Razer Naga Hex v2 - jobb, mint a régi

A MOBA játékosok igényihez igazított új, átalakított dizájnú, Chroma-kompatibilis Hex felülmúlta elődjét.

Razer Naga Hex v2 - jobb, mint a régi

1. Csomagolás, külső

Az OP MOBA egérként hirdetett Razer Naga Hex v2 kis méretű, mutatós, tépőzárral nyitható dobozban érkezett, melynek első és hátsó borítója fekete, oldalai pedig a jellegzetes Razer zöld színekben pompáznak. A csomagolásban az egéren kívül a kézikönyvet, a szokásos üdvözlő kártyát és két, színjátszós Razer logós matricát találtunk.

Galéria megnyitása grid_on

Az elsősorban a MOBA játékosok igényeihez kifejlesztett, a Razer Chroma perifériákkal kompatibilis új Hex dizájnja több részletében is eltér az előző verzióétól, melyet 2012-ben vehettek először kezükbe a játékosok. A legfeltűnőbb változás színbeli: az új rágcsáló borítása teljes egészében fekete színű, míg a régi verzió vörös, ill. zöld hátú változatban létezett. A burkolat mindenütt egységesen matt felületű, és enyhén érdes, nem csúszkál rajta a tenyér. A formákban felismerhető a jellegzetes, lekerekített Naga Hex vonalvezetés, az enyhén jobbra dőlő test és a kerek far, de a két fő gomb kialakítása megváltozott, felületük teljesen lapos, nincs már rajtuk mélyedés kialakítva az ujjaknak.

A másik nagyobb változás az oldalsó gomboknál történt, ezek ugyanúgy körben helyezkednek el egy, a hüvelyujjnak kialakított stabil pont körül, de már nem 6, hanem 7 gomb áll rendelkezésünkre. A középső támasz nem cserélhető, ahogy az elődnél, de a gumírozott borítású, recés felületű kör már alapban tökéletes stabilitást biztosít hüvelykujjunknak. Az eredeti Hex a 6 darab hatszögű gombról kapta a nevét, az újnál a név ugyan megmaradt, de a többi már nem áll, még a gombok jellegzetes formája is megváltozott. Az egész oldalsó részleg inkább egy virágra emlékeztet, de erről ugye mégsem lehet elnevezni egy harcos egeret, így maradt a dögösebben hangzó Hex név.

A rágcsáló 210 cm hosszú, harisnyázott kábellel rendelkezik, melynek különlegessége, hogy bár ugyanolyan strapabíró, de mégis könnyebb, és kevésbé merev, mint általában az egérkábelek, így nem zavaró a jelenléte, szinte észrevétlen marad használat közben. Ez a megoldás már elődnél is megvolt, örülünk, hogy megtartották, és még jobban örülnénk, ha más egereknél is találkozhatnánk vele.

Az alapgombok feszesek, határozott nyomást igényelnek, de nem kényelmetlenül kemények. Mi kissé hangosak találtuk őket, de nem zavaró mértékben. A gombok aktiválási útja rövid, ami a gyorsaságot szolgálja. Végeiken és középen is megnyomhatjuk őket, így tenyérmérettől és ujjhossztól függetlenül kényelmes a használatuk.

A nyomógombként is funkcionáló görgő enyhén recés, gumírozott borítást kapott. Halk, viszonylag könnyű tekerni, de a fokozatai jól érezhetőek. Nyomógombként oldalirányban is használható, de alapban nem a szokásos oldalirányú görgetésre programozták, hanem folyamatosra: jobbra nyomva folyamatosan lefelé görget, balra pedig felfelé. Ezt a funkciót kényelmesnek és hasznosnak találtuk, hosszú, függőlegesen a végtelenbe nyúló oldalak esetén kevésbé fárasztotta ujjainkat. Aki jobban szereti a megszokott oldalirányt, vagy másra szeretné használni a görgő extráit, az természetesen átprogramozhatja a görgőt, ahogy az egér többi gombját is, az egyetlen kivétel ez alól a bal oldali alap gomb. A görgő alatt található két gomb segítségével állíthatjuk a rágcsáló érzékenységét 100-16000 DPI értékek között (összehasonlításképp: a régi Hex maximum 5800 DPI-t tudott).

Az oldalsó gombok mechanikusak, nagyon kellemes megnyomni őket, és kifejezetten halkan szólnak működés közben. Jól eltalálták a formájukat és az erősségüket is: nem kell emberfeletti erő a megnyomásukhoz, ugyanakkor véletlenül nem aktiválódnak még akkor sem, ha úgy toljuk el, vagy emeljük fel az egeret, hogy közben hüvelykujjunk alá kerül valamelyik. Használat közben hüvelykujjunk kényelmesen és stabilan tud pihenni a számára kialakított támaszon, és kis gyakorlás után már viszonylag könnyedén elérhetjük vele a gombokat. A rágcsáló a közepes és nagy tenyérrel rendelkezők számára lehet a legkényelmesebb, a kisebb, keskenyebb kezűeknek időnként már gondjai lehetnek a stabilitással. Mindenképp tenyeres fogással érdemes használni, mert csak így tudunk megfelelő stabilitást biztosítani az oldalsó gombok nyomogatása közben. A rágcsáló jobbkezeseknek készült, balkezes változata egyelőre nincs.

A világítást három zónára osztották, melyek színei és effektjei külön állíthatóak. Az egyik a görgő, amelynek oldala világít egy széles sávban, a másik az egér faránál látható mutatós Razer logó, a harmadik pedig a bal oldali gombok fényei, illetve a hüvelykujjtámasz körüli kerek sáv. A világítással mindent rendben találtunk, a fények szép egységesek voltak, a ledek nem melegedtek, még a tenyerünk alatti Razer logó sem sugárzott ki felesleges hőt (olcsóbb egereknél előfordul, hogy a világítás "kézmelegítőként" is működik).

Míg az eredeti, 2012-es Naga Hex még 3,5G-s lézeres szenzorral rendelkezett a v2-est már 5G-sel szerelték fel, ami nagy pontosságot biztosít még a nagyon gyors mozgások közben is. Tesztünk során a rágcsáló jól viselkedett, precíz volt és megbízható nemcsak a játékok, hanem képszerkesztés során is. Sima asztallapon, műanyag és szövet egéralátéten kalibrálás nélkül is tökéletesen működött. A Hex előző verzióját tesztelő Terrayon kolléga nyomdokaiba lépve, csupán a móka kedvéért kipróbáltuk néhány extrém felületen is: a bolyhos törölközőn már voltak kihagyások, és a mikroszálas törlőkendőn is elakadt néha, a fényes felületekkel pedig nem tudott mihez kezdeni, de a ruhákon (farmer, pamut, plüss) meglepően jól teljesített. A macska sajnos nem volt hajlandó alátétként részt venni a tesztben.

A Naga Hex v2 szoftverében számos beállítási lehetőséget találhatunk, melyek segítségével még kezesebbé tehetjük a rágcsálót. Nézzük meg részletesen, mik ezek!

2. Szoftver, beállítási lehetőségek

Razer perifériáink beállításait már egy ideje a gyártó oldaláról letölthető központosított, felhőalapú szoftver, a Synapse kezeli, a Naga Hex v2-nél sincs ez másképp. A szoftver használatához online regisztráció szükséges, és bár offline módban is használhatjuk, sajnos még mindig igényli, hogy időnként felcsatlakozzunk a netre. Lassulást, vagy hasonló problémákat ez nem okozott nálunk, de még mindig nem vagyunk kibékülve ezzel a megoldással.

Galéria megnyitása grid_on

A Customize rész alatt kezelhetjük a profilokat. Lehetőségünk van új profilok létrehozására, a régiek törlésére, és másolni, exportálni illetve importálni is tudunk. A profil fájlokat a program saját formátumában RazerSynapse kiterjesztéssel menti le. A legismertebb MOBA játékokhoz (LOL, DOTA2) többfajta előre elkészített profilt is letölthetünk a gyártó oldaláról.

Minden profilhoz hozzárendelhetünk egy programot, melyet ha elindítunk, automatikusan betöltődik a hozzá tartozó profil. Ez a funkció tökéletesen működött, és sorozatos Alt + Tabolásnál, több profil és program esetén is gyors és hibátlan volt a váltás. Az adott program indulásakor a jobb alsó sarokban zöld színnel mindig megjelenik egy felirat az aktiválódott profil nevével. A szoftverben sajnos nincs lehetőség arra, hogy a felirat méretét, színét, elhelyezkedését vagy egyéb paramétereit beállítsuk, reméljük ezt a kisebb hiányosságot a jövőben pótolni fogják.

A Keymaps rész alatt programozhatjuk be a gombokat tetszésünk szerint. Ahogy már említettük a bal gomb kivételével mindet, így összesen 14 programozható gomb áll rendelkezésünkre. Billentyűzet-, egér- és multimédiás funkciókat, makrókat, gyorsbillentyűket rendelhetünk bármelyik gombhoz, ezen kívül programok indítására, profil-, illetve felbontás váltásra is beprogramozhatjuk őket. 8 összeállítást készíthetünk annak érdekében, hogy egyszerűen és gyorsan hozzárendelhessük ezeket a profilokhoz.

A Performance résznél állíthatjuk be az egér érzékenységét, a gyorsítást és az egérkurzor frissítésének gyakoriságát. Az érzékenység 100-tól 16000 DPI-ig állítható, akár egyesével is. Az extrém nagy érzékenységi értékek azok számára lehetnek hasznosak, akik több monitoros felállást, vagy nagy felbontású (4K-s) monitort használnak.

A Configure Sensitivity Stages beállítás alatt megadhatjuk, hogy a felbontásváltó gombbal hány lépésben lehessen váltani, és milyen DPI értékek között. 2, 3, 4 vagy 5 lépés közül választhatunk. Lehetőségünk van arra is, hogy különböző DPI értékeket adjunk meg az x ill. y tengelynek. A gyorsítás értéke 0 és 10 közötti értéket vehet fel. A kurzor frissítés gyakorisága (polling rate) 125, 500 illetve 1000 Hz-esre állítható.

Galéria megnyitása grid_on

A Lightning rész alá tartoznak a világítással kapcsolatos beállításaink. A három zónát (görgő, logó, bal oldal) külön-külön is beállíthatjuk egymástól eltérő színekre és effektekre, vagy össze is hangolhatjuk őket: ha a "Link zones" opciót kipipáljuk, egységesek lesznek beállításaink mindhárom zónában. Arra is lehetőségünk van, hogy többi Chroma perifériánkkal összhangot teremtsünk: az "Apply to other Chroma-enabled devices" gomb megnyomásával minden kompatibilis Razer perifériánk átveszi az egér színbeállításait.

Választhatunk az előre beállított színek közül, vagy kikeverhetünk sajátot; összesen 16,8 millió szín áll rendelkezésünkre. A fényerő három fokozatban állítható: halvány, normál, vagy erős. Számos effekt közül választhatunk, fényeink pulzálhatnak, színt válthatnak, vagy a gombok lenyomására kapcsolhatnak be. Természetesen állíthatjuk állandóra, vagy teljesen ki is kapcsolhatjuk a világítást. Kipipálhatjuk az energiatakarékos módot is, amelyben, ha kikapcsol a monitorunk, az egér világítása is kialszik.

A Calibration rész alatt rendelhetünk egéralátét beállításokat a rágcsálóhoz. Az előre beállítottak között 11 különböző Razer egérpad szerepel, melyeknek a képeit is megtekinthetjük. Mindegyiknél található egy link is, amely a gyártó oldalára visz, ahol mindent megtudhatunk az adott termékről. Marketinből ötös. Ha nem Razer egéralátétünk van, vagy csak sima asztalon használjuk a Hexet, a kalibrálás funkciót akkor is használhatjuk. Az általunk eddig tesztelt egereknél ez a funkció általában nem működött rendesen, legtöbbször csak összezavarta az egeret. Itt nem volt vele gondunk, bár nem éreztünk különbséget a kalibrált és a kalibrálás nélküli használat közben.

A kalibrálás rész alatt található még egy beállítás (Liftoff range), amit páran bizonyára hasznosnak fognak találni, megadhatjuk vele, hogy ha felemeljük az egeret, még meddig működjön az érzékelő. Ennek értéke 1-től 10-ig terjedhet, 1-esnél ha egy picit felemeljük az egeret, már nem fog működni, 10-es beállítással pedig kb. 2 mm-es magasságig emelve még érzékeli a mozgást. Ha a beállítások közben valami miatt összezavarodna az egerünk, egyszerűen leresetelhetjük a bal, a középső és a jobb gomb egyszerre történő lenyomásával.

A makrók rész alatt hozhatjuk létre és szerkeszthetjük makróinkat. Lehetőségünk van másolni, exportálni és importálni is őket. Egérgombokat és billentyűzet gombnyomásokat is rögzíthetünk, és a késleltetést is beállítgatjuk. Ebből a részből csupán egyetlen opció hiányzott, amely más szoftverekben általában megtalálható: nem lehet beállítani, hogy a makró hányszor kerüljön végrehajtásra, így végtelenített, vagy a gombot lenyomva tartva "sorozatlövő" makrókat nem tudunk létrehozni.

Galéria megnyitása grid_on

A Synapse által kínált extrák közül a Naga Hex v2 a Chroma appokkal egyelőre nem kompatibilis, mint nagy testvére, a Naga Chroma és a Naga Epic Chroma, nem tudjuk, hogy ez változni fog-e a jövőben. A statisztikák figyelését viszont itt is bekapcsolhatjuk, ha kíváncsiak vagyunk rá, hányat kattintottunk, mekkora távolságot járt be egerünk, hányat fordult a görgő, stb. Ha bekapcsoltuk a figyelést, akkor viszont nemcsak ezek az információk kerülnek megosztásra a Razerrel, a szoftver ugyanis a statisztikák gyűjtéséhez kérés nélkül körülnéz, és automatikusan összegyűjti, milyen játékok vannak nálunk installálva.

3. Végszó

Az új Naga Hex dizájnt több szempontból is jobbnak találtuk, mint a régit. A felületek enyhén érdes kialakítása jobb fogást tesz lehetővé, mint a régi Hex fényes műanyag felületei, amelyekre a tenyér is könnyebben ráizzadt. A fekete szín esztétikusabb külsőt kölcsönöz a rágcsálónak, amely így jobban illeszkedik a többi Razer perifériához, amelyekkel világítását is összehangolhatjuk. Az újfajta gomboknak is sok előnye van a régiekhez képest, a legnagyobb, hogy nem nyomódnak be véletlenül még akkor sem, ha felemeljük az egeret. Örültünk, hogy ami jó volt az eredeti Hexben, azt megtartották, így az alapformák lényegesen nem változtak, és az erős, de könnyű, szinte észrevétlen kábel is megmaradt. A specifikációk terén nagy fejlődés érezhető, a Razer a csúcskategóriás 16000 DPI-s szenzorát tette az egérbe, és a G5-ös lézer is nagy előrelépés a precizitás terén.

A szoftverrel és a beállítási lehetőségekkel elégedettek voltunk, majdnem mindenre találtunk opciót, amire egy gamernek szüksége lehet, az egyetlen hiányosság a végtelenített és a sorozatlövő makrók hiánya volt. A Synapse szoftverben menük felépítése logikus, a feliratok egyértelműek, a beállításokat képek segítik, és összehangolhatjuk vele minden Razer perifériánkat. A kötelező felhőalapú tárolás viszont még mindig nem a kedvencünk, ahogy a Razer adatgyűjtési módszerei sem.

Aki szerette régi Naga Hexét, de szeretné lecserélni, az nem fog csalódni az újban, ahogy azok a MOBA vagy MMO játékosok sem, akik egy megbízható, minőségi egeret keresnek.

Galéria megnyitása grid_on

[italic]Specifikáció

[/italic]

7 mechanikus oldalsó gomb

Összesen 14 db, MOBA játékokhoz optimalizált programozható gomb

Gumírozott hüvelykujjtámasz

Valódi 16,000 DPI 5G lézeres szenzor

Gombokként is működő görgő

Razer Chroma™ világítás 16.8 millió színbeállítási lehetőséggel

Eszközök közötti szín szinkronizáció

Maximum 210 inch/mp / 50 G gyorsulás

1000 Hz-ez Ultrapolling / 1 ms válaszidő

Razer Synapse kompatibilis

Halk talpak

2,1 m-es harisnyázott USB kábel

Méretek (kb.): 119 mm (hossz) x 75 mm (szélesség) x 43 mm (magasság)

Tömeg: kb. 135 g

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward