Radeon HD 6990: lencsevégen a fenevad

Radeon HD 6990: lencsevégen a fenevad

A holnap érkező GeForce GTX 560 Ti-re többféle megoldással is válaszol az AMD, amelyek között megtaláljuk az 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriával felszerelt Radeon HD 6900-asokat és a tuningolt Radeon HD 6870-eseket is. A lehető legjobb teljesítmény elérésének érdekében némi driver optimalizációra is számíthatunk, amelynek hatására az egész Radeon HD 6000-es család gyorsulni fog. Az AMD természetesen nem csak erre a szegmensre figyel, hanem az abszolút felsőkategóriára is, ahol hamarosan bemutatkozik a videokártya piac legfrissebb csúcskártyája, a Radeon HD 6990.

A friss terméket Rick Bergman a napokban mutatta be egy rendezvény alkalmával, ám a bemutató keretein belül sajnos túl sok információra nem derült fény az új csúcskártyával kapcsolatban. Egyelőre annyi tudható, hogy a Radeon HD 6990 Antilles kódnévvel érkezik és két darab 40 nm-es csíkszélességű Cayman GPU-t tartalmaz majd. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Radeon HD 6950-es és Radeon HD 6970-es modellekről ismerős grafikus processzor a Radeon HD 6990-es modell esetében pontosan milyen shader konfigurációval érkezik, mint ahogy a termék várható magórajele sem ismert. Az információk szerint az újdonság dizájnját tekintve hasonlít majd a Radeon HD 6000-es sorozat tagjaira, hossza pedig a Radeon HD 5970-esével fog megegyezni.

A Radeon HD 6990 esetében a gyártó egy újfajta hűtést alkalmaz, amely ezúttal is hőkamrás összetevők köré (Vapor Chamber) épül, viszont ventilátor tekintetében bizony igen rendhagyó lesz. Ahogy az a fenti képen is látszik, a kártya hűtőjének borításán nem láthatunk ventilátor számára kialakított helyet. Ez azért van, mert ennél a terméknél a vállalat henger alakú légkeverőt alkalmaz majd, amely a kártya hátulján elhelyezett szellőző felől szerzi be a friss levegőt, amit aztán átfúj a komplex hűtőn, a meleg levegő pedig a szokásos helyen, a videó kimenetek felett távozik. Ez utóbbiról sajnos nincs kép, de az már tudható, hogy a hengeres ventilátor ugyanolyan szerkezet lesz, csak kicsiben, mint amit például a klímaberendezéseknél is használnak. Hasonló elven dolgozó hűtőt már bemutattunk.

A jelenlegi negyedév folyamán érkező csúcskártya két darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó segítségével üzemel majd. Reméljük, a termékkel kapcsolatban hamarosan további információk is napvilágot látnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward