Ragyogó új kijelzők nanokristályokkal?

Közös fejlesztésük gyümölcseként sikeresen megalkottak az Eastman Kodak és a Rochesteri Egyetem kutatói egy olyan folyamatos fénykibocsátású nanokristályt, amely nem pazarolja el hőként az energiát.

Ragyogó új kijelzők nanokristályokkal?

Közös fejlesztésük gyümölcseként sikeresen megalkottak az Eastman Kodak és a Rochesteri Egyetem kutatói egy olyan folyamatos fénykibocsátású nanokristályt, amely nem pazarolja el hőként az energiát.

További fejlesztésekkel így a jelenleginél jóval fényesebb LED-eket, olcsóbb lézereket és vékonyabb kijelzőket alkothatnak - amelyek, mint mondják, a jelenlegiekkel ellentétben nem is "pislognak" ("pislogásnak" azt nevezik, amikor egy molekula hő formájában szabadul meg az energiától fény helyett, és így elsötétül).

A nanokristály, amit a kutatók összeállítottak, több, mint négy órás folyamatos megfigyelés alatt sem pislogott egyetlen egyszer sem - ami valóban figyelemreméltó teljesítmény, főleg, ha számításba vesszük, hogy a hagyományos fénykibocsátó molekulák esetében erre általában milliszekundumonként, de legalábbis néhány percenként mindenképp sor kerül.

Számos alkotóelemet használtak fel a nanokristály létrehozásához: a magja kadmiumból és szelénből, míg a burka cinkből és szelénből készült - a kettő között viszont folyamatos az átmenet, nincs köztük igazi határvonal, így a felvett és a leadott fotonok áramlása egyenletes maradhat - valamint színeket is könnyebb előállítani velük, mivel ehhez csupán a kristályok méretét kell megváltoztatni, nem pedig az összetételét, vagy a gyártási eljárást.

A kutatás vezetőjének, Todd Krauss professzornak a meglátása szerint ez az egyelőre még el sem nevezett technológia egy napon felválthatja majd a jelenleg is épp csak feltörekvőben lévő OLED-kijelzőket. Bár arról már nem esett szó, hogy ez mikorra várható, arról pedig még kevésbé, hogy mennyiért, holott főleg ez utóbbin igen sok múlhat, ugyebár.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward