és a fényképek is nehezebben fognak bemozdulni, ugyanis optikai képstabilizátor is van a fedélzeten. Az i-re a pontot a kéttónusú LED-es vaku párosa teszi fel, ami segít a lehető legjobb színreprodukcióban akkor is, ha sötétben kell fotózni vagy videózni a Z7-tel. Előre egy 5 megapixeles egység tekint, mely amellett, hogy HD minőségű videócsevegésekre nyújt lehetőséget, még szelfik (önarcképek) készítésekor is derekasan helytáll majd. A rendelkezésre álló tárhely 32 GB, ami alapvetően már nagyon sok dolog tárolására elegendő lesz, és sajnos be is kell érni ennyivel, bővítési lehetőség ugyanis nincs. A kapcsolati lehetőségek tárházában megtalálható egy 4G LTE modem, és van még kétsávos, 802.11 b/g/n/ac előírásoknak megfelelő Wi-Fi DLNA és Wi-Fi Direct támogatással, Bluetooth 4.0 modul, NFC chip, FM rádió, IrDA port (infra) és még GLONASS-szal kiegészült A-GPS vevő is.

A Nubia Z7 fekete és fehér készülékházzal is elérhető lesz, így ha nem is nagy, de van választási lehetősége a vásárlóknak. A telefon már az eddigiek alapján is nagyon vonzó képet fest, ám van még érdekesség a tarsolyában. Dupla SIM hellyel lesz ellátva, tehát akár két hálózati kártya is megfér benne úgy, hogy az LTE-ről sem kell lemondani. A 153,2 x 75,7 x 8,9 milliméteres vonalakkal határolható szerkezetet egy 3000 mAh-s akkumulátor kegyeire bízták. Átlagos üzemidőre lehet majd tőle számítani, egyebek mellett ilyen tekintetben is nagyon hasonlóan teljesíthet, mint az LG G3, hiszen ezen a ponton is egyeznek. Egyetlen dolog segítheti a Nubia Z7-et, mégpedig a Display RAM eljárás, aminek a működésébe egyelőre nem enged részletes betekintést a ZTE. Ez valahogy a kijelző tartalmának mentésével igyekszik csökkenteni a fogyasztást olyankor, mikor éppen csak áll a mobil, de a panel be van kapcsolva (valószínűleg nem számoltatja újra a képet).

ZTE Nubia Z7 Max

A ZTE Nubia Z7 Max esetében nagyrészt át lettek mentve a dolgok a Nubia Z7-ből, azonban néhány ponton változtatásokat eszközöltek a költséghatékonyság jegyében. A Max tehát az eredeti Nubia Z7 valamelyest butított kivitele lesz. Mi változott? Az első, de talán legkevésbé szembetűnő dolog, hogy az 5,5 colos megjelenítő már nem Quad HD, hanem „csak” Full HD felbontással szolgál. A pixelsűrűsége így 534-ről kereken 400 PPI-re csökkent, ám mivel nagyon apró felületről van szó, ezt igazából csak akkor lehet észrevenni, ha közelről, szándékosan a pixelekre vadászva veszi szemügyre az érdeklődő a kijelzőt. Bár ez a készülék is 13 megapixeles főkamerát kapott, ám egy sokkal szerényebb megoldáshoz nyúltak a ZTE mérnökei, így csak az F/2.0-s apertúra maradt meg – összességében gyengébb produkcióra lehet ilyen téren számítani. A teljesítmény tekintetében változást hozhat, hogy a 3 GB-os LPDDR3 memória helyébe 2 GB lépett, de ennek tényleg csak „agresszív” multitasking mellett lehet igazán negatív hatása.

Öröm az ürömben, hogy összességében egy kicsit csökkent a térfogata a Z7 Maxnak. Ez az okostelefon egy 152,7 x 76 x 8,7 mm-es készülékházban lakik, a tömege pedig 160 gramm. Továbbá pozitívum még az is, hogy maradt a 32 GB-os, de mégis bővíthető lesz már microSD memóriakártya segítségével. Végül amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy ennek a hátlapja mögé már egy 3100 mAh-s telepet szereltek, így egy picivel még az üzemideje is kedvezőbben alakulhat a Z7-étől, bár azt nem tudni, hogy ez megkapta-e a Display RAM technológiát, és persze az is kérdéses, hogy ennek a hatása mennyire érződik a testvérénél.

ZTE Nubia Z7 Mini

Zárásul pedig lássuk, mit tud a Nubia széria legújabb minije, ami tényleg csak a nevében számít már mininek, mert egyébként meglehetősen nagyra nőtt. Ez a Nubia Z7 Maxszal áll közelebbi rokonságban, tehát a költséghatékonyabb alapokat faragták még tovább a tervezés során. A készülék egy 5 hüvelykes IPS kijelzőt kapott, ami az 1080p-s felbontás révén igyekszik majd megfelelő képminőséget nyújtani. Ebben is Snapdragon 801 van ugyan, de már csak 2,3 GHz-es frekvencia mellett, ami nem tűnik nagy visszalépésnek, de ahhoz éppen elegendő, hogy ez már ne támogassa a 4K-s videózási lehetőséget. És visszalépés történt még a háttértárnál is, ami ugyan bővíthető maradt, viszont már csak 16 GB-os testet öltött alapból – ez persze még így sem olyan kevés.

A Nubia Z7 Mini 140,9 x 69,3 x 8,2 milliméteres vonalak közé lett „bepréselve”, és ezzel együtt 143 grammra fogyott le. Ennek persze megvan az a negatívuma, hogy az üzemidőért felelős akkumulátor is összezsugorodott – nem is kicsit. Egy 2300 mAh-s telep szolgálja ki a nagyra nőtt minit, így egyetlen feltöltéssel valószínűleg nem érdemes több napos túrára elindulni, a nap végére töltőért kiabálhat. A legszínesebb egyéniségnek ez ígérkezik egyébként, ugyanis itt a feketén és a fehéren túlmenően már felbukkan a rózsaszín, a zöld és a citromsárga is az színpalettán.

A ZTE Nubia Z7 ára bizony egészen magas lesz, a társait viszont valamivel olcsóbban kínálják majd. A csúcsgépért nagyjából 560 dollárt kell majd a kasszánál hagyni, míg a Nubia Z7 Max mindössze 330 dollár lesz, a Z7 Mini pedig már csak 250 dollárt fog kóstálni. A maximalistáknak így marad a Z7, viszont azok, akik meg tudnak barátkozni néhány kompromisszummal, nagyon jól járhatnak a „butított” eszközök valamelyikével is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward