Qualcomm: Íme, a világ első mobillal felvett 8K UHD videója

A Snapdragon 865 rendszerchipet alkalmazta a vállalat, és a végeredményt a YouTube-on osztotta meg.

Qualcomm: Íme, a világ első mobillal felvett 8K UHD videója

Hamarosan megjelennek az első olyan okostelefonok, amelyek már a Qualcomm következő generációs csúcslapkáját használják. És most a cég szerette volna bemutatni, hogy multimédiás szempontból miért lesz izgalmas ez a fejlesztés. Ettől kezdve már minden embernek a zsebében ott lapulhat majd egy olyan kamera, amivel 8K tartalmat lehet majd előállítani.

A Snapdragon 865 mobilplatform elképesztően nagy teljesítménnyel rendelkezik, amit részben a videózás során lesz képes kamatoztatni a termék. Napjainkban már egyre több televíziót lehet kapni 8K felbontással, és most a Qualcomm azt emelte ki, hogy az új felsőkategóriás okostelefonokkal pedig már lehet majd megfelelő minőségű tartalmat biztosítani ezekhez. Szóval a prémium eszközök vásárlói már natívan élvezhetik majd a 8K UHD videókat, és a mindennapok során maguk is ilyen felbontáson örökíthetik meg például a nyaralásaikat, kirándulásaikat.

A Qualcomm által a demontrációhoz használt Snapdragon 865 a Spectra 480 képi jelfeldolgozót használja, ami már másodpercenként 2 gigapixeles kapacitással rendelkezik. Ez a komponens papíron képes kezelni akár 200 megapixeles fotók megörökítését, és még úgy is tud 64 MPixeles képeket készíteni, hogy közben 4K HDR videót örökít meg. De most arra helyeződött a hangsúly, hogy a világon elsőként 30 FPS-sel képes 8K Ultra HD mozgóképet rögzíteni.

„A Snapdragon 865-ös okostelefonok professzionális képminőséget biztosítanak, és új, izgalmas fényképezőgép-funkciókat fognak szállítani, beleértve a 8K-os videofelvételi opciót is. Nézd a drámai tájképét Arizónának 8K videóban, 33 megapixeles felbontással! Ez tehát óriási, éles és teljes dicsőségében megosztott a YouTube-on.” – mondta el a felvétel kapcsán a Qualcomm.

Nem egy kész okostelefonnal alkotta meg ezt a videót a Qualcomm, hanem a prototípusként alkotott mobilt használt. Erről azt lehet tudni, hogy a Snapdragon 865 rendszerchip párja a felvétel készítése során mindössze egy Sony IMX586 szenzoros kamera volt, ami 48 megapixeles felbontásra képes, és igazából egyáltalán nem ilyen feladatra lett tervezve évekkel ezelőtt. Szóval azok a termékek, amik már ebben az évben fognak debütálni, valószínűleg a fent látottnál is jobb minőséggel tudnak majd szolgálni. És minden bizonnyal a YouTube-on megosztás is ronthatott valamennyit a minőségen – nem mintha lenne ok panaszra.

A Samsung a Galaxy S20 széria esetében már biztosan fog 8K videózási lehetőséget biztosítani a felhasználók számára, de az is borítékolható, hogy nem ez a dél-koreai alakulat lesz az egyedüli, aki ezt meglépi. Az idei évben a 8K Ultra HD minden téren lendületet vehet, és ebben jelentős szerepe lehet majd a Qualcommnak a Snapdragon 865 révén.

Zárásul azt még azért érdemes megjegyezni, hogy a Nubia (ZTE) már korábban megoldotta a 8K videózást okostelefonnal, de az akkori technika nem tette lehetővé a folyamatos kép elérését, így az csak 15 FPS mellett volt megoldott.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap