Radeon HD 6900: az új architektúra

Radeon HD 6900: az új architektúra

Ma már néhány információ kiszivárgott az AMD Radeon HD 6900-as sorozatú videokártyáiról, amelyekről a délután folyamán be is számoltunk. Most újabb friss értesülések kerültek napvilágra, amelyek megerősítik a korábbi pletykákat: az AMD 6900-as sorozatánál újfajta architektúrát alkalmaz a gyártó, amit eddig 4D architektúraként emlegettek a különböző források.

A 40 nm-es csíkszélességgel készülő Barts GPU-k esetében az AMD még a tradicionális VLIW5-ös konfigurációt alkalmazta, amelynek lényege az volt, hogy egy-egy szuperskalár processzorban 4 egyszerű és 1 komplex stream processzor helyezkedett el. A Cayman GPU esetében, amely ugyancsak 40 nm-es csíkszélességgel készül, az AMD már szakít a korábbi gyakorlattal, és áttér a VLIW4 névre keresztelt architektúrára, amiben megszűnik a speciális egység, feladatait a többiek veszik át. Az újfajta SIMD architektúrával kapcsolatban az AMD rendkívül bizakodó: a gyártó szerint a VLIW4 architektúra alkalmazásával a VLIW5-höz képest a GPU mag felülete 10%-kal kisebb lehet, ezzel egy időben a számítási teljesítmény pedig tulajdonképpen nem változik.

A képkockák abba is bepillantást engedtek, hogy ezen felül mire számíthatunk. Az már biztos, hogy a párhuzamos számítási képesség pozitív irányba változik a Cayman GPU-k esetében, két teljesértékű előkészítő részt láthatunk a SIMD tömbök felett, így kétszeres tesszelátor teljesítményre számítunk (mert két teljesértékű tesszelátor van, ráadásul valószínűleg az erősebb fajtából), és ahogy azt már láthattuk délután, az új GPU-k már két háromszöveg dolgoznak fel órajelenként.

A Barts esetében egyetlen tesszellációs egységgel és a tesszellációs képességek optimalizálásával már elérte az AMD, hogy az újdonság az előző generációs grafikus processzoroknál kétszer akkora tesszellációs teljesítményt kínálhasson. Mivel a Cayman grafikus processzoroknál ezekből az optimalizált tesszellációs motorokból már kettő lesz, így az előző generációhoz képest már nem kétszeres, hanem háromszoros teljesítménynövekedést is fel tudnak majd mutatni, már ami a tesszellációs képességeket illeti.

Ezzel együtt már az sem titok, hogy a Cayman grafikus processzor átdolgozott renderelő szegmenssel érkezik: a GPU 128 Z/Stencil ROP-ot és 32 darab Color ROP-ot tartalmaz majd, ami annyit jelent, hogy a 16-bites integer műveletek elvégzése akár kétszer gyorsabban történhet, a 32-bites lebegőpontos számítási feladatok esetében pedig 2-4x-es javulásra lehet számítani, ami néhány játékban brutális teljesítmény növekedést jelenthet. Ezen felül lesz TDP menedzselő része a Caymannek, ahogy a GF110-nek is van. A nagy különbség az lesz, hogy ez vezérelhető lesz az OverDrive szoftverből, nem lesz megkötve a kezünk. Úgy látszik lesz kártyája az AMD-nek, amivel befoghatja a GTX580-at. Decemberben megtudjuk tényleg így van-e. További képerkért erre tessék: klikk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward