Qualcomm Toq - okosóra demonstrációs céllal

A Qualcomm nem magával az okosórával szeretne sikereket elérni, hanem csak egy alkatrésszel, a Mirasol kijelzővel.

Qualcomm Toq - okosóra demonstrációs céllal

Mialatt a Samsung Berlinben bemutatta az okosóráját, a Galaxy Geart, addig a Qualcomm sem tétlenkedett, ők is lerántották a leplet a saját megoldásukról. A piacvezető SoC gyártó viszont nem az IFA-ra, hanem a tengerentúlon, a San Diegoban zajló Uplinq konferenciára vonult ki az újdonságával.

A Qualcomm Toq név elsőre biztosan furcsán hat, sőt másodjára is, de ez főleg csak a "külföldieknek" érződik különösnek, ugyanis az angolban ennek az ejtése erősen hasonlít a "talk" szóéra, és innen jött az ihlet. Ez a karóra lényegében továbbmegy a többiek által kijelölt úton, és kliensként fog viszonyulni az okostelefonunkhoz. Önállóan tehát ez is életképtelen lesz, de nincs is ezzel különösebben gond, hiszen szinte már mindenkinek ott lapul a zsebében egy okostelefon, és enélkül egyébként sem lenne létjogosultsága a kütyünek.

A Toq egy teljesen egyedi rendszert futtat (ThreadX), amin valószínűleg csak egy maroknyi ember dolgozott, és ennek megfelelően egyelőre nem is sok lehetőséget nyújt. Felvehetjük vele a hívásokat, üzeneteket olvashatunk, vezérelhető vele a zenelejátszó és így tovább. Ám itt valójában nem is ezen van a hangsúly, hanem a hardveren, és annak is inkább csak egy bizonyos pontján, mégpedig a kijelzőn. Az 1,55 hüvelykes képátlójú megjelenítő 288 x 192 pixeles felbontású és Mirasol technológiát használja. Ez az eljárás az e-Ink és a hagyományos LCD megjelenítők előnyeit próbálja egyesíteni, de elég rögös út vezetett az első éles bevetéséig. Kezdetben (évekkel ezelőtt) a képfrissítési rátával és az előállítási költségekkel volt rengeteg probléma, mostanra viszont már csak a legjobb világítási eljárás megtalálása és a képminőség csiszolása maradt a feladatok listáján. A Mirasol nem rendelkezik önálló fénnyel, a mesterséges világítás és a környezeti fények kombinálásával próbálja a legjobb eredményt elérni, ebből kifolyólag pedig kevésbé telt színeket produkál, mint az LCD vagy az OLED, ám napfényben nagyon kevés energiát igényel és mindenkor tökéletesen olvasható. Akárcsak az e-Inknek, ennek sincs szüksége pihenésre, így bármikor ránézünk a digitális számlapra, látjuk majd az adott esetben releváns tartalmat.

A Mirasol kontrasztgondjait sajnos több év után sem tudták maradéktalanul megoldani, de most megtalálták azt a felhasználási területet, mely kevésbé érzékeny erre, illetve képes lehet ezt a kompromisszumot lenyelni. Az okosóráknál a Mirasol jelentősen jobb alternatívát jelent, mint a TFT LCD és az OLED alapokra épített megoldások. Viszonyításképpen a Galaxy Gear például egyetlen nap után beadja a kulcsot, míg a Qualcomm Toq esetében intenzív használat mellett is minimum 3 napról beszélhetünk, az átlagos üzemideje pedig kb. 5 nap lesz a gyári adatok alapján. Ehhez persze az is hozzájárulhat, hogy a belbecs is jóval energiahatékonyabb. A Qualcomm egy Cortex-M3 magos chipnek szavazott bizalmat, ami jelen esetben 200 MHz-es órajelű. A szerkezet Bluetooth segítségével tartja a kapcsolatot a telefonnal. A túloldalon szinte bármilyen androidos okostelefont megtűr, mindössze az Android 4.0.3 rendszert vagy annál újabbat követeli meg, a későbbiekben pedig iOS támogatást is terveznek. Az óra maga 43,3 x 47,6 x 9,96 milliméteres és nagyjából 90 grammos súllyal áldották meg, a szíja az egyik és másik irányba 15,2 és 22 centiméteres.

Az eszközhöz meglehet majd vásárolni egy headsetet is. Ezt a Toqval összekapcsolva kényelmes zenehallgatásra nyílik lehetőségünk, de fogadhatunk vele hívásokat is, a beépített mikrofonnal meg irányítható is a telefonunk. Vezeték nélkül tölthető lesz a bluetoothos duó mindkét tagja, tehát az óra és a headset is. Ahhoz, hogy így töltődjenek nem is kell semmit tennünk, mindössze a dobozára letenni a masinákat - vagyis a töltésért felelős elektronikát a szó szoros értelmében bedobozolták. Valószínűleg itt is a Qualcomm saját megoldásával, a WiPower technológiával állunk szemben egyébként.

A Qualcomm Toqtól nem várnak gigantikus forgalmat, inkább csak irányt szeretnének mutatni a többi eszközgyártónak azzal a reménnyel, hogy partnerekre talál a Mirasol. Az ára nagyjából annyi lesz, mint a Galaxy Gearé, vagyis kb. 300 dollár. A vállalat néhány tízezres nagyságrendbeli értékesítéssel már boldog lenne a bemutatón elhangzottak szerint.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward