Radeon HD4850 és Geforce GTX280

Szinte egyszerre érkezett tesztlaborunkba a csúcskategória új trónkövetelője és az ár/érték bajnoknak ígért új Radeon. Megnéztük mire képesek!

Radeon HD4850 és Geforce GTX280

Bevezető

Némi szünet után újra mozgolódás van a VGA piacon. Nemrég jelent meg az ATI új generációs Radeonjainak első futára a HD4850 és az nVidia új zászlóvívője a GTX280, így mai tesztünknek ők lesznek a főszereplői, összehasonlítva teljesítményüket elődeikkel. Érdekes, hogy a két gyártó fordított sorrendben jelenteti meg a termékeit, a héten futottak be a GTX260-asok, melyek az új vonulat „gyengébb” részét képviselik, míg az ATI a HD4870-et állította grafikus vezérlői élére, melyen elsőként alkalmaznak GDDR5-s memória chipeket, nemsokára rájuk is sort kerítünk.

Alig valamivel több, mint egy év telt el a felemásra sikerült HD2900XT megjelenése óta és az ATI óriási fejlődésen esett át, míg az nVidia köszöni szépen jól elél a G80-al felállított sémával. Nemrég kóstolgatta is egymást a két cég, az ATI tett egy megjegyzést miszerint az nVidia nem fogja tudni már sokáig a jelenlegi stratégiáját folytatni és a monolitikus chipek kora lejárt (hivatkozva ezzel a GTX280-ra, mely jelenleg a legtöbb tranzisztort tartalmazó óriás chip). Természetesen a válasz sem maradt el, mely szerint az ATI csak nem képes ilyen erős felsőkategóriás megoldásokat készíteni. Objektíven nézve mára tisztán látszik mennyire élesen elvált a két vállalat stratégiája. Az nVidia megmaradt a már megszokott módszernél, mely szerint először kiadják a legerősebbet, amire képesek, majd azt gyengítgetik, míg az ATI a HD3850 óta inkább a vevők számára fontosabb középkategóriában próbál robbantani egy kicsit és a teljesítmény/fogyasztásra helyezi a hangsúlyt. Ezenfelül a felsőkategóriás piacon inkább egy nyákon összedolgozó több chipben látja a jövőt.

Persze egyik sem hagyhatja figyelmen kívül a másikat, és hála ennek egy kicsit felgyorsultak az események az elmúlt hónapokban és ezeknek köszönhetjük az igen jó ár/teljesítmény mutatókkal rendelkező 8800GT-ket, HD38x0-kat és 9600GT-ket viszonylag hamar. Ebből a piacból akar kihasítani egy szeletet a HD4850 is, míg a GTX280 megint a leggyorsabb címért száll versenybe, lássunk is egy gyors összehasonlítást az elődökkel:

Mint arról már híreinkben is beszámoltunk, igaznak bizonyult a hír, amit eleinte mindenki csak egy legyintéssel nyugtázott, miszerint az új Radeonokban 800 shader található, miközben a magméret nem növekedett a duplájára. Nagyon jól optimalizálhatták a shadereket, hogy ennyi tranzisztorból kijöttek. Az előző széria gyengéje volt a GeForce-okhoz képest kevés textúrázó egység, melyek száma ugyanolyan arányban nőtt, mint az árnyalóké, így mostanra már biztos nem lehet panasz rájuk még a nagy nVidia logos játékokban sem. A GTX280-ban természetesen ezen a fronton nem volt olyan nagy előrelépés, hisz már a 9800GTX is bőven meg volt pakolva velük, felesleges lett volna megduplázni őket, ám a shaderek száma majdnem eléri a duplázást. Igaz az óriási komplex mag miatt már nem bírják ugyanazokat a magas órajeleket, mint a 9800-ban találhatóak (melyek sokszor könnyen elmennek 2Ghz-n), és tuningolni se nagyon lehet (saját és mások tapasztalatai alapján levonható, hogy 10% amit elbírnak pluszban), de ez még fejlődhet, ha átállnak frissebb gyártástechnológiára.

A GTX280 hűtője nagyon emlékeztet a 9800GTX-ére, csak a kártya egy kicsit megnőtt és rémesen forró, viszont 2D-ben meglehetősen halkan teszi a dolgát, csak némi izzasztás után adja fel és állítja magát hangosabbra, de hát ez egy csúcskártyánál nem túl meglepő.

Ezzel szemben a HD4850 meglepő módon a HD3850 hűtési megoldását örökölte, pedig egyértelműen jobban melegedik annál. Működés közben még a DVI csatlakozókat is nehéz megérinteni anélkül, hogy ne égessük meg magunkat. Bár nem fagyott vele, és 2D-ben ez is elmegy halkan, a VGA megérdemelt volna egy erősebb hűtést. Amilyen forró a nyár mostanában, elég merész döntés volt ezt így kiadni. A leendő tulajoknak (főleg rosszabbul szellőző házak esetében) érdemes elgondolkozni egy hűtőcserén, vagy olyan típuson, amin nem referenciahűtés található.

Tesztgép

Alaplap: Gigabyte P35-DS3

Processzor: Intel Core2Duo E8400@3.6GH

Memória: Geil Ultra 2x1GB DDR2-800 KIT

Operációs rendszer: Windows Vista SP1

Driverek: Catalyst 8.6, GeForce 175.19 és 177.41 (a GTX280-hoz)

Tesztek I.

Megemelt beállítások mellett látszik meg igazán, hogy mennyivel erősebbek az új kártyák. A HD4850 elődjéhez képest 50%-al erősebb és könnyen párban van a 9800GTX-el, míg bár a két chipes megoldásokat nem éri el, de az egy chipesek között a GTX280 igen impozánsan teljesít.

A régi játékban jól előjön, hogy bizony erősítettek textúra fronton is az ATI-nál, az új kártya közelít a dupla sebességhez, míg a GTX280 képes befogni a GX2-t (lehetséges processzorlimitáltság miatt).

Sok minden nem változott, szokás szerint az ATI-nak áll a zászló, még az új GTX-el is, ám mint tudjuk a Call of Juarez azon kevés játékok egyike amely húz az ATI felé.

Oblivionban nem olyan jelentős az előrelépés, valószínűleg a memória sávszélessége fogja le a HD4850-et, míg a GTX a maga 512 bites adatsínével magasra teszi a lécet, amit a GX2 még mindig képes átugrani.

Valamiért a CF még mindig nem működik rendesen Unreal alatt (pedig az összes rá épülő játékban meg igen), így az új Radeon még az X2-t is otthagyja. Az Unreal igen processzorfüggő, a 100 fps-es eredmények jó eséllyel annak köszönhetőek, hogy bár a 3.6-on járó C2D bőven elég ezekhez a VGA-khoz 100 játékból 99-nél, ám ez itt a maradék egy.

Mint az előbb is utaltunk rá itt már szárnyal az X2. Érdekes, hogy bár az ATI kártyák szeretik ezt a játékot és általában erősek az UT3 motoros játékokban, a 9800GTX egy picit képes a 4850 fölé emelkedni.

Tesztek II.

Quake Wars alatt nem megy jól a CF, ez miatt lehet lassú az X2, míg a HD4850-ben lévő plusz textúrázók megint domborítanak, megint könnyen párban van a 9800GTX-el, míg a GTX280 és a GX2 messze a többiek felett vannak.

A Call of Duty 4-ről általánosan elmondható volt, hogy az nVidia kártyáit favorizálja. Ehhez képest az új Radeon és még az X2 is a friss meghajtókkal szárnyra kap. A HD4850 félúton van a 9800GTX és a GTX280 között, ami egy jóval olcsóbb kártyáról lévén szó igen figyelemre méltó eredmény.

Közepes beállítások mellett nagyon előjön, hogy ez a játék is szereti a processzort, ám ha kicsit feljebb tekerjük a beállításokat máris látszódik, hogy ha nem is sokkal, de ez még mindig az nVidiának kedvez.

Amire általában a legtöbben kíváncsiak az a Crysis. Nagyon érdekes, hogy a 9800GTX és a HD4850 fej-fej mellett mennek a tesztekben, nagyon apró eltérések figyelhetőek csak meg. A jó hír, hogy a GTX280-al 1280-ban már-már játszható a Very High beállítás. Sajnos még nem tökéletes, de már élvezhető.

Értékelés

[bold]nVidia GeForce GTX280

[/bold]

Az nVidia új csúcskártyája igen meggyőző teljesítményt mutat fel, egyértelműen a legerősebb az egy chipes megoldások közül. Cserébe azonban meg is kérik az árát, így az ár/teljesítmény mutatója nem a legjobb, de anno egy 8800GTX még ennél is többe került. Az egyetlen veszélyt a magas ára miatt az jelentheti, hogy ma láthattuk a HD4850 teljesítményét, aminél a HD4870 többre képes és kettő is kijön belőlük a GTX280 árából, és úgy már körbefutják kétszer. Persze ha maximalisták vagyunk, lehet két GTX280-at is SLI-be kötni ;) . A már jól bevált kicsit megváltoztatott hűtő nagyon tetszett nekünk a VGA-n, ami ameddig lehet, igyekszik halkan végezni a dolgát, cserébe persze a kártya is egy kisebb kazánházzal ér fel.

ATI Radeon HD4850

A HD4850 egyértelműen az új ár/teljesítmény bajnok, maga mögé utasít mindenkit a középkategóriában. Nem csoda, hogy az nVidia nemrég bejelentette, hogy lecsökkenti a 9800GTX árát a Radeon árszintjére, mert a jelenlegi magasabb áron nem kérdés, hogy melyiket kell választani a kettő közül. Ha beállnak azonos árszintre, akkor már jó eséllyel a szimpátia és az egyéni játékok dönthetnek, mert fej-fej mellett halad a két kártya a jelenlegi kínálatban. A Radeon többet tud, a Geforce-nak pedig jobb a hűtése. Az egyetlen fájó pont ugyanis a HD4850-ben a teljesítményéhez képest apró hűtési megoldás mely miatt igencsak felforrósodik a helyzet némi játék után. Ettől függetlenül megérdemel egy virtuális „különösen ajánlott” plecsnit.

Köszönjük a GTX280, HD3870X2, 9800GTX és 9800GX2 kártyákat az Expert Computer kft.-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward