Pump Express 3.0 – tölts kevesebbet, élj többet

Bemutatta legújabb gyorstöltési eljárását a MediaTek, ami a melegedés elkerülése mellett fogja villámgyorsan feltölteni a mobilokat.

Pump Express 3.0 – tölts kevesebbet, élj többet

A Qualcomm és a MediaTek nemcsak a lapkáik sebességét és energiahatékonyságát fejlesztik folyamatosan, hanem egyebek mellett arra is sok időt és energiát fordítanak, hogy új gyorstöltési eljárásokat dolgozzanak ki. Ezúttal a MediaTek friss fejlesztésről számolhatunk be, ami a vállalat berkeiben született töltési megoldásokat figyelembe véve minden korábbinál nagyobb változást hoz.

A Pump Express néven futó gyorstöltési eljárás elérkezett a harmadik generációjához, és meglehetősen bizakodóan tekintünk az újdonság elé, hiszen remek dolgokat ígér. A vállalat elmondása szerint rengeteget sikerül javítani a rendszer hatékonyságán. Az előző eljárásához, a Pump Express 2.0-hoz képest nagyjából kétszer jobb eredménnyel kecsegtet az újítás. De mit jelent ez a gyakorlatban? Nos, a MediaTek hivatalos közleménye szerint ahhoz, hogy egy teljesen lemerült akkumulátort 70 százalékos töltöttségi szintig tápláljon, mindössze 20 percre van szüksége. A vállalat állítása alapján a Pump Express 3.0-nak köszönhetően elegendő öt percre csatlakoztatni egy nullára merült készüléket a töltőre, és ez alatt 4 órányi (!) folyamatos telefonáláshoz elegendő energiát szív magába.

Az új eljárás teljesen máshogy működik, mint a MediaTek által korábban használt megoldások. A Pump Express 3.0 a világ első olyan mechanizmusa, ami a C-típusú USB aljzatot kihasználva direktben alakít ki kapcsolatot a töltő és az akkumulátor között a jobb teljesítményleadás érdekében. A közvetlen töltés során a rendszer megkerüli a készülék belsejében lapuló töltésnél használatos áramköröket, és ezzel a lépéssel kvázi megakadályozza, hogy az adott eszköz túlzottan melegedjen a folyamat során. Ez ugyan minden készüléket eltérő mértékben érint, de egy általános probléma szokott lenni a töltés során.

A Pump Express 3.0 egy fokozottan biztonságos töltési megoldás lett – emelte ki a MediaTek a közleményében. A vállalat kétirányú kommunikációt épített ki az intelligens töltő és az okostelefon között, így képes dinamikusan adagolni a feszültséget; nem kevesebb mint 20 biztonsági és védelmi rendszert épített be annak érdekében, hogy minden a legnagyobb rendben legyen akár váratlan helyzetekben is – ide tartozik például a töltőegység túlmelegedése ellen védő mechanizmus is. A MediaTek a Pump Express 3.0 kidolgozásánál a saját központi chipjeit kombinálta a Richtektől származó technológiai fejlesztésekkel. A MediaTek a közelmúltban vásárolta fel a Richteket, ami a túlmelegedésből fakadó problémák szabályozásán, valamint persze az eszközök töltésének gyorsításán dolgozott.

A MediaTek újítása a Helio P20 központi chipnél lesz először elérhető, és vélhetően már a Helio X30 is a támogatottak sorát fogja gyarapítani. Az első Pump Express 3.0 kihasználására alkalmas készülékek még az év vége előtt kereskedelmi forgalomba kerülhetnek.

Ahogy azt fentebb említettük, a Qualcomm és a MediaTek sokat tesz a gyorsabb töltési eljárások kidolgozásáért, de azért zárásul érdemes megemlíteni, hogy mégsem ebből a párosból kerül ki ilyen téren a győztes, hanem az Oppo az, aki a trónt elfoglalhatja egyelőre. Az Oppo 2013-ban olyan megoldást hozott létre (VOOC), ami nagyon sokáig verhetetlen volt, minden erre irányuló tesztből a VOOC került ki győztesen. Néhány hónapja pedig az Oppo bejelentette a Super VOOC megoldást, ami bőven túlszárnyalja még a MediaTek mostani megoldását, illetve a Qualcomm Quick Charge 3.0-t is. Az Oppo éles környezetben prezentálta az MWC 2016 során, hogy a Super VOOC 5 perc alatt 45%-os szintre repített egy 2500 mAh-s akkumulátort, 15 perc elteltével pedig csordultig töltötte azt – miközben itt is meg lett oldva a melegedés kérdése.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward