Radeon HD3870: 2900XT v2.0?

A két új HD közül a nagyobbik úgy lett beharangozva, hogy a 2900XT sebességével rendelkezik, csak sokkal kevesebbet fogyaszt annál, és ráadásul többet tud! Lássuk így van e.

Radeon HD3870: 2900XT v2.0?

HD3870 - Bevezető

Az utolsó pillanatban esett be hozzánk az új generációs Radeonok erősebbik tagja, így előző tesztünkről már lecsúszott. Az ATI állításai szerint a HD3870-es sebességben nem messze helyezkedik el a 8800GT-től, így az árát is megpróbálták ehhez méltóan belőni. Az ajánlott fogyasztói árak szerint az új HD 219 dollárt, míg a GT 249-et kóstál. Ettől függetlenül jelenleg mindenki örül, ha egyáltalán tud szerezni, a kezdeti igen szerény mértékű készletet ezen árak felett árulják jóval. Mindkét gyártó azon küzd, hogy a másik előtt tudjon komolyabb mennyiségű kártyát szállítani, mert úgy néz ki, a jelenlegi versenyt inkább dönti el ez, mint a kártyák sebessége.

No de kanyarodjunk vissza tesztünk témájára, a mi dolgunk a fentiektől függetlenül az, hogy a versenyzők sebességét vizsgáljuk. A 8800GT-s tesztben használt beállításokkal újrateszteltük a HD3850-et is, hogy lássuk, miként illeszkedik a képbe. Szokás szerint íme egy gyors emlékezet frissítő a jelenlegi kártyák adatairól:

Mint látható a 3870 mindössze magasabb órajeleivel különbözik kisebbik testvérétől, így túl sok meglepetés nem érhet minket. Játéktól függően vagy a mag vagy a memória sebessége juttathatja kisebb-nagyobb előnyhöz. Mielőtt azonban belemennénk ebbe, jöjjenek az előző tesztből kimaradt képek és bemutatók, hogy lássuk mit is kapunk a pénzünkért.

A tesztgép

Alaplap: Asus P5B-E

Processzor: Intel Core2Duo E6300 @ 2.8GHz

Memória: KingMax Mars DDR2-800

Operációs rendszer: Windows Vista az összes fontos frissítés telepítésével

Driverek: Catalyst 7.11 és ForceWare 192.04

HD3870 - A kártyák

[bold]Radeon HD3950

[/bold]

A kisebbik Radeon egy slotos hűtéssel rendelkezik. Eleinte kicsit attól tartottunk, hogy hangos lesz, de szerencsére kellemesen csalódtunk. Alapjáraton a kártya 50 fokos, míg szétterhelve felmegy 90-re, de még akkor sem kezd el üvölteni. A visszafogott dobozban a szoftverkörítés egyenlő a minimummal: kapunk egy driver CD-t. Szerencsére a kábelek és átalakítók között megtalálunk majdnem mindent: DVI>Dsub, DVI>HDMI, S-video>kompozit, S-video>RCA, CrossFire átkötő. A tápkábel átalakító valahogy elmaradt, de remélhetőleg ez manapság nem okozhat problémát.

[bold]Sapphire Radeon HD3870

[/bold]

A legszembetűnőbb változás egyből a két slotot is elfoglaló hűtő. Ez talán hátrány lehet CrossFire rendszerek építésénél, ám mi kifejezetten örültünk neki, hiszen így legalább kifújja a meleg levegőt a gépházból. Hála a nagyobb ventilátornak, ennek a megoldásnak se sok hangja van, meglehetősen halkan teszi a dolgát. Alapjáraton 10 fokkal melegebb volt a 3850-nél, de maximumnak ez is a 90 fokot tartotta. A körítésen szokás szerint nem spóroltak a Sapphire-nál: kapunk DVI>Dsub, DVI>HDMI, S-video>RCA, S-video>kompozit, valamint tápkábel átalakítót egy ráadás CrossFire híddal. Szoftver fronton még ennél is jobb a helyzet: végre PowerDVD 7 került a dobozba, egy teljes CyberLink DVD Suite-tal, 3DMark06-tal és az elmaradhatatlan Black Box-szal.

HD3870 - 3DM, FEAR, ET

Mindenki hozza a várható formáját, túl sok magyarázatot nem kell fűznünk az ábrához, a 3870-nek 2900XT körüli teljesítménye van.

FEAR-ben még mindig kegyetlenül visszaesnek a HD-k AA használata mellett, míg anélkül nagyon szépen állják a sarat az ellennel.

Quake Warsban ezzel ellentétben meglepő eredményeket kaptunk: AA használatával a Radeonok otthagyják a GeForce-okat, míg kikapcsolt AA mellett épphogy csak egy hangyányit vannak mögöttük. Ráadásul a régi szériánál tapasztalható belassulással sem találkoztunk, végig száguldoztak.

HD3870 - CoJ, Oblivion, PT

A CoJ még mindig a Radeonoknak kedvez, rosszabb minőségű árnyékokkal már használható értékekkel rendelkezik külső területeken is az erősebb HD. Maximra belőve ugyanis nagyon lassú, míg beltereken nagyon gyors. A GF-ek csak simán végig egyenletesen lassúak.

Itt minden az órajelekről szól. Szinte kereken annyival gyorsabb a HD3870 az 50-esnél, amennyivel magasabb órajeleken ketyeg.

A PT Boats Highon megeszi reggelire a HD3850 256MB memóriáját és rémesen be-beszaggat, ezért a rossz eredmény. Múltkori tesztünkből kiderült, hogy kisebb beállításokon nincs gondja vele.

HD3870 - LP, WiC

Bár az egyre frissebb driverek mellett állandóan javul a Radeonok teljesítménye Lost Planet alatt, még mindig nem elég, hogy befogják a GF-eket. Ettől függetlenül DX9-et használva már tökéletesen játszhatóvá tehető a játék még 1600x1200 alatt is.

A World in Conflict-on is látszik, hogy jól jön az az 512MB memória. A DX10 renderer kikapcsolása azonban iszonyatosan meg tudja dobni a Radeonokon az fps számot, a HD3870 például azonos beállítások mellett, csak ezt kikapcsolva egyből ugrik 30%-ot pluszba.

HD3870 - Crysis, UT3

Érdekes módon High-on nagyon elhúz a GT, míg a többi beállításon a 3870 hozza a formáját. Maximálisan 20% körül van lemaradva tőle.

Az Unreal Tournament III kedvez a Radeonoknak, ami jó hír is lehet a jövőre nézve, hisz elég sok játék épít és fog építeni ennek a motorjára. Mondjuk nem egy terhelő demo, még ennél magasabb felbontáson is játszható bármelyik kártyán.

HD3870 - Értékelés

Mint arra már hivatkoztunk a cikk elején, pár nappal a megjelenés után még mindig szegényes a kínálat az új HD-k frontján, de még mindig jobb a helyzet, mint a 8800GT-k esetében. Valószínűleg ennek tudható be, hogy az árak köszönő viszonyban sincsenek az ajánlott árakkal, miközben már 20 dolláros árcsökkenésről pletykálnak a lapok. Kérdés, hogy a komolyabb szállítmányok érkezésével beesnek-e a normál árra, vagy tartják azt amíg az nVidia össze nem kapja magát GT fronton.

Amíg ez a káosz tart addig nehéz eldönteni mi is a jó, úgyhogy mi mégis csak az ajánlott árakból indulnánk ki, hiszen előbb utóbb azokon kell landolniuk a kártyáknak. Ez esetben viszont az mondható el, hogy mind a három kártya megéri az árát. Körülbelül annyiba kerülnek amilyen erősek, teljesen életképtelenné teszik a régebbi megoldásokat ezekben a régiókban, ha elérik az ígért árakat. Remélhetőleg ez azzal is jár majd, hogy a régebbi szériák is átesnek egy árcetli karcsúsításon.

A jövőbeni spekulációkat abbahagyva a lényeg az, hogy az ATI végre egy igen meggyőző kártyát alkotott, amely a 2900XT sebességét nyújtja, jóval olcsóbban, hűvösebben és nagyobb tudással. Mi kellhet még?

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward