Publikusak az Apple legfrissebb pénzügyi eredményei

A hardver részleg teljesítményén meglátszik, hogy régen érkeztek friss termékek, a szolgáltatások divíziójánál azonban növekvő tendencia látható.

Publikusak az Apple legfrissebb pénzügyi eredményei

Az Apple kiadta legfrissebb pénzügyi jelentését, ami a 2016-os pénzügyi évük harmadik pénzügyi negyedévéről ad képet. Az eredmények ezúttal nagyon vegyesek: sok téren csökkenések mutatkoznak, de itt-ott növekedés is tetten érhető. A teljes árbevétel 42,358 milliárd dollárt tett ki, ami 11%-kal alacsonyabb az előző év azonos időszakában elért számokhoz képest. A működésből befolyó bevétel 14,1 milliárd dollár helyett most csak 10,1 milliárd dollár lett, a profit pedig három milliárd dollárral csökkent, viszont így is 7,8 milliárd dollárt tett ki. Ezek a számok elsőre lehangolóak, ám az előrejelzéseket így is felülmúlják, ami jótékony hatást fejtett ki a cég részvényárfolyamára.

Az eredményeket most is érdemes részlegekre bontani, így ugyanis meglehetősen érdekes kép rajzolódik ki. Az iPhone eladások ezúttal is a bevételek oroszlánrészét adták, hiszen az elmúlt negyedév során 40,1 millió mobilt sikerült értékesíteni. Ez a mennyiség az előző negyedéves 51,2 milliós, illetve az előző év azonos időszakában elért 47,5 milliós adathoz képest erős visszalépés – éves szinten 15%-kal csökkent az iPhone forgalom. Az árbevétel ennek megfelelően szintén csökkent, méghozzá 23%-kal, így 24 milliárd dollár folyt be az okostelefonokból. Problémát jelent, hogy az iPhone 6-hoz képest az iPhone 6S már nem annyira népszerű, azaz szerényebb mértékben fogy, ami meg is látszik az eredményeken.

Az iPad részlegben ugyanaz a folyamat figyelhető meg, amit már eddig is láthattunk: lassan, de biztosan csökken a forgalom. Ezúttal 9%-os csökkenés mutatkozott, vagyis 10 milliónál is kevesebb tábla fogyott, viszont az átlagos értékesítési ár növekedésének köszönhetően az árbevétel mégis nőtt, méghozzá 7%-kal, így 4,9 milliárd folyt be a táblákból.

A Mac család szintén nem teljesített jól, mert az előző év azonos időszakához képest 11%-kal kevesebb, mindössze 4,25 millió konfigurációt szállítottak le, így az árbevétel is csökkent. Utóbbi 5,24 milliárd dollárt tett ki, ami 13%-os esést jelent. Ez persze aligha meglepő, hiszen a Mac termékpaletta régen frissült nagyobb mértékben, a jelenlegi kínálat pedig már kezdi elveszíteni vonzerejét.

Az „Other Products” kategóriába tartozó termékek, vagyis az Apple TV, az Apple Watch, az iPodok, a kiegészítők és a Beats termékek forgalma szintén csökkent. Az elmúlt negyedév 2,22 milliárd dolláros teljes árbevételt hozott, azaz 16%-os csökkenés látható.

Szerencsére volt egy olyan részleg is, amely erős növekedést produkált, ez pedig nem más, mint a szolgáltatásokat tömörítő „Services” divízió. Itt 19%-os növekedés után 5,976 milliárd dolláros teljes árbevétel keletkezett, ami alig tér el a 2016-os pénzügyi év második negyedévében elért 5,991 milliárd dolláros bevételtől.

A jelenlegi negyedév érdekesen alakulhat, ugyanis friss termékek érkezésére lehet számítani, így rövidesen kiderül, sikerül-e megállítani a hardver részleg forgalmának csökkenését.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward