Processzor-skalpoló eszköz kifejezetten tuningosoknak

A Rockit88 segítségével gyorsabban, kényelmesebben és eredményesebben lehet eltávolítani az egyes processzorok hővezető sapkáját – ígérik a készítők.

Processzor-skalpoló eszköz kifejezetten tuningosoknak

Extrém tuningos körökben rutinszerűen elvégzendő feladat a processzor skalpolása, vagyis a lapkán található fém hővezető kupak eltávolítása. A művelet persze nem veszélytelen, hisz egy rossz mozdulattal könnyedén működésképtelenné tehető az adott processzor – a jótállástól pedig mindenképpen búcsút kell vennünk, ha ilyesmire adjuk a fejünket.

A Rockit Cool szakemberei most ezt a folyamatot szeretnék biztonságosabbá, kényelmesebbé és gyorsabbá tenni, ehhez pedig készítettek egy speciális kis segédeszközt, ami Intel Skylake és Haswell processzorokat fogad. Az eszköz gyakorlatilag két fémtömbből áll: az egyik fémtömbben foglal helyet a processzor, kupakkal felfelé, a másik tömb pedig egy csavarral mozgatható fémlapot rejt, ami gyakorlatilag „letolja” az IHS-t a processzorról. A művelet persze így sem teljesen veszélytelen, de talán egy fokkal több az esély a sikerre, mint ha kéziszerszámokkal próbálkoznánk – főleg, ha amúgy kellő rutin nélkül próbálkoznánk egy pengével vagy egyéb eszközzel.

Hogy miért jó az IHS eltávolítása? Mert a fémkupak és a processzor felülete között rendszerint gyenge hővezető képességű anyag lapul, ami esetenként limitálja a tuningpotenciált. Ezt a réteget minőségi hővezető pasztára cserélve csökkenhet az adott processzor terhelés alatti üzemi hőfoka, ami tuning esetén akár pont elég lehet, hogy hozzásegítse a lelkes tuningmestert egy újabb világrekord beállításához. A Rockit Cool szerint az IHS alatti hővezető réteg cseréje akár 10 Celsius fokos hőmérsékletcsökkenést is eredményezhet terhelés esetén – ők legalábbis ennyit mértek egy Devil’s Canyon processzor „megskalpolása” után.

A célszerszám kétségkívül csak egy szűk felhasználói réteg számára lesz hasznos, ettől még persze van létjogosultsága. A termék gyártásához szükséges anyagi erőforrásokat éppen a Kickstarter virtuális hasábjain keresztül próbálják összegyűjteni a Rockit 88 ötletgazdái, a gyűjtés pedig remekül áll, ugyanis a 600 dolláros célösszeget már közel hétszeresen sikerült felülmúlni. Egy-egy Rockit 88-as eszköz ára 35 dollár, szállítása pedig május folyamán indulhat meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward