Qualcomm újdonságok minden szegmensbe

A Qualcomm a napokban jelentette be a következő év meghatározó lapkáit. Ennek megfelelően bejelentés nem csak a prémium kategóriát érinti, hanem a belépőszinten is történtek változások.

Qualcomm újdonságok minden szegmensbe

A Qualcomm a napokban jelentette be a következő év meghatározó lapkáit. Ennek megfelelően a bejelentés nem csak a prémium kategóriát érinti, hanem a belépőszinten is történtek változások.

A Qualcomm a két szélsőséges termékcsaládját bővítette, illetve mutatta be hivatalosan is, de a Snapdragon S1 széria újdonságaival kapcsolatban sajnos semmit sem tudtunk meg. Az MSM7225A, MSM7625A, MSM7227A és az MSM7627A lapkák nevei már ismerősen csenghetnek, mivel ezek mind nagyon hasonlóak az ARM11 alapokra építő lapkák kódneveire, az újdonságok mindössze egy "A" toldalékot kaptak. Ezek feltehetően az ARM Cortex-A5 alapú, ARMv7-es processzorra építenek, grafikus processzor gyanánt pedig az Adreno 200 kerülhet bevetésre. Ennél közelebbi, vagy biztosabb adatot nem tudhatunk ezekkel kapcsolatban.

A nagyágyúk viszont más kategóriában játszanak már. A Snapdragon S4 család lapkái nem voltak ismeretlenek eddig sem, sokszor kerülnek terítékre, ha a leggyorsabb érkező lapkák jönnek szóba. Az S4 termékcsalád rengetegszer hallatott már magáról a Krait magoknak köszönhetően. Ezek a Cortex-A9 továbbfejlesztett változatai, magasabb teljesítmény, és dinamikusabb fogyasztás jellemzi őket; így közel járnak a következő generációs Cortex-A15-höz teljesítményben.

A telefonokba szánt, elsőként megjelenő csúcs lapka az MSM8960 lesz. Ez két darab Krait magot tartalmaz majd, amik a gyártó által ajánlott 1,5-1,7 GHz-es frekvenciasávban működhetnek. Újdonság lesz az Adreno 225 grafikus mag használata is, ez az előzetes kiszivárgások szerint, négyszer gyorsabb lehet, mint az előde. A memóriakezelést is érték változások, az MSM8960 már 500 MHz-ig támogatja az alacsony fogyasztású DDR2-es modulokat, mindezt akár két csatornás kivitelben is. Az ISP akár 20 megapixeles kamerával is megbirkózik majd, és természetesen 1080p felbontás mellett rögzít videofelvételeket.

Az MSM8230, mint azt neve is mutatja lassabb lesz, mint az MSM8960, de érdekes, hogy ebben az esetben egy következő generációs grafikus mag kerül bevetésre. Itt már az Adreno 305 teszi tiszteletét, az ok talán az, hogy ez a lapka csak a későbbiekben debütál majd. Az CPU órajele itt 1,2 GHz lesz, valamint csak egy csatornát kap a memóriavezérlő, ami 533 MHz-ig nyújt majd támogatást. A chip LTE képes változata MSM8930 néven lesz elérhető.

Az S4 család leggyengébb tagja az MSM8x27 lesz, ebben az esetben a grafikus mag nem ismert egyelőre, de feltehetően itt is a 305-ös Adreno kerül bevetésre, a két Krait mag órajele pedig 1 GHz lesz. A memóriavezérlő is egycsatornás lesz, a maximális támogatott órajel pedig mindössze 400MHz. A chip megjelenése 2012 második felére várható.

Majdnem az összes lapka rendelkezik majd APQ jelölésű testvérrel is - a legkisebb marad csak ki a sorból -, ennek az a lényege, hogy elhagyják az integrált baseband modult, vagyis elveszik a 3G/4G/LTE képesség. A csúcslapkából csak ilyen változat készül, de fontos hozzátenni, hogy ettől függetlenül felruházható ezzel a képességgel utólagosan is. Az APQ8064 kiemelkedik a többi közül, ez lesz az első, négy maggal rendelkező Qualcomm lapka. A négy Krait processzormag 1,7 GHz-en üzemelhet (néhány forrás azonban, akár 2,5 GHz-et sem zár ki). Ehhez megkapja majd az Adreno 320-as grafikus processzort, ami szintén a lehető legerősebb a készülő lapkák mellé. Arról nincs adat, hogy ez két csatornás memóriakezelést kap-e de feltehetően igen, és akár 1066 MHz-es normál DDR3 memóriák kezelésére is képes lehet. Ez a lapka már egyértelműen a Windows 8 mellé készül, hiszen tartalmazza már a SATA és a PCIe vezérlőket is.

Az összes Snapdragon S4 új gyártástechnológiával készül. Az öreg 45 nm helyett az új lapkák már a TSMC alacsony fogyasztásra optimalizált (LP) 28 nm-es technológiáját használják majd. A TSMC az eddigi hírek szerint nem remekel a 28 nm-es vonalon, de hogy ez mennyiben érinti a Qualcomm System-on-Chipjeit arról nincsenek információink. A Kraitet illetően el kell még mondani, hogy az energiagazdálkodást nagyban segíti majd, hogy a magok teljesen eltérő órajeleken működhetnek a terhelés függvényében, ezt a lapka hardveresen vezérli majd, nem igényel szoftveres beavatkozást, és ha kell, akkor egy kivételével az összes gyorsítótár képes lesz lekapcsolni, ha nincs rá szükség, illetve az L2 feszültsége el is térhet a processzor többi részétől. Jól látható tehát, hogy rengeteg erőfeszítést tettek a lehető leggazdaságosabb üzemelés érdekébe. Az S4 termékek esetében az ARM NEON-t is lecserélik a mérnökök, ami egy média és jelfeldolgozást gyorsító chip, a helyére az úgynevezett VeNum kerül, ami a gyártó szerint másfélszer gyorsabb, mint az ARM megoldása. Érdekes, hogy az Nvidia a Tegra 2 után a Tegra 3-nál visszatért a NEON alkalmazásához.

Tehát a Qualcomm megoldásai erősek, ezért a következő egy, másfél év során a fent bemutatott lapkákkal sokszor fogunk találkozni, ez egészen biztos. Az S4 és az S1 termékcsalád lapkái egyaránt fontosak, hiszen az S1 újdonságaival végre az alsóbb kategóriás készülékek is erős System-on-Chip-ekhez juthatnak, az S4 megjelenésével pedig leváltásra kerül az öreg 45 nm, és ennek köszönhetően nagy változások lesznek a csúcskategóriás termékek üzemidejében, és teljesítményében egyaránt. A Snapdragon S1 új lapkáinak megjelenésével kapcsolatban nincs információ, az S4 elsőként megjelenő terméke az MSM8x60 lesz, a következő év elején, az év második felében jön a többi bemutatott lapka, kivéve az APQ8064-et, ami év végén, vagy 2013 elején kerül le a futószalagokról.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward