Project Fi: Elindult a Google mobilszolgáltatója

Az egyelőre csak kísérleti szolgáltatás lazán válthat Wi-Fi és mobilinternet között, a havidíja pedig nagyon kedvező.

Project Fi: Elindult a Google mobilszolgáltatója

Ez a hír valószínűleg nem sokakat lepett már meg, hiszen egy ideje nyílt titoknak számított, hogy a Google saját szolgáltatót fog indítani. A Project Fi, ahogy arra a neve is utal, még csak egy kísérleti dolog, de vélhetően már most sokak érdeklődését fogja felkelteni.

A Google a várakozásoknak megfelelően egy MVNO képében jelent meg a piacon. Az MVNO (Mobile Virtual Network Operator) olyan virtuális szolgáltató, ami nem rendelkezik saját, önállóan felállított infrastruktúrával, hanem egy már meglévő partner hálózatát használja ki. A Google nem szerette volna a lefedettséget a véletlenre bízni, ezért nemcsak a T-Mobile-lal, hanem a Sprinttel is megegyezett, ezeknek a szolgáltatóknak az infrastruktúráját használja ki a Project Fi. Ez persze egyúttal azt is jelenti, hogy a felhasználóknak olyan okostelefonra van szüksége, ami mind a kettő hálózat frekvenciatartományát támogatja, és bizony ez egyáltalán nem mindennapos dolog. Míg például Európa legtöbb részén, így Magyarországon is nagyjából ugyanolyan hálózataik vannak a különböző szolgáltatóknak, addig az Egyesült Államokban ezek jelentősen eltérhetnek. A Google részben ezért egyelőre csak egyetlen okostelefont kínál a Project Fi mellé, ami nem más, mint az aktuális Android referencia modell, a Motorola Nexus 6.

Azok, akik eleve egy Nexus 6 boldog tulajdonosai, és szeretnének a Project Fi-re váltani, ingyenesen kapni fognak egy olyan SIM kártyát, ami már a Google szolgáltatójához van hozzárendelve. Viszont vélhetően népesebb az a tábor, akiknek az átállással együtt kell majd lecserélniük az okostelefonjukat is, nekik pedig még kedvezményes részletfizetési lehetőséggel is szolgálni fog a Google. A 24 hónapos időszakú konstrukcióval havonta mindössze 27,04 dollárt kóstál a 32 GB tárhellyel ellátott készülék, és 29,12 dollárba kerül a 64 gigás változata. Azért alakultak ilyen furcsán a havi részletek, mert így jön ki végeredményben a 649 és a 699 dolláros ajánlott fogyasztói ár; ennyibe kerül egy Nexus 6 kártyafüggetlenül, vagyis egyáltalán nem fizet kamatot az sem, aki nem tudja megvenni egy összegben a referencia mobilt.

A Google egyelőre csak egyetlen díjcsomaggal dolgozik, és nem kell hosszabb távú szerződést aláírnia az új felhasználóknak. Az ingyenes mobilinternet sajnos ezúttal – még – elmarad, viszont ez távolról sem jelenti azt, hogy ne érné meg a Google kliensévé válni, a hívásokért és az üzenetküldésekért ugyanis valóban nem kell fizetni, és a havidíj sem öltött horror mértéket. A „The Fi Basics” néven futó tarifacsomag 20 dollárba kerül, és ezért az összegért mindenki ingyen cseveghet és SMS-ezhet az ismerőseivel az Egyesült Államokban, az internetelérés pedig gigabájtonként kereken 10 dollárba kerül. Az előfizetőnek előre el kell döntenie, hogy mekkora adatcsomagot szeretne, de a Google nem fizetteti ki az előre meghatározott összegnek megfelelő adatmennyiség fel nem használt részét. Mit jelent ez a gyakorlatban? Tehát, ha valaki 3 GB-ot fizet havonta 30 dollárért a 20 dolláros alapcsomag mellé, de az adott hónapban mindössze 1,8 GB-os forgalmat bonyolított, akkor a hónap végén ugyan 50 dollárt kell fizetni az adatforgalomért, de később 12 dollárt visszakap, szóval végeredményben 38 dollárral lesz vékonyabb a tárcája, nem pedig ötvennel.

Természetesen a Google azt sem hagyta figyelmen kívül, hogy roaming nélkül manapság már nem lehet érvényesülni. A Project Fi a világon nem kevesebb mint 120 országban fog problémamentesen működni, ráadásul a „The Fi Basics” tarfiacsomag díját nem érinti jelentősen a külföldön való barangolás. Ilyenkor az üzenetküldés továbbra is ingyen és bérmentve történik a havi 20 dollárért cserébe, a hívások után pedig minden megkezdett percben 20 centes extra költséget számol fel a vállalat. No, de mi a helyzet ilyenkor az adatcsomaggal? Nos, a Google még így is tartja a 10 dollár/GB felállást, ami nagyon jó hír, ám akad némi árnyoldala a történetnek. A Project Fi ilyen esetben életbe léptet egy sebességlimitet, ami legfeljebb 256 kB/mp-re korlátozza a sávszélességet, illetve ekkor már csak 3G hálózatokon szörföl a felhasználó okostelefonja.

A Project Fi azon túl, hogy egy jó alternatív MVNO-nak ígérkezik, már most több érdekes újítást is kínál. Itt a hívások és az üzenetek nemcsak az említett két szolgáltató hálózatán folyhatnak és küldhetők, hanem Wi-Fi-n keresztül is. Egy Wi-Fi-ről indított hívásnál ráadásul nem kell attól tartani, hogy megszakad, ha esetleg gyengülne a jel, mert az átállás a különböző „források” között teljesen simán megy végbe, anélkül, hogy a felhasználó abból bármit is észrevenne. A hívásátadás a Wi-Fi és a mobilhálózaton túl a Sprint és a T-Mobile között is történhet, szóval, ha az egyik jele el kezd romlani, akkor a telefon megvizsgálja, hogy a másik szolgáltatónál mi a helyzet, és ha azt jobbnak ítéli, akkor egyszerűen átkapcsol oda. Ha pedig egyik sem kedvező egy adott helyen, akkor jobb híján Wi-Fi után néz. Itt a Google kiemelte, hogy az egész kommunikáció titkosított, szóval nem kell lehallgatástól vagy adatlopástól tartani egy nyílt WLAN-nál sem. További különlegessége a Project Finek, hogy a felhasználók akár több eszközükön is elérhetőek lehetnek a telefonjuk számával, és így akár egy táblagépről, vagy egy Chromebookról is lehet telefonálni és üzenetet fogadni Wi-Fi-n.

A szolgáltató egy saját mobilalkalmazást is kapott, amelyen keresztül szinte minden fontosabb ügyet el lehet majd végezni. Az előre definiált adatcsomag hónapról hónapra változtatható lesz, és példának okáért ezért sem kell felkeresni az ügyfélszolgálatot, hanem a Project Fi applikációjával meg lehet oldani a beállítás módosítását. Ezen keresztül fizethetőek a csekkek, illetve folyamatosan nyomon lehet követni, hogy mennyi tartalék van még az adatkeretből. Szóval a csomag részét jelentő Nexus 6-ról mindent kézben lehet majd tartani.

A Project Fi egyelőre még nagyon korai stádiumban van, és csak meghívásos alapon lehet csatlakozni az új szolgáltatóhoz – ez bevett szokás a Google-nél már a GMail megjelenése óta. Arról most még nem szólt a fáma, hogy mikor nyerhet szélesebb körben is teret, milyen ütemben szeretnének haladni, de minden bizonnyal sok múlik az első tapasztalatokon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward