Reflektorfényben a Gear S3

A Samsung új okosórája minden földi jóval felvértezve érkezik két különböző, de nagyon hasonló kivitelben.

Reflektorfényben a Gear S3

A Samsung Berlinben, az IFA nulladik napján rántotta le a leplet a legújabb okosórájáról, a Gear S3-ról, ami az előd Gear S2 által kitaposott úton indul tovább. Egyebek mellett az sem változott, hogy a viselhető kiegészítő két kivitelben kerül bevetésre, érkezik a Gear S3 Classic és a Gear S3 Frontier.

Gear S3 Classic és Frontier

A Gear S3 esetében a Samsung már 1,3 hüvelykes megjelenítőt használ az eddigi 1,2 colosok helyett, viszont a felbontás nem nőtt tovább, maradt a 360 x 360 képpont a nagyobb felületen is. A Samsungról lévén szó nem meglepő, hogy Super AMOLED panelről beszélhetünk, ami a 279 PPI-s pixelsűrűséggel karöltve remek képminőséget fog nyújtani, és még az energiahatékonysága sem hagy majd kívánnivalót maga után, ami a viselhető kiegészítőknél nem utolsó szempont. A megjelenítő védelméről állítólag már a Gorilla Glass SR+ üveg gondoskodik majd, amit éppen most jelentett be a Corning – talán pont a Gear S3 érkezése miatt. A készülék oldalán két nyomógomb figyelhető meg, illetve itt a kezelést könnyíti a kijelzőt körül ölelő gyűrű is, ami sokak elismerését vívta ki az előző generációs eszközöknél, és valószínűleg itt sem fog csalódást kelteni. Az operációs rendszer szerepét a Tizen legfrissebb kiadása tölti be a Gear S3-on. A szerkezet egyelőre csak az Androidot támogatja, de hozzá kell tenni, hogy állítólag már nem kell sokáig várni arra sem, hogy az iOS támogatás is megoldott legyen. Erős riválist kaphat a nyakába az Apple Watch, ha ez megtörténik.

A Samsung egy saját fejlesztésű központi chipje dolgozik a Gear S3 fedélzetén, nevezetesen az Exynos 7270 található itt. Arról egyelőre nincs információnk, hogy milyen processzormagok lapulnak ebben (vélhetően 64 bites), de kétmagos felállásról van szó, és 1 GHz-es órajelen dolgozik, szóval viszonylag szerény konfigurációról van szó. A rendszermemória 512-ről 768 MB-ra növekedett, így az már biztos, hogy több alkalmazást tud majd az újdonság egyidejűleg kezelni. A tárhely mérete nem változott, marad a jól bevált 4 GB-os kapacitás a Tizen operációs rendszer alatt. Az okosóra rendelkezik 802.11 b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi-vel, 4.2-es Bluetooth modullal, GPS vevővel, ami a GLONASS műholdakat is képes segítségül hívni a hatékonyabb helymeghatározás érdekében, és van itt még NFC chip és MST is, szóval akár fizethetnek is csuklóból a felhasználók. A Samsung ráadásul csinált egy LTE-es variánst is, amelynek az alapját a Gear S3 Frontier adta, de ez valószínűleg csak az alapmodelleket követően fog valamikor megjelenni.

Gear S3 Classic

Szenzorok tömkelegével érkezik a szerkezet. Van az okosóra kelléktárában légnyomásmérő, magasságmérő, gyorsulásmérő, giroszkóp, fényérzékelő és UV-érzékelő is. Továbbá a pulzumérő sem maradhatott ki belőle, így a sportolók – esetleg szívbetegségben szenvedők – különösképpen örülhetnek neki. Érdekesség, hogy még hangszóró is került a Gear S3-ba. Ahogy arról már a bevezetőben szó esett, a Samsung ezúttal is két modellt csinált, de itt sokkal kisebb eltérés van a különböző kivitelek között, mint korábban. Ennek köszönhető az is, hogy a térfogatuk teljesen egyforma, és csak a tömegükben tapasztalható majd némi eltérés. A Gear S3 Classic 57, a Gear S3 Frontier pedig 62 grammot nyom, míg mindkettő 46,1 x 49,1 x 12,9 milliméteres vonalakkal határolható körül.

Gear S3 Frontier

A dél-koreaiak ügyeltek a megfelelő strapabíróság biztosítására, IP68 védettséget élvez a Gear S3, szóval nemcsak a port, hanem még a nedvességet is kiemelkedően jól fogja bírni. A Gear S2-höz hasonlóan a Gear S3 is cserélhető szíjas lett, viszont a nagyobb méretű ház miatt ez is szélesebb lett. A Samsung új okosórája már 22 milliméteres szíjjal van ellátva. Az újdonság egy 380 mAh-s akkumulátor kíséretében került bevetésre, ez bár a Gear S2-höz mérten komoly előrelépésnek számít (250 és 300 mAh), a versenytársakhoz képest továbbra sem kiemelkedő, szóval biztosan jobban bírja majd szusszal, mint az elődje, de nem érdemes tőle kiemelkedően hosszú üzemidőt remélni. A Samsung legfeljebb 4 napos üzemidőt jelez előre átlagos használat mellett. A masina töltése vezeték nélkül történik, a WPS rendszerű indukciós töltőkkel lehet majd használni.

A Samsung Gear S3 nem egy olcsó kiegészítő lesz, Európában 400 eurós összeg szerepel majd mindkét variáns neve mellett. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a bolti debütálásra mikor kerülhet sor. Az LTE modemmel is megtoldott Gear S3 Frontier kizárólag szolgáltatókon keresztül lesz megvásárolható kezdetben, és ez valószínűleg drágábban jön, mint a hálózati modemmel nem rendelkező modellek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward