Project Tango - egy különleges mobil, ami feltérképezi a környezetét

A Google lerántotta a leplet az egyik kísérleti munkatervéről.

Project Tango - egy különleges mobil, ami feltérképezi a környezetét

A teljes teret 3D-ben feltérképezni még manapság sem egyszerű dolog – főleg nagy pontossággal –, rengeteg különböző ágazatban folynak erre vonatkozóan fejlesztések. Most azonban a Google bemutatta, hogy már egy okostelefonnal is elvégezhető ez a rendkívül komplex művelet. A demonstráció alapján persze ez még messze áll a professzionális eszközöktől, és eleve egy radikálisan átszabott mobilról van szó, de az irány mindenképpen jónak tűnik.

A Google rengeteg kísérleti fejlesztésen dolgozik folyamatosan. Ezek a projektek sokszor nem jutnak messzire, ám nem ritka az sem, hogy végeredményben egy nagyon különleges újdonság születik. A vállalat ATAP (Advanced Technology and Projects) részlege most egy ilyen eszközről rántotta le a leplet. Az első ránézésre egyszerű okostelefonnak tűnő készülék valójában sokkal több annál. A rengeteg beépített extra szenzort, és az alapértelmezetten is jelenlévő kamerát használva képes feltérképezni a teret. A Project Tango mögött a Google vezetősége igen komoly neveket sorakoztatott fel. Az igazgató szerepét Regina Dugan tölti be, aki korábban a Motorola berkeiben tevékenykedett, és egyebek mellett a Project Aráért is felelt, valamint ott van Johnny Lee is, aki korábban a Microsoft táborában tűnt fel, és a neve a Kinecthez köthető. Ebből azonnal világossá válik, hogy komolyan gondolják a térlátással felvértezett okostelefont, és amit a Google komolyan vesz, arra a szakmédiának is érdemes odafigyelnie.

„A Project Tango arra törekszik, hogy a mobileszközök is képesek legyenek úgy érzékelni a teret és a mozgást, mint egy ember, a fejlett érzékelők és a számítógépes „látás” révén. Ez lehetővé tenné, hogy egy egészen új típusú felhasználói élményt hozzunk létre – beleértve a 3D szkennelést, a beltéri navigációt és magával ragadó játékot.” – nyilatkozta a munkásságuk kapcsán Johnny Lee.

A prototípusnak számító mobil már testet öltött, és a kiválasztott fejlesztők akár magukénak is tudhatnak egy példányt. Az érdekes okostelefont persze még nem fogják sorozatgyártani, így tényleg csak egy szűk réteg tapasztalhatja meg, hogy milyen is ezzel dolgozni. A tervek szerint mintegy 200 darabot fognak szétosztani azok között, akiket érdemesnek találnak rá. A készülékről nem sokat lehet tudni, mindössze annyi derült ki, hogy egy 5 hüvelykes megjelenítőn lehet látni az összetett 3D modellt, a valós képet pedig egy 4 megapixeles kamera örökíti majd meg. A hátlapon a főkamera mellett felfedezhető még egy mélységérzékelő és egy mozgásérzékelő egység is. A készülék belseje sem mindennapos, hiszen komoly terhelésnek lesz kitéve, így egy igen erős eszközről beszélhetünk, mely dupla Movidius Myriad 1 számítógépes látás processzort vonultat fel.

A Project Tangonak már 16 fejlesztőpartnere van, így az érdeklődőkben nincs hiány már most sem, pedig eddig a nyilvánosság kizárásával folyt a fejlesztés. A Tango mobilokat március 14-én fogják megkapni a szerencsés jelöltek, akik az átvételtől kezdve a Google teljes támogatását élvezik majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward