Prodrone PD6B-AW-ARM: a karokkal ellátott hexacopter

A drón aljára két erős kart szereltek, amelyekkel akár egy fémből készített széket is elcipelhet a szerkezet.

Prodrone PD6B-AW-ARM: a karokkal ellátott hexacopter

A négy vagy hat rotorral ellátott drónok az elmúlt évek során komoly népszerűségre tettek szert, így számos területet hódítottak meg: használják őket filmforgatáshoz, területek feltérképezéséhez, de katasztrófahelyzet esetén is jó szolgálatot tehetnek. Olcsóbb, kisebb változataik játékra és szórakozásra is alkalmasak, sőt, egyes – főleg épített – példányokkal még versenyeznek is.

A drónok piacának egyik legérdekesebb szereplője a japán Prodrone, aki különleges repülő alkalmatosságokat fejleszt: némelyik tud vízen landolni, de háló kivetésével akár más drónok elfogására is képesek, és még a különböző infrastruktúrák ellenőrzését is rájuk lehet bízni. A rengeteg szakértelemmel rendelkező cég mérnökei nemrégiben egy újabb drón platformot fejlesztettek ki, amely a PD6B-AW-ARM típusjelzést viseli, különlegessége pedig az, hogy rendelkezik két karral. A két darab öttengelyes robotkar hatékonyan mozgatható, plusz erőben sem szenvednek hiányt, így nagyobb tárgyakat is magabiztosan meg tudnak ragadni.

A Prodrone újdonsága sokféle területen jöhet jól. Egyrészt segíthet a természeti katasztrófa sújtotta területek életmentő csomagokkal való ellátásában, de szükség szerint kábeleket is elvághat, valamint kapcsolók és egyéb eszközök kezelésére is képes lehet, hála nagy és erős karjainak. Az új drón akár egy fém széket is gond nélkül elcipel magával, amennyiben annak tömege nem haladja meg a 10 kilogrammot – ennél nehezebb teherrel ez a modell nem birkózik meg. A hatrotoros drón üzemeltetéséről 2 x 16 000 mAh-s akkumulátorcsomag gondoskodik, ami egyetlen teljes töltés hatására nagyjából 30 percnyi repülési időt nyújt. A drón maximum 5000 méteres tengerszint feletti magasságig merészkedhet, maximális repülési sebessége pedig 60 Km/h.

Az alábbi videóból kiderül a lényeg:

Az új drón időjárás-álló, azaz mostoha körülmények között is használható, az alapmodell háza pedig igény esetén könnyedén az adott igényekhez szabható. A szerkezet a különböző dolgok szállításán kívül akár profi kamerát is magával vihet, így lélegzetelállító felvételek készítésére is használható. Ezzel együtt a drón vezérlőrendszerét is a megrendelői igényekhez szabhatják, így szinte bármilyen feladatra bevethető a termék.

A Prodrone közleményéből nem derül ki, hogy az új, professzionális piacra szánt drón pontosan mennyibe kerül, ám képességeit elnézve úgysem az átlagfelhasználókat célozza, így ez az adat talán most nem is annyira lényeges.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward