RE sorozatú WD merevlemezek, akár 4 TB-os kapacitással is

A Western Digital kínálata RE sorozatú merevlemezekkel bővült, amelyek között SATA és SAS 6 Gbps-os csatolófelülettel ellátott példányok egyaránt jelen vannak.

RE sorozatú WD merevlemezek, akár 4 TB-os kapacitással is

A szerverpiacot megcélzó 3,5 hüvelykes formátumú újdonságok között 4 TB-os adattároló kapacitást kínáló modellek is vannak, amelyek öt merevlemezkorongra támaszkodnak. A Western Digital eddigi kínálatában maximum négy, vagy ennél kevesebb merevlemezkorongot tartalmazó megoldásokkal találkozhattunk, ám a friss, 4 TB-os termékek esetében már öt darab, egyenként 800 GB-os adattároló kapacitást kínáló HDD korongot alkalmaztak a mérnökök.

Ez a HDD korong szám megegyezik azzal a mennyiséggel, amellyel a Hitachi Ultrastar 7K4000-es típusú, ugyancsak 4 TB-os adattároló kapacitást kínáló merevlemezénél már  találkozhattunk. Ez utóbbi megoldás szintén a szerverpiacot veszi célba és ugyanazt a dual-stage actuator technológiát alkalmazza, amit korábban először a Western Digital merevlemezeinél láthattunk. A dual-stage actuator eljárás precíz fejmozgatást és pontosabb pozícionálást tesz lehetővé a csuklós fejmozgató karnak köszönhetően.

Az RE család tagjainak SAS csatolófelülettel ellátott kiadásai 1 TB-os, 2 TB-os, 3 TB-os és 4 TB-os adattároló kapacitást kínáló változatokban kerülnek forgalomba, ezzel szemben a SATA 6 Gbps-os csatolófelületet alkalmazó példányok között már nem találunk 1 TB-os példányt, csak 2-, 3- és 4 TB-osakat. Utóbbiak, azaz a SATA 6 Gbps-os példányok szerényebb adatátviteli sebességeket kínálnak SAS alapú társaiknál, cserébe

azonban olcsóbbak is.

Az RE család segítségével a Western Digital célja a szerverek adattároló kapacitásának maximalizálása - különösen a rackekből álló szervereké. Utóbbi kategóriában a Dell már biztosan használ majd 4 TB-os RE merevlemezeket, méghozzá PowerVault MD3-as sorozatú megoldásainál.

Az RE sorozat új tagjai a sebességrekordok megdöntésének lehetőségével nem kecsegtetnek, de így is vonzó megoldásoknak tűnnek, hiszen merevlemezkorongjaik 7200-as percenkénti fordulatszámmal üzemelnek, gyorsítótárból pedig nem kevesebb, mint 64 MB-nyival gazdálkodnak. A nagyméretű gyorsítótár segítségével könnyebben kiaknázhatóak a 6 Gbps-os SATA és SAS csatolófelületekben rejlő lehetőségek.

Az RE család fentebb említett tagjainak szállítása már megkezdődött. A 2 TB-os, 3TB-os és 4 TB-os SATA modellekért sorrendben 249, 349 és 549 dollárt kérnek el. Ezzel szemben a SAS csatolófelülettel ellátott példányok 20 dollárral drágábban vásárolhatóak meg – a család 1 TB-os tagja pedig 139 dollárba kerül. A WD az összes újdonságot 5 év garanciával szállítja.

Az új merevlemezek annyiból különböznek hagyományos társaiktól, hogy számos extra teszten is átesnek annak érdekében, hogy stabilan, megbízhatóan működhessenek a velük felszerelt szerverek. A termékek ezen kívül speciális RAID hibajavító algoritmussal is rendelkeznek, sőt, a rezgésekkel szemben is toleránsabbak, mint a hagyományos merevlemezek – utóbbi tulajdonság különösen fontos egy merevlemezekkel telepakolt rack esetében, ahol a merevlemezfejek és a korongokat pörgető motorok rengeteg rezgést generálnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward