Professzionális csúcskártya: ATI FirePro V9800

Az AMD bemutatta legújabb ATI FirePro sorozatú professzionális felhasználóknak szánt videokártyáját, amely a FirePro V9800-as nevet viseli, és amely a FirePro család tagjai közül a legnagyobb számítási teljesítményt kínálja, így gond nélkül nevezhetjük csúcskártyának.

Professzionális csúcskártya: ATI FirePro V9800

Az AMD bemutatta legújabb ATI FirePro sorozatú professzionális felhasználóknak szánt videokártyáját, a FirePro V9800-ast, amely a FirePro család tagjai közül a legnagyobb számítási teljesítményt kínálja, tehát átveszi a zászlóshajó szerepét.

A friss jövevény a V8800-as modellhez hasonlóan szintén 40 nm-es csíkszélességgel készülő Cypress GPU-t tartalmaz, ami 1600 stream processzort kínál. Fedélzeti memóriából 2 GB helyett ezúttal 4 GB-nyi áll rendelkezésre és a rendszer egyszeres pontosságú számítási teljesítménye is nőtt: a V8800-zal szemben a V9800 2,64 TeraFLOPs helyett immáron 2,72 TeraFLOPs számítási teljesítményt kínál, a memória sávszélesség változatlan. Bár hivatalosan az órajeleket még nem tették közzé, de ezekből kiderül, hogy a GPU 850MHz-en ketyeg, a memóriák pedig effektíve 4600MHz-es tempóra dolgoznak. Az AMD újdonsága a korábbi hivatalos dokumentumok szerint 199W-os TDP-vel érkezik, ami furcsa módon 9W-tal kevesebb, mint a V8800-é.

A V9800 hátlapi csatlakozói között már nem négy, hanem hat mini DisplayPort csatlakozót találunk, amelyekhez a gyártó mini DisplayPort-DVI átalakítókat is mellékel, mind a hathoz. A termék szokás szerint frame lock és genlock támogatással is bír, ami a monitorok szinkronizálásakor jöhet jól, de természetesen a sztereoszkópikus 3D támogatás sem hiányzik a sorból.

Az AMD a FirePro V8800-as modellt 1499 dolláros áron dobta piacra, a FirePro V9800 esetében pedig 3499 dolláros ajánlott végfelhasználói árat állapított meg. Érdekesség, hogy a profi videokártyákhoz készített driver hamarosan frissülni fog és a hírek szerint elég jelentős teljesítménynövekedést kínál majd a FirePro tulajdonosok számára. A SPECviewperf 11-es alkalmazás például konfigurációtól függően 15-80%-kal gyorsulhat majd, de egyéb programok alatt is érezhető sebességnövekedésre lehet számítani. Az említett javulást a 8.76-os driver béta kiadása hozza meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward