Qualcomm: Reflektorfényben a Snapdragon 670

A Qualcomm friss sikervárományosa a Snapdragon 660 és a 710 közé sorol be, és inkább az utóbbihoz áll közel.

Qualcomm: Reflektorfényben a Snapdragon 670

A Snapdragon 670 esetében a név miatt azonnal arra gondolhatnak az érdeklődők, hogy nagyobb testvért kapott a Snapdragon 660, de a rokoni szálak a felépítés alapján inkább a Snapdragon 710-hez köthetőek. Ez az újdonság kiváló lehetőségekkel fog szolgálni, és egészen biztos, hogy a tempóra nem lehet majd panasz azoknál az eszközöknél, ahol ez kerül bevetésre.

A Snapdragon 670 esetében már rögtön a processzornál látni lehet a kapcsolatot a Snapdragon 710-es modellel. Itt nem a megszokott négy-négy magos felállás van, hanem kettő teljesítményfelelős és összesen hat energiahatékonyságra törekedő egység található a fedélzeten. A Kryo 360 Gold és a Kryo 360 Silver feldolgozók találhatóak itt, amelyek lényegében a Cortex-A75 és a Cortex-A55 magokat takarják. A lehető legnagyobb tempó elérésére törekedő Kryo 360 Gold páros ezúttal 2 GHz-es frekvencia elérésére lesz képes, a Kryo 360 Silver megoldások hatfős csoportja pedig 1,7 GHz-ig skálázódhat. A Qualcomm számításai szerint ilyenformán a Snapdragon 670 nagyjából 15 százalékkal lesz képes nagyobb teljesítményt elérni a Snapdragon 660-nál, aminek a helyét idővel átveszi majd a kínálatban. A memóriavezérlő itt már nem meglepő módon kétcsatornás, és a lehető leghatékonyabb működés érdekében kizárólag LPDDR4x egységek bevetését támogatja 1866 MHz-es órajelig. A tárhelynél már van mozgástere a tervezőknek, be lehet vetni eMMC vagy UFS modult is, itt valószínűleg a költségvetés fog dönteni.

Galéria megnyitása

A grafikus munka felelőse a Snapdragon 670 fedélzetén az Adreno 615 lesz. Ezzel már nem most találkozhatnak először az érdeklődők, ugyanis a Qualcomm a QCS603 és a QCS605 rendszerchipek esetében is ezt küldte bevetésre. Biztosan támogatott itt a Vulkan 1.1 API, az OpenGL ES 3.2, az OpenCL 2.0, valamint a Direct3D 12.1 is. A vállalat közleményéből kiindulva a Snapdragon 660-ban található Adreno 512-nél ez a mostani integrált GPU kb. 25%-kal nyújthat nagyobb teljesítményt, ez pedig már nem elhanyagolható előrelépés. Jó hír, hogy az újdonság esetében már az AI Engine is támogatott, szóval a mobilplatform képes lesz gyorsítani a mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatokat a különböző komponenseinek dinamikus kihasználásával. Ezen a ponton említést érdemel a Hexagon 685 DSP is, ami jelentős szerepet fog vállalni az olyan szolgáltatások, alkalmazások futtatásakor, amelyek például a TensorFlow, Caffe vagy egyéb keretrendszereket használják. Ezen a téren 1,8-szor gyorsabbá vált a Snapdragon 670, mint a Snapdragon 660 volt.

Galéria megnyitása

A Qualcomm partnerei legfeljebb 1080p-s megjelenítőket vethetnek majd be azoknál az okostelefonoknál, amikbe ez a mobilplatform kerül. Viszont a külső megjelenítők tekintetében már támogatott akár a 4K felbontás is, szóval a nappaliban állomásozó Ultra HD TV-re csatlakoztatva remek képminőséget fog biztosítani. A Qualcomm Spectra 250 képfeldolgozó processzor egy kamera esetében 25, duálkameránál pedig 16 MPixeles támogatást biztosít. Ez a 14 bites egység képes javítani a fotók minőségét rossz fényviszonyoknál, hatékonyan tudja csökkenteni a zajt, és jeleskedik az elektronikus képstabilizálásban is, ami főleg a mozgóképfelvételek megörökítésekor jöhet jól. Ha videózásra kerül a sor, akkor egyébként nem meglepő módon Ultra HD (4K) támogatást biztosít, és 30 FPS-es sebességgel tud felvenni különböző tartalmakat. Lassított módot is nyújthat, ebben az esetben 1080p minőséggel és 120 FPS-es tempóval kell számolni. Támogatott itt a H.264, a H.265, a VP8 és a VP9 kódolás használata is.

A kapcsolati lehetőségeket tekintve az első dolog, amit ki kell emelni, az integrált Snapdragon X12 LTE hálózati egység. Ez 600 Mbps-os letöltési sebesség elérését teszi lehetővé, amihez 150 Mbps-os feltöltési tempó társulhat. A Snapdragon 670 támogatni fogja a kétsávos, 802.11ac Wi-Fi alkalmazását 2x2 MU-MIMO-val (867 Mbps), a Bluetooth 5 modul bevetését, valamint olyan A-GPS vevő használatát, ami a GLONASS, a BeiDou, a Galileo, a QZSS, és az SBAS rendszerekre is támaszkodhat a hatékonyabb pozícionálás érdekében. A mobilplatform támogatja a Qualcomm Quick Charge 4+ gyorstöltési eljárását is, ami lehetővé teszi, hogy visszafogott melegedés mellett menjen végbe gyorsan az akkumulátor táplálása. Ez a megoldás nemcsak, hogy jó töltési tempót ígér, hanem elvileg még az eszközt is képes óvni a folyamat során.

Galéria megnyitása

A Qualcomm Snapdragon 670 neve mellett kiemelendő végül az is, hogy már 10 nm-es csíkszélességen készül a Samsung gyártósorain. A felépítése egyébként is nagyon hatékony működést tesz lehetővé, de a gyártástechnológiában történt előrelépésnek köszönhetően még jobban tud majd szerepelni ilyen tekintetben. Úgy lett gyorsabb az elődjénél, hogy közben csökkent a fogyasztása. Ez pedig igazán jól fog jönni, mert a mobilok kijelzője egyre nagyobb, miközben az akkumulátorok kapacitása nem növekedik, így valamivel muszáj javítani az üzemidőn.

A Qualcomm Snapdragon 670 mobilplatform nem várat magára, máris elérhető a vállalat gyártópartnereinek, és előre láthatólag még ebben a negyedévben új mobileszköz is debütálhat vele. Valószínűleg az Oppo lesz az, aki elsőként alkalmazhatja az újdonságot az R17 okostelefonban, de ezt még nem érdemes borítékolni, mert a piaci verseny egyre kiélezettebb.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap