Priv néven érkezik az androidos BlackBerry

A vállalat vezérigazgatója hivatalosan is megerősítette az Androidot futtató okostelefonjuk létezését.

Priv néven érkezik az androidos BlackBerry

A BlackBerry helyzete továbbra is kilátástalan, pedig az elmúlt években már rengeteg változáson ment keresztül a vállalat annak érdekében, hogy fordítani tudjon a lejtmeneten. Eddig semmilyen lépés nem hozott érdemi javulást, így most minden korábbinál radikálisabb dologgal készül előállni a cég.

A soron következő BlackBerry okostelefonon már az Android 5.1 Lollipop fog futni, nem pedig a BlackBerry OS aktuális, 10.3-as kiadása. Már régóta lehetett a tesztelés alatt álló készülékről képeket és videókat találni az interneten, szóval lényegében nyílt titok volt a létezése, de immáron hivatalos a dolog. Johny Chen, a vállalat vezérigazgatója beszélt a közeljövőben esedékes bejelentésekről, és ezek egyike a BlackBerry Priv, ami egy olyan mobil, ami az Android platformot használja a BlackBerry biztonsági szolgáltatásaival ötvözve. A Priv egy hardveres gombsorral rendelkező, szétcsúsztatható konfiguráció, amelynek mindkét oldalán enyhén ívelt a kijelző, mint a Samsung Galaxy S6 Edge és S6 Edge+ párosnak. Akárcsak a BlackBerry Passport, ez is képes lesz észlelni a különböző gesztusokat a fizikai gombsoron a billentyűk megnyomása nélkül (kapacitív érzékeléssel bír), ezáltal igazán intuitív kezelhetőségről tehet tanúbizonyságot. Chen leszögezte azt is, hogy ettől függetlenül tovább folytatódik a BB 10 fejlesztése, de semmi esetre sem jók a kilátások ilyen tekintetben.

Mit tudunk a még Privról? Nos, a különleges panel 5,4 hüvelykesnek ígérkezik, és Quad HD felbontással dolgozhat majd. A gép főkamerája 18 megapixeles állóképek megörökítését fogja lehetővé tenni. Ez az egység a lehető legjobb produkció érdekében optikai képstabilizátor támogatását élvezi, és van mellette egy LED-es segédfény is, ha rosszabb fényviszonyoknál kellene munkába állnia. A sebességfelelős előre láthatólag egy Qualcomm Snapdragon 808 besorolású chip. Az MSM8992 hatmagos, 20 nm-es és egy Adreno 418 felel benne a grafikus munka végrehajtásáért. A rendszernek állítólag 3 GB-nyi memória áll majd a rendelkezésére, a háttértára pedig bővíthető lesz microSD kártya segítségével. A kapcsolati képességeit egyebek mellett egy hatos kategóriájú 4G LTE hálózati modem, valamint 802.11ac szabványnak is megfelelő Wi-Fi tarkítja majd. Mindezek hivatalosan még nem nyertek megerősítést, így hiába tűnnek biztosnak, érdemes mindent fenntartásokkal kezelni.

Azt egyelőre nagyon nehéz megjósolni, hogy a Priv érkezése mennyire jó döntés, de az újabb változtatás már elkerülhetetlen volt, miután megint egy rendkívül gyenge pénzügyi negyedéven van túl a BlackBerry. A legfrissebb gazdasági jelentés alapján a vállalat bevétele csaknem a korábbi felére esett vissza, ami már egyébként is nagyon alacsonynak számított. Az augusztus végével lezárult pénzügyi negyedévben mindössze 491 millió dollár volt a teljes bevétel, míg korábban még 916 milliós eredményt tudott felmutatni a BlackBerry. A befektetők ilyen mértékű visszaesés mellett vélhetően nem tolerálták volna, ha a cégvezetés nem keres újabb radikális kiutat a válságból, de az Android érkezése sem váltott ki felhőtlen örömöt.

Ez az eredmény egyébként nem igazán meglepetés annak fényében, hogy egyetlen komolyabb újdonságról sem rántották le a leplet a vállalat az elmúlt időszakban. Ráadásul sok esetben a hardveres képességeikhez mérten továbbra is eléggé drágán értékesítik az újabb okostelefonjaikat.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a BlackBerry Priv pontosan mikor kerülhet reflektorfénybe. Remélhetőleg a vállalat időben megteszi a szükséges lépéseket, és még az ünnepi dömping előtt kereskedelmi forgalomba bocsátja a készüléket, hogy az a lehető legjobb esélyekkel kezdhesse karrierjét.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward