Prémium 24"-es monitorok tesztje II.

A 24"-es monitorok legjobb darabjai közül ma a BENQ és DELL gyártmányait vizsgáltuk meg.

Prémium 24"-es monitorok tesztje II.

1. Bevezető

Mai tesztünkben újabb két prémium 24”-es monitort sikerült megkaparintanunk, köztük a Dell méltán elismert 2407WFP utódját, a 2408WFP-t. Másik szereplőnk pedig a megjelenítők piacán egyre nagyobb szerepet betöltő Benq-től érkezett, mely az FP241-es család többi tagjával ellentétben semmilyen különleges képességgel nincs megáldva, mindössze egy jó konfigurálhatósággal és számos csatlakozóval ellátott monitornak mondja magát.

Az átláthatóság kedvéért a gyártók által megadott adatokból most is összeállítottunk egy táblázatot, hogy a különbségeket még a próba előtt szemléltessük:

Amint látható, a Dell használata közbeni, a Benq pedig készenlét alatt mérhető fogyasztását nem kívánta megosztani velünk, így, ha ez döntő tényező lenne vásárláskor, sajnos csak ismerőseink tapasztalataira hagyatkozhatunk. Újabb kérdés, hogy a Benq megjelenítőjének gray-to-gray válaszideje 6 vagy 8 ms, ugyanis a gyártó mindkét adatot feltüntette, más források szerint ez az adat 8 ms, bár ez már nem igazán látható különbség, ezért nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget ennek.

A specifikációk után pedig lássuk, hogy teljesítettek használat közben.

2. DELL 2408WFP - Áttekintés

A Dell talán egy kis önkritikát gyakorolva ma a legolcsóbban kapható prémium monitorral rukkolt elő, mely kártyaolvasójával, számos csatlakozójával és PBP-képes PIP funkciójával próbálja negatívumait feledtetni. De ne szaladjunk előre, kezdjük a csomagolással. A kis fületlen dobozt az oldalt található fogantyúk segítségével tudtuk elhozni, melyből a monitor 9,6 kg-ra sikerült.

A doboztól megszabadulva ráleltünk egy DVI- és USB kábelre, valamint a bevezetésre kerülő DisplayPort csatlakozóhoz szükséges vezetékre. Az analóg jelkábel sem maradt el, viszont fájó pont, hogy a gyártó még mindig nem mellékel tápkábelt, ezért annak beszerzése továbbra is a mi feladatunk marad. A telepítő CD-n lévő alkalmazások szűkre szabottak, mindössze egy driver és útmutató kapott helyet rajta, egy pivot szoftvert és esetleg némi extrát is szívesen láttunk volna rajta.

A csatlakozók tárháza az előbbiekkel ellentétben viszont teljes, a video bemenetek összes fajtáját megtalálhatjuk rajta, még a DisplayPortot is. Oldalt 2 darab és hátul szintén 2 darab USB kivezetést helyeztek el, ami abban az esetben fog jó szolgálatot tenni, ha a számítógépház az asztal alatt kapott helyet, így kényelmesen tudjuk nyomtatónkat vagy más USB-s eszközünket a monitoron keresztül csatlakoztatni anélkül, hogy le kellene hajolni a géphez. Az analóg fejhallgató csatlakozó szintén hátul került elhelyezésre, itt még egy egyenáramú kivezetésre is figyelmesek lettünk, itt lehet ugyanis az opcionális hangszórók áramellátásáról gondosodni. Tápkapcsolót nem találtunk, így a nem egész 2W-os fogyasztás készenlétnél is folyamatosan terhelni fogja villanyszámlánkat.

Talpa gyártójától megszokott módon könnyen felpattintható és gumírozásának hála olyan stabilitással bír, hogy eltolni szinte lehetetlen volt. Pivot módból szépen visszaállt vízszintes pozícióba, nem kellett erre külön időt pazarolni (mivel láttunk már erre számos ellenpéldát, fontosnak tartottuk ezt kiemelni). Magasságállítás a hátsó bütyök kioldásával lehetséges, nem túl magasra képes felmenni, ezért prezentációhoz vagy távoli mozizáshoz nem túl előnyös, viszont feleslegesen alacsony szintre is be tudjuk állítani. Dönthetősége könnyű és meglehetősen tág határok közt mozog, az elforgatás pedig mindkét irányba 45 fokban lehetséges.

A formaterv a megszokott szürke-fekete színkombinációt használó futurisztikus dizájn, mérsékelt fényvisszaverésének hála a por sem látszott meg rajta.  A menü vezérlése csak a nyomógombokkal lehetséges, nyomáspontjuk jó, kicsit gyorsan is ismétlik a jelet, de kezelésüket meg lehet szokni. Egyforma alakjuk miatt és saját világítás híján sötétben a kitapogatós módszert kellett alkalmazni, mentségükre szolgáljon, hogy a menü reakciója igen gyors volt. A bekapcsoló gombba ágyazott LED fénye abszolút nem volt zavaró, de kikapcsolni nem lehet.

3. DELL 2408WFP - OSD és Képminőség

Preset módjai közül a helyzetnek megfelelően alkalmazva a Desktop, Multimedia és Game bizonyult a legjobbnak, bár választható még sRGB, Warm, Cool, Custom színbeállítások is. A gammához szokatlan módon nem értékeket ad meg a megjelenítő, hanem PC vagy MAC beállítást, értelemszerűen mi PC-re állítva próbáltuk bekalibrálni a képernyőt. Nagyon hatásos volt még a Color Setting Mode, melyben Video lehetőséget választva igazi mozi hatást csalogattunk elő filmjeinkből, minden más képi megjelenítéskor viszont a Graphics mód ajánlott. A képarány kezelés lehetőségei maximális elégedettségre adott okot, nemhogy az összes lehetőség rendelkezésünkre állt (1:1pm, aspect, fill), de még zoom-olásra is lehetőséget adott, ami extra szélesvásznú filmeknél tehet jó szolgálatot, ha el akarjuk tüntetni az alul és felül látható fekete csíkokat. Automatikus bemeneti video jelválasztáskor a kézi kiválasztás is rendelkezésünkre áll, a PIP, vagyis kép a képben lehetőség PBP-vel is kiegészül, ami egyszerre két forrás megjelenítését teszi lehetővé. Szerintünk ennek nincs nagy jelentősége, tekintve, hogy az így kapott ablakok egyike sem marad olvasható, de képek összehasonlításakor még jó szolgálatot tehet.

A képminőség S-PVA paneleknek megfelelően viszonylag mély feketét eredményezett sötét színárnyalatokkal, a háttérvilágítás pedig annyira jó, hogy szabad szemmel már nem is látható foltosodást eredményezett, bevilágítás pedig egyik oldalról sem volt látható. Látószöge is remek, bár a legszebb képet ez a megjelenítő is szemből volt képes produkálni. Utánhúzás tekintetében azt kell, mondjuk, kicsit lehetne jobb, de emiatt még abszolút játszható lehetne. Az igazán nagy problémát a megjelenítés késése okozza (input lag), amely már a monitor első használatba vételekor feltűnő volt, az egérkurzor érezhetően késve reagált kezünk elmozdításához képest. A következő negatívum az enyhe életlenség szövegnél, kissé elmosta a betűket, ami az élességállítással csak tovább romlott. Így kénytelenek voltunk belátni, hogy még a gyári beállítások nyújtják a legélesebb képet. A lefuttatott tesztek alatt viszont további problémába nem ütköztünk, kontrasztja annyira jó volt, hogy kedvezőtlen beállításokkal sem tudtuk elrontani a képet és, ha kellett nappal is kellő fényerővel rendelkezett a megjelenítő. A dinamikus kontraszt kikapcsolható, így ezzel sem akadtak nehézségeink, a natívtól eltérő felbontás pedig még mindig a gyártó nagy erőssége, ugyanis a felbontás csökkentésével csak nagyon kismértékű homályosodást tudtunk felfedezni.

Ítélet:

Mit is mondhatnánk a legolcsóbb 24”-es prémium paneles monitorról, amit jelen pillanatban kapni lehet? Egyrészt remek ára vitathatatlan (147.995 forint), anyagminősége, számos csatlakozójának és kártyaolvasójának hála jó választás lehet a monitor, sőt, már színmegjelenítési gondokkal sem küzd, mint elődje (2407WFP). Másrészt viszont óriási input lag-ja komoly hátrányt jelent majd az FPS-t kedvelő játékosoknak, igaz más szarvashibát nem találtunk a megjelenítőn. A gyártó 3 éves korlátozott garanciát vállal, ezen kívül Premium garanciájának hála már egy sötét pixelhibára is kicseréli monitorjait.

4. BENQ FP241W - Áttekintés

A Benq legutóbbi formabontó külsejű megjelenítője után most egy hagyományosabb, állítható talppal rendelkező változatát vettük nagyító alá. A 10,6 kg-os monitornak szintén egy fül nélküli doboz jutott, bár a csomagolás kifogástalan volt, minden alkatrész kapott habszivacsot.

A mellékelt analóg-, táp-, USB- és DVI- kábeleken kívül a CD-ről sem hiányoltuk semmit: a monitor drivere mellett egy iKey Utility névre hallgató alkalmazást találtunk, mely mindössze egy tesztminta megjelenítő az analóg bemenet kalibrációjához. Ezen kívül elláttak minket az opcionális webkamerához szükséges driver-rel és alkalmazással, valamint egy pivot szoftverrel, így a támogatás valóban teljesnek mondható.

A megjelenítő hátulján vizsgálódva megállapítottuk, hogy itt is megtalálható az összes csatlakozási lehetőség, csakúgy, mint a Dell esetében, mindössze egy DisplayPort-tal és második DVI bemenettel leszünk csak szegényebbek (HDMI ugyanúgy megtalálható rajta). Hangszórókat opcionálisan sem tudunk beszerezni hozzá és tápkapcsolót sem találtunk rajta, így a valószínűsíthető 2W-os fogyasztást ennél a megjelenítőnél sem tudjuk kiküszöbölni. Oldalsó USB kivezetésein (2 darab) kívül a tetejére is került egy kapu, mely kimondottan webkamerához készült, ezt különösen hasznosnak találtuk, ugyanis nemcsak a gyártó kínál ilyen felszerelhető eszközöket.

A talpat szintén szétszerelve találtuk a dobozban, összeszerelésekor pedig a Dell mintájára bepattintós módszert alkalmaz, így összeállítása nem okozott nehézséget. A dönthetőség könnyedén és tág keretek között állítható, a panelt forgatni pedig +/- 45 fokban engedi talpszerkezete. Különös magasságállítása azzal érdemelte ki ezt a jelzőt, hogy legalacsonyabb állása majdnem ott kezdődik, ahol a Dell véget ér, így hihetetlenül magasra is beállíthatjuk a monitort. Azt viszont sajnáljuk, hogy normál asztali használathoz nem tudtuk kellően alacsonyra állítani a panelt.

A dizájn nagyon puritán, szögletes formájával és matt szürke-fekete színhasználatával az egyszerűséget kedvelők tetszését fogja elnyerni, bár takarítás szempontjából jó választás volt, mivel szennyeződés csak minimális mértékben látszott meg rajta. Az oldalsó nyomógombok ugyanezen elvet követve szögletesek, nyomáskor megfelelő visszajelzést kapunk, talán túlzottan sokat is, ugyanis hangosan csattognak. Vakon használva szintén nehézségekbe ütköztünk nemcsak az elhelyezés, hanem az egyforma kialakítás miatt is, így sötétben fogalmunk sem volt, mit nyomunk meg. A helyzetet súlyosbítja, hogy gombnyomásra menüje nagyon lassan reagált és ennek kiküszöbölésére menüvezérlő alkalmazást sem kapunk a megjelenítőhöz. Az állapotjelző LED-et viszont nagy dicsérettel kell, hogy illessük, ugyanis diszkrét méretével és fényével nem késztetett minket annak letakarására (kikapcsolni ugyanis nem lehet).

5. BENQ FP241W - OSD és Képminőség

Képprofiljai közül mind jól használhatónak bizonyult, a dinamikus kontrasztvezérlés a Standard-ot és sRGB-t leszámítva mindenhol kikapcsolható (ezeknél ugyanis nem lehet használni). Movie, Photo és Dinamics profiljai a gyártótól megszokott módon teljesítették elvárásainkat, mindenhol elérték a kellő hatást, színtöbblettel vagy fényerőnöveléssel. Szövegolvasásra a Standard ajánlott, ugyanis itt értük el a legélesebb szövegmegjelenítést, a menü élességállítása pedig példa nélküli, még szélsőséges állásban is élvezhető képet nyújtott a monitor. A képarány kezeléséről sem tudunk rosszat mondani, 1:1pm, aspect és full lehetőségeit különböző felbontásokhoz tudjuk rendelni, így a Windows asztalba való visszatéréskor automatikusan visszaállt teljes képernyőre. Kép a képben (PIP) funkciója DVD/Blu-Ray lejátszó csatlakoztatásakor tehet jó szolgálatot, mikor dolgozni és közben szórakozni is szeretnénk. A PBP, vagyis az egymás melletti ablakos megjelenítés kimaradt, ahogy az FP241-es családnál megszokott PerfectMotion (fekete képkockákat beillesztő) eljárás is. A menü egyetlen hátránya az igen lassú sebessége, mely bemeneti jelválasztáskor is lassú volt, gyorsmenüi viszont valóban gyorsnak bizonyultak.

A képminőség tesztelése során mi is arra a következtetésre jutottunk, amivel a P-MVA paneleket szokták jellemezni: kicsit világos fekete megjelenítés és enyhén fátyolos színek. Az Dell S-PVA paneljén élénkebb volt a színek használata, itt viszont természetesebbnek hatott, ezért a Benq megjelenítőjét a valódi színképzést kedvelőknek tudjuk ajánlani. Bevilágítást semelyik irányból nem láttunk, látószöge minden irányból meglehetősen jónak bizonyult, kontrasztja pedig másik nagy erőssége a megjelenítőnek. A panel válaszideje játékra is határozottan jónak bizonyult, ezért megrögzött FPS rajongóknak is bátran ajánlható, különösen, hogy szivárványszerű vagy bármilyen más árnyékhatással sem találkoztunk. Szövegmegjelenítésre az egyik legjobb (ha nem a legjobb) választás az FP241W, tesztek alatt ugyanis semmilyen elmosódással vagy szellemképesedéssel nem találkoztunk. Az input lag mértéke egy átlagos TFT monitornak megfelelően alakult, különösebb késést nem vettünk észre (a Dellnél észrevehetően jobbnak bizonyult).

Ítélet:

A monitor szövegmegjelenítésre, képszerkesztéshez és játékhoz különösen ajánlott, számos pozitív tulajdonsága mellett csak néhány apró (de valakinek lehet, hogy fontos) hibáját tudjuk felsorolni, mint a nem igazán mély feketéje (filmeknél látható), lassú menüje és asztali használathoz magas talpa. A monitorról egy igen pozitív összkép alakult ki bennünk a teszt végére, annak ellenére, hogy pixelhiba garancia továbbra sem jár a Benq termékeihez, 148.775 forintos vételára miatt viszont ajánlott vételnek tartjuk.

A gyártó 3 év garanciát vállal monitorjára.

6. Összefoglalás

Végül egy listát állítottunk össze a megjelenítők pozitív és negatív tulajdonságairól, hogy a tesztidőszak alatt szerzett benyomásainkat összefoglaljuk:

DELL 2408WFP

Pro:

•    talpát könnyű összeszerelni

•    stabil talpszerkezet

•    jó anyagminőség

•    diszkrét led

•    széleskörű video bemenetek használata +DisplayPort

•    élénk színek

•    remek látószög

•    natívtól eltérő felbontást kiválóan kezeli

•    képarányok teljes körű kezelése (1:1pm is) automatikus váltással

•    csatlakoztatható hangszórók

•    4xUSB kivezetés

•    PIP, PBP-vel

Kontra:

•    nincs szoftveresen vezérelhető menü

•    gombjai nem rendelkeznek saját fénnyel

•    nagy input lag

•    szövegmegjelenítés enyhén elmosott

•    nincs főkapcsoló

•    nincs tápkábel

Vásárlás: Dell 2408WFP

BENQ 241W

Pro:

•    talpát könnyű összeszerelni

•    stabil talpszerkezet

•    rendkívül magas állás

•    diszkrét led

•    széleskörű video bemenetek használata

•    képarányok teljes körű kezelése (1:1pm is) automatikus váltással

•    természetes színek

•    gyors válaszidő, árnyék nélkül

•    kiváló szöveg megjelenítés

•    remek látószög

•    3xUSB kivezetés (ebből egy webkamerának)

•    PIP

Kontra:

•    nincs szoftveresen vezérelhető menü

•    lehetne mélyebb a feketéje

•    nincs beépített hangszóró

•    nincs főkapcsoló

Vásárlás: Benq 241W

Játékosoknak a monitorok közül egyértelműen a Benq-et tudjuk ajánlani, a Dell-t egyedül filmek megtekintése során éreztük jobbnak mélyebb feketéje miatt.

A tesztben szereplő termékeket a CHS Hungary Kft. és Cédrus Kft-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward