Radeon HD 5800-asokat dob piacra a Sapphire

Napjainkban, ha AMD-s videokártyáról esik szó, akkor az szinte biztos, hogy az új termék a gyártó Radeon HD 6000-es sorozatából kerül ki. A Sapphire illetékesei gondoltak egyet és Radeon HD 6000-es sorozatú újdonságok helyett inkább Radeon HD 5800-as sorozatú videokártyák piacra dobására szánták el magukat. Az ok egyszerű: a Radeon HD 5800-asok költséghatékony választásnak minősülhetnek, de a DirectX 9-es, DirectX 10-es és DirectX 11-es támogatásra alapozó játékok esetében még mindig elegendő teljesítményt kínálnak ahhoz, hogy az adott cím játszható legyen.

Radeon HD 5800-asokat dob piacra a Sapphire

Napjainkban, ha AMD-s videokártyáról esik szó, akkor az szinte biztos, hogy az új termék a gyártó Radeon HD 6000-es sorozatából kerül ki. A Sapphirenél viszont gondoltak egyet és Radeon HD 6000-es sorozatú újdonságok helyett inkább Radeon HD 5800-as sorozatú videokártyák piacra dobására szánták el magukat a költséghatékonyság jegyében.

Az újdonságok között a Radeon HD 5830 Xtreme Edition és a Radeon HD 5850 Xtreme Edition modelleket találjuk, amelyek órajeleiket tekintve referencia modellek, de tartogatnak egy-két meglepetést, amiért érdemes lehet fontolóra venni őket.

A költséghatékony, előző generációs videokártyák közül a Radeon HD 5850 Xtreme Edition 40 nm-es csíkszélességgel készülő Cypress GPU-ja 1440 stream processzort kínál, amelyekhez 72 textúrázó tartozik. A 725MHz-es órajelen dolgozó GPU szokás szerint most is 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik az 1 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriához, ami 4GHz-es effektív órajelen ketyeg.

A másik újdonság, azaz a Radeon HD 5830 Xtreme Edition már csak 1120 stream processzorral bír, amelyekhez 56 textúrázó egység tartozik; a GPU és a memóriachipek között pedig ezúttal is 256-bites adatsín teremt kapcsolatot. A GPU 800 MHz-es magórajelen üzemel, az 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória esetében pedig ennél a modellnél is 4 GHz-es effektív órajelet alkalmaztak, azaz ez a modell is referencia órajeleken üzemel.

Mindkét videokártya a  Sapphire egyedi hűtőjével érkezik és mindkettőjükhöz elérhető a gyártó TriXX névre keresztelt tuning segédprogramja, amelynek segítségével könnyedén megemelhetjük a GPU- és a memóriachipek órajelét, illetve feszültségét. A DirectX 11-es támogatással ellátott videokártyák CrossfireX konfiguráció építésére is felhasználhatóak. A termékek videó kimenetek tekintetében egy DVI, egy HDMI és egy DisplayPort csatlakozót kínálnak.

A Sapphire közleménye arról sajnos nem ad információt, hogy a régi-új videokártyák pontosan mennyibe fognak kerülni, mindössze annyit említ, hogy a termékek még ebben a hónapban az üzletek polcaira kerülnek.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward