Quake a Haditengerészetnél?

Nem igazán arról van szó, hogy a Navy tábornokai beleszerettek volna a lövöldözős játékokba. De a Quake-et felfedezték maguknak. Legalábbis a railgun-t...

Quake a Haditengerészetnél?

Meglepően új fegyvert mutatott be az Egyesült Államok Tengerészetének Felszíni Parancsnoksága. A készülék annyira új, hogy még a magyar megnevezése is gondokat okoz - leghelyesebb lesz jobb híján eletromágneses ágyúnak nevezni. A 8 megajoule teljesítményű készüléket a General Atomics, egy San Diego-i kutatóintézet fejlesztette ki több éves munkával.

A fegyver felépítése roppant érdekes. Nem alkalmaz semmiféle robbanóanyagot a lövedék célba juttatásához, hanem hihetetlenül erős és rövid idejű elektromágneses impulzusokkal indítják el azt, körülbelül a lineáris motor működési elvét alkalmazva. Mellesleg ilyen lineáris motorok hajtják a sebességükről és pontosságukról közismert japán sinkanzeneket is. A fegyver hatpercenként képes útnak indítani a rombolóeszközöket kétszáz-kétszázötven tengeri mérföldes sebességgel. Ezek a lövedékek 95 mérföldre is eljutnak a hangsebesség hétszeresével - összehasomlításként csak annyit, hogy a mai hajóágyúk hatótávolsága mintegy 15 mérföld. Ráadásul egy Tomahawk rakéta körülbelül egymillió dollárba kerül - az elektromágneses ágyú használata alkalmanként összesen ezer dollárba!

Természetesen a General Atomics nem áll meg a prototípus fejlesztésénél: már készül a 16, 32 és 64 megajoul teljesítményű változat is, ami nagyon örvendetes, mert a mindezidáig méregdrága háborúk költségeit az eddigiek ezredrészére is csökkenthetik, tehát lassanként bármely országot cafatokra lehet bombázni bárhonnét, ráadásul olcsón. Ha pedig valakinek ismerős lenne az eszköz, az nem csoda. A Quake-ben volt egy ilyen fegyver. Ott úgy hívták, hogy "railgun".

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward