Project Ara - részletek a megjelenésről és a készülékről

Megismertük a Spiral 2 névre hallgató prototípus főbb képességeit, és már azt is tudjuk, hol fog először megjelenni.

Project Ara - részletek a megjelenésről és a készülékről

A napokban megrendezett Project Ara fejlesztői konferencián minden eddiginél több információt tudhattunk meg a Google moduláris okostelefonjáról. Persze mondhatni már itt volt az ideje, ugyanis az eszköz minden jel szerint idén kereskedelmi forgalomba kerülhet.

A moduláris mobil legfrissebb verziója, a Spiral 2 névre hallgató készülék lesz az, amit már bárki megvásárolhat majd, legalábbis abban az esetben, ha Puerto Ricóba látogat. A Google úgy döntött, hogy a tesztfázis részéül szolgáló kiskereskedelmi forgalmazás a Csendes-óceáni térségben indulhat be, és ha minden a terveik szerint alakul, erre már az idei évben sort is kerítenek.

Sokaknak meglepő lehet a területválasztás, de a Google-nél rengeteg tényezőt figyelembe vettek. Puerto Ricóban például kimagasló a mobilinternet-felhasználók aránya, sokan csak ilyen módon érik el a webet, továbbá az emberek itt épp oly nyitottak egy olcsó telefonra, mint a drágább gépekre – meglepő módon szinte 1:1-hez arányban fogynak a csúcsmobilok és a belépő eszközök is. Ráadásul mivel a sziget az Egyesült Államokhoz tartozik, így az FCC (Szövetségi Távközlési Bizottság) szabályozása érvényesül itt is. Puerto Rico összességében egy optimális terep egy új platform teszteléséhez és fejlesztéséhez egyaránt.

Arról már korábban is hallhatunk időnként, hogy mely gyártók csatlakoztak a Project Ara zászlaja alá, a Mountain View-ban megrendezett eseményen azonban már a Spiral 2 okostelefon néhány konkrét tulajdonságára is fény derült. Az elérhető modulok között felbukkant egy 1280 x 720 képpontos felbontású megjelenítő, a kamera szerepét pedig egy 5 megapixeles egység tölti be. A kapcsolati lehetőségei között van Wi-Fi és Bluetooth modul, a mobil kommunikációs modem pedig 3G hálózatokon fog üzemelni – ennek a sávszélessége egyelőre nem derült ki. Egyedül a központ processzor tekintetében lesz kezdetben választási lehetősége a vásárlóknak. A sebességről egy Marvell PXA1928, vagy egy Nvidia Tegra K1 chip gondoskodhat. Ezek között meglehetősen éles kontraszt van a teljesítmény tekintetében, de a 720p-s panel mellett az alacsonyabb költségű, és ezzel együtt gyengébb Marvell SoC is vidáman helytáll. Az aktuális akkumulátor sajnos eléggé gyenge produkcióra lehet képes, konkrétan a kapacitása nem derült ki, de a fejlesztők elmondása alapján 20-30 százalékkal elmaradhat az átlagos telefonokétól az üzemideje.

Természetesen az összetevők sora folyamatosan nőni fog, így idővel már egészen változatos összeállítások jöhetnek létre. A Google megalkotta az Ara Configurator programot, amit segítségül hívva az érdeklődők egyszerűen kiválaszthatják a számukra megfelelő alkotóelemeket. Jelenleg mindössze 11 működő modul van, de ez szerencsésebb esetben akár meg is háromszorozódhat az év végéig. A keresőóriás már elérhetővé tette a Project Ara MDK-t is, ami minden leírást tartalmaz az egységek fejlesztéséhez, innentől meg már szinte csak a partnerek ambícióján múlik minden.

Emellett arról is szólt az előadás, hogy a Spiral 2 még távolról sem a végleges készülék lesz. Folynak tovább a fejlesztések, és máris kilátásba helyezték a Spiral 3 modellt. Ez a szerkezet egyebek mellett 4G LTE támogatással is szolgál majd, illetve a Google célja, hogy jelentős előrelépéseket érjenek el az üzemidő tekintetében. Ám az igazi érdekesség inkább az a rendszer, ami állítólag már azt is lehetővé fogja tenni, hogy az egymáshoz közvetlenül nem kapcsolódó modulok is adatokat cseréljenek a Spiral 3 fedélzetén – ez még rugalmasabbá tenné a moduláris gépezetet.

A Project Ara Spiral 2 az év második felében mutatkozhat be a Csendes-óceáni térségben, Puerto Ricóban. A Google több környékbeli szolgáltatóval is együtt fog működni, ide sorolható az OpenMobile, az Ingram Micro, vagy a Claro is. Azt viszont egyelőre nem tudhattuk meg, hogy még mennyibe kerülhet az újdonság. Itt persze ez már egy kicsit nehezebb kérdés is, mint egy hagyományos konfigurációnál, hiszen ezúttal a felhasznált alkotóelemek határozzák majd meg az árcédulán szereplő összeget.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward