Rakd össze saját magad Raspberry Pi alapú noteszgépedet!

A Pi-Top háza 3D nyomtatóval készült, de a terveket a vásárlók is megkapják, így kedvük és igényeik szerint módosíthatják azokat.

Rakd össze saját magad Raspberry Pi alapú noteszgépedet!

A Raspberry Pi háza táján a napokban igencsak felpörögtek az események: a fejlesztőcsapat nemrégiben mutatta be az olcsó Raspberry Pi frissített változatát, amely Model A+ névre hallgat, most pedig egy érdekes projektről érkezett hír, amelynek keretén belül egy Raspberry Pi alapú noteszgép megszületését lehet támogatni.

A Pi-Top névre hallgató noteszgép egy IndieGoGo projekt keretén belül próbálja összeszedni a gyártásához szükséges kezdőtőkét – a napokon belül lezáruló projekt pedig meglehetősen jól áll, hiszen már bőven sikerült túlszárnyalnia a korábban kitűzött célösszeget.

A Raspberry Pi sorozat tagjait előszeretettel alkalmazzák a felhasználók különböző projektekhez, az apró nyomtatott áramköri lap számára pedig egyesek saját házat is készítenek – van, aki fával próbálkozik, de olyan is akad, aki 3D nyomtatóval készít kuckót az apróságnak. Egy lelkes csapat szintén a 3D nyomtatást választotta a házkészítés alapjául, ám ők nem egy apró Raspberry Pi alapú konfigurációt, hanem egy noteszgépet építettek, ami stílusosan a Pi-Top nevet viseli. A Pi-Top háza 3D nyomtatóval készült, de a vásárlók megkapják a termékhez a ház STL fájljait is, így – ha hozzáférnek egy 3D nyomtatóhoz – a tervek módosításával saját házat is készíthetnek az alkatrészek számára.

Hogy mi lapul a Pi-Top csomagban? Egy RaspBerry Pi Model B+ lap, amelyhez speciális, HAT kompatibilis vezérlőlapkák is járnak. A három bővítőlapka közül az egyik a noteszgép tápellátását menedzseli, egy másik HDMI to LVDS Bridge funkciót kínál, a harmadik pedig a billentyűzet és az érintőpad vezérlését végzi. A szett tartalmaz még egy 13,3 hüvelykes képátlójú, 1280 x 720 pixeles natív felbontás mellett üzemelő LCD panelt is, ami háttérvilágítással is rendelkezik. A csomagban akkumulátor, billentyűzet és érintőpad, valamint USB 2.0-s portba illeszkedő, 802.11n WiFi vezérlőt és Bluetooth 4.0-s vezérlőt egyaránt tartalmazó adapter is lapul. Az asztali tápellátásról, illetve az akkumulátor töltéséről egy DC tápadapter gondoskodik.

A Pi-Top összeszereléséhez nincs szükség forrasztásra – egy kezdő felhasználó egy este alatt kényelmesen összeállíthatja saját noteszgépét a csomag komponenseiből. A folyamat hatékony elvégzését külön videó is segíti, amelynek linkjét természetesen a csomag dokumentációja is tartalmazza. A kész noteszgépen Linux operációs rendszer futhat – számos ingyenes disztribúció közül választhatjuk ki az igényeinknek legmegfelelőbbet. A Pi-Top oktatási céllal jött létre: a projekt keretein belül szeretnék megismertetni a felhasználókat a 3D nyomtatás, az elektronika és a hardverkészítés alapjaival. Az iskolákban alkalmazott oktatási anyagok online módon, ingyenesen is elérhetőek lesznek, így bárki profitálhat belőlük.

Az IndieGoGo exkluzív csomag 285 dolláros áron érhető el az IndieGoGo project keretén belül, ám ehhez az összeghez még régiónként eltérő szállítási díj is társul – Európára, illetve az Egyesült Királyságra a legolcsóbb, 35 dolláros szállítási költség vonatkozik.

A szállítás várhatóan a következő év májusában indul majd meg. Aki szeretné támogatni a projektet, néhány napon át még megteheti.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward