QTrax: ingyenes zeneszámok reklámért cserébe

Ha beváltja az ígéreteket, akkor a QTrax fenekestül felrázhatja az online zenevilágot.

QTrax: ingyenes zeneszámok reklámért cserébe

Ha beváltja az ígéreteket, akkor a QTrax fenekestül felrázhatja az online zenevilágot.

Ingyenes zeneszámok hirdetési bevételek finanszírozásából. A legnagyobb kiadók támogatása. Többek között ezt ígéri a QTrax, ami a legális online zenei szolgáltatások megreformálására született.

A New York-i QTrax alapjában véve egy régi szoftver új arcra cserélése. Az eredeti QTrax egy Gnutella-alapú P2P szoftver, ami a klienseknek lehetővé tette zeneszámok cserélését. A Napster mellett közepes sikert ért el, azonban a használata minden bizonnyal jogsértő cselekménynek minősül.

Az LTDnetwork a halott márkanevet fel szeretné éleszteni, és reméli, hogy át tudja alakítani az iTunes riválisává. A vállalkozás vezérigazgatója, Allan Klepfisz szerint az oldal a felhasználók számára jobb szolgáltatást és legfőképpen ingyenes zenét fog nyújtani. "Nem változtathatjuk meg a szokásait két generációnak, akik szerint a zenének az interneten ingyenesnek kellene lennie."

A QTrax a DRM egy egyedi formáját használja fel, a .mpq-t, amit számos évig tartott kifejleszteni. A felhasználó szabadon játszhatja le a zenét a QTrax lejátszójával, azonban nem tudja illegálisan továbbadni. A zene mellett még reklám is töltődne le a lejátszóra, aminek a jövedelméből tartják fent az oldalt.

A QTrax egyik legnagyobb ígérete, hogy a négy legnagyobb zenekiadó vállalat támogatja, az EMI, a Warner, a Universal Music Group és a Sony BMG. A szolgáltatás emellett még 25 millió zeneszámot ígér, miközben az iTunes-on körülbelül 6 millió található meg.

Hogy ebből mi igaz? A négy cég közül három nem erősítette meg az együttműködést, valamint az is a QTrax ellen szól, hogy már tegnap éjfélkor elérhetővé kellett volna hogy váljon a kliens, ez azonban azóta nem történt meg. Mindenesetre kíváncsian várjuk a jövőt, lehet hogy tényleg az online zeneletöltés megújulása fog megtörténni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward