Radeon HD 7970: idei megjelenés, rengeteg friss infó

A Radeon HD 7900-as videokártyákkal kapcsolatban az elmúlt napok, illetve hetek folyamán sok pletyka jelent meg, ám ma még ennél is több friss információ érkezett, így minden eddiginél több részletről hullhat le a lepel. Az alábbiakban kiderül, hogy milyen specifikációkkal rendelkeznek majd a Radeon HD 7970-es modellek, valamint az is, hogy ezek a termékek milyen tesszellációs teljesítményt nyújtanak, sőt, még a várható megjelenés időpontjáról is lehull majd a lepel. Vegyük is sorra az új információkat.

Radeon HD 7970: idei megjelenés, rengeteg friss infó

A Radeon HD 7900-as videokártyákkal kapcsolatban az elmúlt napok, illetve hetek folyamán sok pletyka jelent meg, ám ma még ennél is több friss információ érkezett, így minden eddiginél több részletről hullhat le a lepel. Az alábbiakban kiderül, hogy milyen specifikációkkal rendelkeznek majd a Radeon HD 7970-es modellek, valamint az is, hogy ezek a termékek milyen tesszellációs teljesítményt nyújtanak, sőt, még a várható megjelenés időpontjára is fény derül. Vegyük is sorra az új információkat.

Radeon HD 7970: a várható specifikációk

Az új videokártya – amennyiben folyadékhűtő blokkal hűtjük a melegedő komponenseket – akár egyetlen egy slotnyi helyen is elfér. A videó kimenetek ennél a generációnál egy slotnyi helyet foglalnak, szemben a Radeon HD 5000-es és HD 6000-es családok tagjaival, amelyeknél a DVI portok két bővítőhelyet emésztettek fel. Ez utóbbi problémát jelenthetett négykártyás konfigurációk építésekor, ha a PCI Express x16-os slotok nem megfelelően voltak elhelyezve az adott alaplapon. A videó kimenetek között ezúttal egyébként egy DVI, egy HDMI és két mini-DisplayPort csatlakozó lapul. A második bővítőhely a léghűtő miatt foglalt: itt távozik a meleg levegő. A Radeon HD 7970-es modellekhez egyébként jár majd HDMI->DVI átalakító, valamint aktív mini-DisplayPort átalakító is.

A videokártya hűtője hőkamrás elven üzemel és összegyűjti az összes komponens által termelt meleget. Ezek között találjuk a 4,3 milliárd tranzisztort tartalmazó Tahiti GPU-t, a 12 darab GDDR5-ös memóriachipet, valamint a MOSFET-eket is, amelyek a tápellátást végzik. Az alumínium hűtőtömb bordáin egy ventilátor fújja át a levegőt. A ventilátor egyébként az előző generációs megoldásoknál alkalmazott légkeverőkhöz képest egy kis átalakításon esett át, ennek eredményeként több levegő megmozgatására képes és a zajszintje is alacsonyabb lett.

Ahogy a Radeon HD 6900-as videokártyáknál, úgy a HD 7900-as család tagjainál is két BIOS-t tartalmaznak majd a referencia PCB-k, amelyek között egy kis kapcsolóval lehet majd váltani. Az első EEPROM chip a referencia órajeleket tartalmazza, de ez a chip frissíthető lesz az általunk módosított órajelekkel. A második EEPROM már írásvédett, így ennek tartalmát nem módosíthatjuk – egyébként ez a chip is a referencia órajelekre alapoz. Ezzel a megoldással egy balul sikerült BIOS frissítés esetén megmenekülünk a körülményes „BIOS” feltámasztási procedúrától, hiszen a második BIOS-ra átállva elindítható a rendszer.

A gyártó állítása szerint a Radeon HD 7970-es modellek GPU-ja picivel 900 MHz feletti magórajelet alkalmaz majd, de ezt az értéket – akár a gyári hűtés használatával is – könnyedén lehet majd 1 GHz-re, vagy akár 1 GHz fölé is emelni.

Az Orb-Hardware által publikált dia alapján úgy tűnik, hogy a Radeon HD 7970-es videokártya GPU-ja 925 MHz-es órajelen üzemel majd. A GPU 3 GB-nyi, 5,5 GHz-es effektív órajelen ketyegő GDDR5-ös memóriachiphez kapcsolódik, méghozzá 384-bites adatsínen keresztül. A GCN architektúra köré épülő újdonság 32 renderelővel és 2048 stream processzorral érkezik, a textúrázó egységek száma pedig 128 lesz.

Az új videokártya egy nyolctűs és egy hattűs tápcsatlakozót igényel, TDP-je pedig 300W alatt helyezkedik majd el.

A Radeon HD 7970 tesszellációs teljesítménye

A ComputerBase.de jóvoltából az új videokártya tesszellációs teljesítményével kapcsolatban is érkezett néhány információ. A Radeon HD 7970 előző generációs társához, a Radeon HD 6970-hez képest másfélszer nagyobb tesszellációs teljesítményt tudott felmutatni azokban a tesztekben, amelyeket az AMD mérnökei lefuttattak a terméken. Minél durvább a terhelés, annál inkább elszakad az új GPU a régitől.

Nagy meglepetés: december 22-én érkezhet a Radeon HD 7970

A korábbi információk alapján az AMD január 9-én indította volna hódító útjára a Radeon HD 7900-as sorozat tagjait. Most úgy tűnik, hogy az időpont azóta változott, de szerencsére ezúttal nem csúszásról van szó, éppen ellenkezőleg: január kilencedike helyett már december 22-én elrajtolhat a Radeon HD 7970-es modell - Radeon HD 7950-es társának rajtját viszont nem érinti a változás.

Igazából a HD7970-es rajtja is csak formalitásnak tekinthető, azaz december 22-én még nem találkozhatunk majd a termékekkel az üzletek polcain. A Radeon HD 7970 – a Radeon HD 7950-nel együtt – január kilencedikétől lesz széles körben elérhető. Érdekesség, hogy utóbbi, azaz a Radeon HD 7950-es változathoz nem készül majd referencia dizájn. Ez a modell – vagyis a Radeon HD 7950 – január kilencedikén mutatkozik be a nagyközönség előtt és azonnal kapható is lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward