Rákot okoz a mobil?

Régóta vitatott kérdés a rák kialakulása és a mobiltelefonok használta közötti kapcsolat. Korábbi kutatások alapján elmondható, hogy a sok mobiltelefonálás nem növeli

Rákot okoz a mobil?

Rendszeresen olvashatunk elrettentő címlap sztorikat különböző magazinokban. Egy ausztrál napilap nemrégiben beszámolt arról, hogy azoknál az embereknél, akik több mint 10 éve használnak mobiltelefont nagyobb az agytumor kialakulásának veszélye.

Ezeket az állításokat a finn Radiation and Nuclear Safety Authority intézet tanulmányára alapozzák. A kutatás során 1521 agydaganatos, és 3301 egészséges ember telefonálási szokásait vették górcső alá. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy a rendszeres telefonálás nem növeli az agydaganatok kialakulásának veszélyét. Nem találtak összefüggést a sem az évek száma, vagy a használat időtartama, sőt még az analóg és digitális telefonok használata és a rák kialakulásának kockázata között sem.

Akkor mégis mire alapozzák az ilyen címlap sztorikat? – kérdezhetnénk. A válasz: A kutatás eredményei szerint azoknál, akik több mint 10 éve használnak mobiltelefont, a telefonálásra használt fül oldalán 40%-kal nagyobb az agydaganatok előfordulása.

Ne feledjük el, hogy a tanulmány „statisztikailag szignifikáns” kapcsolatot nem talált. Bár összességében elmondható, hogy nincs kapcsolat a daganatok kialakulása és a rendszeres mobil használat között, kivételek azonban akadnak. De ahhoz, hogy messzebb menő következtetéseket vonjunk le ebből, még nagyon sok vizsgálatra van szükség. 

A „nagyon valószínű” és az „egyáltalán nem valószínű” kifejezések általánosak a statisztikában. Mégis ezekre alapozzák a legtöbb, az ausztrál esethez hasonló sztorikat. Pedig ezek csak találgatásokra épülnek, és arra jók, hogy félelmet keltsenek az emberekben. Főleg ha azt vesszük, hogy körülbelül 10 évvel ezelőtt kezdett általánosan elterjedni a mobiltelefonok használata. 

Egyelőre tehát semmilyen jel sem mutat arra, hogy a jövőben egyre több ember esetében találnak majd agytumort, bár biztosak ebben nem lehetünk. De az már bizonyított, hogy a mobilok korántsem növelik a rák kialakulásának kockázatát olyan mértékben, mint egyéb elektromagnetikus eszközök használata.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward