Qualcomm: Bemutatkozott a Snapdragon 820

A Qualcomm új csúcskategóriás lapkája egyedi processzormagokat használ, és rengeteget fejlődött az IGP terén.

Qualcomm: Bemutatkozott a Snapdragon 820

A Qualcomm a várakozásoknak megfelelően lerántotta a leplet a következő generációs csúcstermékéről, a Snapdragon 820-ról. Az újdonság természetesen minden téren jelentős előrelépést tud majd felmutatni, de nem az egyedi processzormagok villantanak majd igazán nagyot, hanem az új grafikus vezérlő, ami sokkal hatékonyabb és okosabb lett.

A vezető chipgyártó jelenleg nagyon nehéz helyzetben van, és így a mérnököknek különösen nagy nyomás alatt kell dolgozniuk, de minden jel szerint ez nem befolyásolta a fejlesztéseket, és a Snapdragon 820 mindenért kárpótolni fogja azokat a partnereket, akik az S810 miatt nehéz helyzetbe kerültek. A Qualcomm jelenlegi zászlóshajója ugyanis kisebb botrányhős lett, miután kiderült róla, hogy szinte minden körülmények között képes túlmelegedni, és ilyenkor jelentősen csökken a teljesítménye. A vállalat hiába készítette el a chip javított revízióját, az is problémás maradt, így az ügyfelek vagy a gyengébb Snapdragon 808 mellett tették le a voksukat, vagy a felhasználók „kárára”, de bevállalták a 810-es központi chipet. Igazán fontos tehát azt kiemelni, hogy a melegedési gondok már nem fogják sújtani az újdonságot, ami a teljesen átalakított felépítésnek, valamint a jobb gyártási eljárásnak tudható be. A Snapdragon 820 már 14 nm-es (FinFET) csíkszélességen készül majd, hasonlóan a Samsung Exynos 7420-hoz.

A Qualcomm saját tervezésű processzormagokat pakolt az új chipbe, tehát nem az ARM referencia terveit követi. A Kryo kódnévre hallgató magokról nem sok információ derült ki egyelőre, de az biztos, hogy sokkal erősebbek lesznek, mint a Cortex-A72-k. A vállalat közleménye szerint a Snapdragon 810 összesített teljesítményénél, mintegy 35 százalékkal lesz gyorsabb a Snapdragon 820, miközben abban "csak" négy CPU mag van.

Az új lapkának új grafikus egység dukál, és a legfrissebb Adreno 500 széria is igazán jól sikerült. A Qualcomm első körben az Adreno 510-et és az Adreno 530-at fogja bevetésre küldeni. Ezek ugyanazon tudás birtokában lesznek, csak az utóbbi komolyabb teljesítmény leadására lesz képes. Az Adreno 530 egészen lenyűgöző hatékonysággal fog dolgozni, ha igaz a Qualcomm állítása. Az új grafikus egység 40 százalékkal lehet gyorsabb az Adreno 430-nál, miközben ugyanennyivel, tehát 40 %-kal szerényebb is a fogyasztása. Az új alapokra helyezett feldolgozó egység egészen káprázatos lesz az API támogatás tekintetében is. A tervezők kihasználhatják a benne rejlő erőt az AEP-kal (Android Extension Pack) megtoldott OpenGL ES 3.1, az OpenCL 2.0, a Renderscript, vagy akár a jelenleg nagy reményekkel formálódó a Vulkan API segítségével is. Ráadásul támogatja még a WDDM 2.0-t, valamint a HSA platformot is. Ez utóbbiból következik, hogy a heterogén rendszerek felé indult el a Qualcomm, és ennek megfelelően megosztott virtuális memóriával operál az IGP a processzormagokkal. A GPGPU-s teljesítmény tekintetében nagy szórást vetít előre az újdonság a vállalat diagramja alapján, azonban esetenként közel háromszor gyorsabb is lehet az Adreno 530, mint a 430 – ezt az eredményt videófeldolgozásban érte el.

A Qualcomm egy teljesen új, 14 bites képfeldolgozó processzort is reflektorfénybe állított, „ő” a Spectra ISP. A Spectra is egészen brutális teljesítménnyel rendelkezik a maga feladatkörében. Ez már nem csak kettő, hanem három kamerát is képes szimultán meghajtani, úgy, hogy mindegyik 25 megapixeles felbontás mellett rögzít képeket 25 kockás sebességgel, miközben egyáltalán nincs érzékelhető zárkésés. Ez az ISP jobb zajcsökkentéssel és színkorrekcióval dolgozik majd, mint az elődje, és a Qualcomm kifejezetten ráment arra, hogy javítsa a képminőséget az 1 mikronos szenzorok esetében, ahol alapvetően már túl kicsik a képpontok. Érezhetően jobbak lesznek a vele készített éjszakai fényképek, és a dinamikatartományon is komoly előrelépést tud felmutatni – némelyik demonstrációs fotó szinte már olyan, mintha enyhe HDR-t használtak volna hozzá. Egyre elterjedtebbek a hibrid autófókusz rendszerek, amelyek lézeren, kontraszton vagy fáziseltérésen alapulnak, a Spectránál jobb lett ezeknek a keretrendszere. Sőt mi több, képes valamiféle szoftveres optikai zoomot is nyújtani, amiben a GPU segítségét kéri – nem tudjuk, hogy ezt hogyan kell elképzelni, de akármiről is legyen szó, biztosan komoly teljesítményt igényel. Ha videózásra kerülne a sor, akkor természetesen teljes H.265/HEVC támogatást nyújt, és 4K-s felvételeket tud majd megörökíteni akár 60 FPS-es sebességgel.

A Snapdragon 820 minden tekintetben 4K kompatibilitást hoz. A támogatott megjelenítő, a vezetékkel hozzá köthető kijelző (HDMI 2.0), és a vezeték nélküli monitor (Wireless Display) esetében is bírja tartani a 2160p-s felbontást. A Qualcomm EcoPix és TruPalette eljárásokkal jobb üzemidőt lehet majd elérni, miközben a képminőség kiváló marad. A kapcsolati lehetőségekről itt egyelőre nem esett szó, de néhány dologban már biztosak lehetünk. Integrált, villámgyors LTE modemmel érkezik majd az S820, 802.11 a/b/g/n/ac MIMO Wi-Fi-t fog támogatni, és nem hiánycikk a Bluetooth 4.1 modul sem. Végül támogatja majd az NFC chip használatát is, ami reményeink szerint már az összes olyan okostelefon esetében jelen lesz, amiben egy ilyen kaliberű központi chip kerül bevetésre.

A Qualcomm ugyan lerántotta a leplet a Snapdragon 820 rengeteg fortéjáról, de azok, akik máris tűkön ülve várják a termékeket, amelyek erre épülnek, sajnos csalódottak lesznek. A vállalat hivatalos közleménye szerint idén egyáltalán nem jön Snapdragon 820-szal szerelt okostelefon, az első fecskék érkezésére leghamarabb 2016 első felében kerülhet sor. Sok pletykát lehetett hallani az elmúlt hetekben olyan mobilokról, amelyek ősszel vagy telén jönnének az S820-szal, nos, ezeket a híreszteléseket a Qualcomm most gyakorlatilag egyetlen huszárvágással lerendezte.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward