Raspberry Pi 2: Ne fotózd, mert kifagy és újraindul!

A Raspberry Pi 2 Model B meglehetősen furcsán reagál a Xeon vakuval történő fotózásra, viszont a LED-es vakuval nincs baja.

Raspberry Pi 2: Ne fotózd, mert kifagy és újraindul!

A Raspberry Pi sorozat legújabb tagja, a Raspberry Pi 2 Model B nemrégiben mutatkozott be, és igazából elég nagy port kavart. Az apró kis masina elődjével azonos árszinten foglal helyet, cserébe viszont sokkal komolyabb teljesítményt kínál, hála az új Broadcom SoC egységnek, ami feladattól függően akár hatszor gyorsabb is lehet, mint a Raspberry Pi Model B+ megoldása.

Az új hobbiszámítógép esetében az erős hardver mellé egy igazi különlegességet is kapnak a tulajdonosok: a Microsoft döntése értelmében a Raspberry Pi 2 Model B-re ingyen lehet majd Windows 10 operációs rendszert telepíteni, ami túlzás nélkül megsokszorozza a lehetőségeket. E pozitív tulajdonságok miatt érthető, hogy az apró, alacsony fogyasztású hobbiszámítógép hamar óriási népszerűségre tett szert – 35 dollárért cserébe meglehetősen ütőképes kis rendszert kapunk, ami automatizálási feladatok mellett rengeteg egyéb dologra is bevethető.

No photo!

A szerencsések már hozzá is jutottak saját Raspberry Pi 2 Model B konfigurációjukhoz, és érthető módon országgal-világgal szerették volna megosztani, hogy már meg is kezdték az apróság "nyúzását". Itt sok esetben némi üröm vegyült az örömbe, amennyiben a működő rendszert Xenon vakuval ellátott fényképezőgéppel próbálták megörökíteni: az apróság kifagyott, majd újraindulás után működött tovább. Az eset természetesen bármikor reprodukálható, ahogy az a lenti videón is látszik.

A kamera-érzékeny Raspberry Pi 2 Model B konfigurációk első szállítmányánál a jelek szerint a tápellátásért felelős chippel (U16 SMPS) van némi probléma: ahogy ezt a chipet Xenon vaku fénye éri, a fenti jelenséget tapasztalhatjuk. A "fényérzékeny" chip csak a Xenon típusú vakura reagál rosszul, ha a fényképezéshez LED-es vakut használunk, akkor nincs semmi baj. Az első találgatásokkal ellentétben úgy tűnik, nem RF/EMI probléma okozza a jelenséget, hanem a fényerősség mértéke – egyes fórumozók szerint akkor is lefagy és újraindul a Raspberry Pi 2, ha Xenon vaku helyett lézerrel világítják meg a szóban forgó chipet. Külön érdekesség, hogy egy lelkes fórumozó szerint, aki egyéb Raspberry Pi modelleket is letesztelt, a Raspberry Pi 2 Model B változaton kívül egyéb példányokat nem érint a szokatlan hiba.

Természetesen van megoldás a problémára

A "fényérzékenység" egyébként a chipek szegmensében nem egy ismeretlen jelenség, ám a különböző gyártók rendszerint védekezni szoktak ellene, így a probléma elkerülhető – vagy legalábbis minimális szintre csökkenthető. Úgy tűnik, a Raspberry Pi 2 Model B első szállítmányainál ezen a téren némi hiányosság mutatkozott, amit a következő szállítmányok érkezéséig remélhetőleg elhárítanak.

Más kérdés, hogy a jelenség nem akkora tragédia, főleg, hogy a termék rendeltetésszerű használatát nem akadályozza. Kellemetlen, az viszont tény. Akit mégis zavar a jelenség, az adott chip felületét lássa el egy extra bevonattal (bármi megteszi, ami gátolja a fény haladását), így bizonyítottan megszűnik a probléma.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward