Prémium 2.1-es hangszórórendszer a Monacortól

A mai alkalommal egy olyan PC-s perifériát fektetünk tesztasztalra, amely a méltán elismert, német illetőségű Monacor cég igen széles termékpalettájáról érkezett hozzánk.

Prémium 2.1-es hangszórórendszer a Monacortól

1. Áttekintés

Monacor IMG Stage Line Sound-21 Set

A mai alkalommal egy olyan PC-s perifériát fektetünk tesztasztalra, mely a méltán elismert, német illetőségű Monacor cég igen széles termékpalettájáról érkezett hozzánk. Akik a profi hangosítás területén jártasak, azok számára már ismerősen csenghet az IMG Stage Line márkanév, ami alá a mai tesztalanyunk is tartozik.

A gyártó információi alapján a Sound-21 Set tökéletes otthoni zenehallgatásra, és akár egy kisebb házibuli megtartásához is jól jöhet, mert van hozzá elég ereje. Mélyládájának köszönhetően a szett ugyanolyan jó választás házimozihoz és játékokhoz is, mivel így képes az igazán mély hangok lesugárzására is. Különlegessége a beépített USB-s DAC, ezért hangkártyára sincs szükségünk, a legkényelmesebb használathoz elég, ha a PC-n keresünk neki egy szabad USB kaput.

A cég területén egyébként tapasztalatból nincs hiány, mert az anyavállalathoz tartozik még az autó Hi-Fi-vel foglalkozó Carpower is. A Monacor továbbá még biztonságtechnikai, világítástechnikai, DJ-, és más elektronikai eszközök fejlesztésével is foglalkozik.

Ennyit az üzleti célokról nagy vonalakban, lássuk, mit találunk a dobozban!

A hangszórórendszer melléklete csupán egy kézikönyvből, valamint 2db 3 méteres vezetékből áll, amikkel a két-utas hangsugárzókat lehet a mélynyomóhoz csatlakoztatni. A csatlakoztatás csíptetős módszerrel történik, így könnyedén cserélhetők, ha esetleg nem lennének elég hosszúak a mellékelt madzagok. A mélysugárzóban kapott helyet a rendszer meghajtásához szükséges 3 csatornás erősítő, valamint a kezelőszervek is itt találhatók meg hátul, ezért külön vezérlőegységre már nem volt szükség.

A meghallgatás előtt járjuk körbe kicsit a hangszórókat. A 20cm-es membránnal szerelt mélynyomó képviseli a hangszórórendszer erejét, valamint itt található az elektronika nagy része is. A mágnesesen árnyékolt, szabályos kocka formájú test fekete színben pompázik, faerezetű fólia veszi körül, maga a doboz pedig MDF-ből, azaz közepes sűrűségű farostlemezből készült. A porvédő selyem előlap eltávolítható, így a nagy kilengésű membrán működés közben is megcsodálható.

A doboz bass-reflexes, és mivel alulra már kevés lett volna egyetlen nyílás, az izomkocka ebből mindjárt kettőt is kapott. Az elhelyezés során érdemes körültekintően eljárni, és a mélyládát két okból is érdemes távol tartani a falaktól. Egyrészt így kevésé torzul a gyári specifikációban megadott (stúdiókörülmények közt mért) frekvencia átviteli görbe, tehát egyletesebb lesz a hangkép, a hangszórórendszer kevésbé fog kiemelni bizonyos hangtartományokat, másrészt az erősítőnek sem árt a szellőzés, ha hosszú időn keresztül nagy teljesítményt kívánunk meg tőle. A mélynyomót nem szükséges a két „szatellit” hangsugárzó közé tenni, ugyanis nagyjából 200Hz alatt az emberi fül már nem képes érzékelni a hangok irányát.

A szatelliteket szándékosan tettük idézőjelbe, mert ezek nem a klasszikus PC-s hangszóróépítés elve alapján készültek (ami legtöbbször olyan megoldásokat szül, ami alapján a zenehallgatástól vagy játéktól is elmegy a kedvünk). A szett műanyagdobozos szatellitek helyett rendes fadobozos, teljes értékű hangsugárzókkal rendelkezik, amik már méretük alapján is bizalomgerjesztőek. A mélysugárzóhoz hasonlóan ezek a dobozok is MDF-ből készültek, ami nagyon jó megszólalást kölcsönzött a hangszóróknak. Egészen más élmény egy ilyet hallgatni, mint a műanyag burkolatú példányokat. Specifikációjukat tekintve kétutas 10cm-es mély-közép és 25mm-es magas sugárzóval felszerelt, dupla bass-reflex nyílással ellátott dobozokról van szó, amelyek mágneses árnyékolást is kaptak. Ha rápillantunk a hangsugárzókra, akkor joggal merülhet fel bennünk, hogy mélynyomó támogatása nélkül, már önmagukban is erőteljes megszólalásra képesek.

Esztétikailag nagyjából mindent rendben találtunk, a dobozok szép, famintázatú fóliát kaptak, ezért nagyon jól mutattak, amikor megcsillant rajtuk a fény. Porvédő hangszóróselyem gyárilag nem jár hozzájuk, ezért ha igényt tartunk rájuk, akkor ezeket külön kell megrendelni. Nagy hiányt viszont nem okoznak, mert a dobozok jobban mutatnak nélkülük, és a porvédő mellőzése a hangminőségre is jótékony hatással van (más kérdés, hogy ezen a szinten ez még nem okoz számottevő különbséget). Az anyagminőséggel összességében elégedettek voltunk, de a tesztpéldányon helyenként a membránokat rögzítő csavarok ferdék voltak. Jó lett volna, ha az összeszerelési pontosságra is legalább annyi figyelmet szentelnek, mint a hangminőségre, különösen, ha ezek a kellemetlen részletek épp az orrunk előtt éktelenkednek.

A kezelőszervek katonás sorrendben találhatók meg a mélynyomó hátulján. Itt nemcsak a szokásos hangerőszabályzót és mélyhang-szintszabályzó tekerentyűt találtuk meg, hanem egy keresztváltó potmétert is, amivel a mélyláda aluláteresztő szűrőjén állíthatunk, azaz levághatjuk vele a mélyhangok nem kívánt felső tartományát. Ez filmnézésnél különösen jól jön, amikor elegünk van már a zúgásból-búgásból, és a mélyhangok alsó tartományát szeretnénk csak hallani.

A hangszórórendszer beépített DAC-cal is rendelkezik, azaz egy olyan konverterrel, ami a digitálisból maga állítja elő az analóg jelet. Egy különálló DAC minden esetben hallhatóan jobban szól az alaplapra integrált hangkártyáknál, ezért ez egy plusz pont a szettnek. Ha már rendelkezünk egy, a beépített példánynál jobb konverterrel, vagy egy komolyabb hangkártyával, akkor a rendszert természetesen analóg bemeneten is csatlakoztathatjuk a hangszórórendszerhez, méghozzá az RCA bemeneten keresztül. Ha a beépített DAC-ot szeretnénk használni, akkor ehhez egy A-B típusú USB kábelre (azaz nyomtatókábelre) is szükségünk lesz, ami nem tartozéka a csomagnak.

Lássuk, mi maradt még. A főkapcsoló hatására felvillanó státusz LED jelzi, ha a hangszórórendszer áram alatt van, ezen kívül csak a már említett csíptetős hangszóró terminálok találhatók meg az izomkocka hátsó fertályán.

2. Hangminőség

Ha már csatlakoztattuk a szatelliteket a mélynyomóhoz, és áram alá helyeztük a hangszórórendszert, akkor csak annyi dolgunk maradt, hogy egy USB kábelt szerezzünk, és bedugjuk azt a PC egy szabad portjába. Ha Windows 7-et, vagy frissebb rendszert használunk, akkor az automatikus felismerés és telepítés után a hangszórórendszer azonnal használható lesz, és az eszközkezelőben USB Sound Device-ként fog szerepelni.

Épp ideje, hogy meghallgassuk végre, mire képesek a hangszórók. A próbát zenehallgatással kezdtük, a szolidabb műfajoktól haladtunk a keményebbek felé, majd bevetettünk némi játékot, és végül megtudtuk, hogyan hozza szobánkba a mozik atmoszféráját a Monacor terméke. A basszusigényes elektronikus zenéket leszámítva, a frontsugárzók már önmagukban is tisztességesen helytálltak. Zenehallgatás közben egyáltalán nem éreztünk basszushiányt, a dobozokat kiegyenlített, kellemes megszólalás jellemezte. Igaz, ennek egyik kulcsfontosságú feltétele, hogy a hangsugárzókat megfelelő helyre tegyük, de jó hír, hogy a frontokat könnyebb volt elhelyezni, mint a mélysugárzót. Pár jó tanács: a hátul lévő reflex-nyílások miatt a dobozokat ne toljuk rá a falra, mert attól enyhén búgni kezdenek, a nyílásokat pedig tegyük szabaddá, hogy megfelelően érvényesülni tudjon, azaz hallható legyen a frontok mélytartománya. Arra sem árt odafigyelni, hogy a hangszórók fejmagasságban legyenek. Ha nincs állványunk, és az asztalon találtunk nekik helyet, akkor erre a célra alátétnek néhány könyv is megteszi. A jó hangreprodukció így garantált lesz, és a térérzet is nagyban javul.

Ha már itt tartunk, a sztereo tér szélességét a hangszórók a kategóriának megfelelően közvetítették, de mi ezen a területen kicsit többet vártunk. Kíváncsiságból a hangszórórendszert külső forrásból is megszólaltattuk (erre a célra egy tuningolt Zero DAC-ot vetettünk be), amitől kicsivel dinamikusabban szólalt meg, némileg több részlet jött át, és a térképzés is szélesebb lett. Ha a dolog gazdagsági oldalát nézzük, akkor viszont nem járunk jobban, mert az eredmény nem hozott akkora pluszt, mint amennyibe egy ilyen beruházás kerül. Ár/érték arányban tehát jobban járunk, ha a gyári megoldásnál maradunk, ugyanis a hangszórórendszer éppen olyan minőségű hangkártyát kapott, amit a hangszórók megindokolnak.

Továbbhaladva az elektronikus zene irányába, a dobozok mélytartománya már kevésnek bizonyult, ezért fokozatosan elkezdtük feltekerni a mélyláda hangerejét. Bár nehéz megállni, hogy ezt a maximumra tekerjük, megéri önuralmat gyakorolni magunkon, mert a sok mélyhang hosszútávon fárasztóvá válhat. Mi nagyjából közepes hangerőn találtuk meg az ideális beállítást, de érdemes kísérletezni vele, mert pl. filmnézéskor és játéknál több mélyhangra volt szükség, mint zenehallgatáskor. Ez a plusz erőtöbblet nagyon jót tett a hangzásnak, testesebb, élvezhetőbb lett a hangszórórendszer előadása. A már említett keresztváltót 50 és 150Hz között lehet fokozatmentesen állítgatni. Mi előbbit elektronikus zenéhez, utóbbit rock zenéhez találtuk megfelelőnek, illetve tetszés szerint variálhatunk a két véglet között.

A keresztváltó állíthatósága filmnézéskor volt igazán hasznos, mert ezzel sikerült beállítani, hogy a hangszórórendszer csak a legmélyebb tartomány emelje ki, így zúgás-búgás helyett csak kellemes morajlás hallatszott. Mozizás közben a párbeszédek érthetők voltak, és a magas hangok is tisztán szólaltak meg. A hangszórórendszer egyébként eléggé univerzálisnak mondható, és ha a mélynyomó hangerejét megfelelő szintre állítjuk be, akkor bántó kiemelései sincsenek. A frontsugárzók hangkaraktere kellően visszafogott, nem harsányak, ugyanakkor unalmasnak sem mondhatók, a mindenevő jelző illik rájuk a legjobban. Játék közben sem éreztünk hiányt, a testes robbanásoknak hála, megvolt a jelenlétérzet, bár ezen a területen kicsit játszadozni kellett a keresztváltóval és mélysugárzó elhelyezésével, mire megtaláltuk az ideális kombinációt. Ha nem zavar minket az enyhén búgó hangzás, akkor elég, ha a mélyládát letesszük a számunka legkényelmesebb sarokba, de ha komoly elvárásaink vannak (márpedig mi azokkal teszteltünk, és ennek szellemében írtuk a cikket), akkor időt kell szánni a kísérletezésre, mert ez már a szint, ahol nagyot léphetünk minőségben, ha megfelelő akusztikai körülményeket biztosítunk a hangszórórendszernek. Amikor a mélyládát a lehallgató pozícióhoz közel, azaz saját magunk mellé tettük, és a legközelebbi faltól is megvolt a fél méteres távolság, akkor olyan volt, mintha a moziban ültünk volna, a hangélmény magáért beszélt. A nagylöketű membrán remegett, lábainkkal pedig érezni lehetett azt a szelet, amit a mélyláda vert maga körül.

A hangszórórendszer szoftveres hangdinamika-kiegyenlítési funkcióval is rendelkezik (a driverben ez fiziológia hangerő néven található meg), ami halk körülmények közt jól jön, mert ezzel elkerülhetők a nem kívánt hangerőugrások. Rendes használatnál azonban kerülendő (erre figyeljünk oda), mert ahogy nevéből is adódik, ezzel drasztikusan lecsökkentjük a dinamikatartományt, így a hangzás unalmas lesz. Az sem elhanyagolható tény, hogy szoftveresen az USB kimeneti jelszintjét szabályozni lehet, így nem kell minden alkalommal a mélyládához hajolni, ha a hangerőn állítani akarunk. Ami a hangerőtartalékot illeti, a hangszórórendszer az analóg bemenetén hangosabbnak bizonyult, mint USB-n (bár ez saját hangkártyánk vagy DAC-unk kimeneti jelszintjétől is függ). Az USB bemenetet használva a hangszórórendszer kellemes hangerőt produkált egy 13nm-es átlagos belmagasságú szobában, de bulizáshoz már kevés volt. Az analóg bemeneten ugyanezt a hangerőt alacsonyabb hangerőbeállásnál is hozta, maximumra tekerve pedig a hangszórórendszer már szépen betöltötte a szobát, és nem volt hiányérzetünk.

Az egyéb észrevételek közt még megemlíthetjük az erősítő alacsony zajszintjét, ami a PC-s hangszórórendszerek közt ritkaság. Működés közben csak egészen közelről hallottunk némi búgást, ugyanezt a frontsugárzóktól legfeljebb 15cm-es távolságról tudtuk fülvégre kapni. Köszönhetően ennek, a hangszórórendszert éjjel is bekapcsolva hagyhatjuk, mert nyugodtan lehet tőle aludni.

3. Értékelés

Monacor IMG Stage Line Sound-21 Set - Értékelés

A Monacor hangszórórendszere bebizonyította, hogy még akkor is lehetnek nagyobb igényeink, ha a PC-s hangkeltő eszközök táján nézelődünk. A 2.1-es szett átlagon felüli hangminőségét részben a fadobozos frontsugárzóknak köszönheti, amik a kiegyenlített hangjuk miatt akár mélysugárzó nélkül is használhatók. Nyugodt zenehallgatásra legalábbis biztosan, a 10cm-es hangszórók meglepően mélyre képesek lemenni, amit a bass-reflex kialakítású dobozok kellőképpen felerősítenek. Az elektronikus stílus kedvelői a mélysugárzó hathatós segítségét fogják értékelni a legjobban, amivel falat is bonthatnak. A filmnézést mi már enélkül el sem tudnánk képzelni, de az izomkocka plusz energiája a játékok hangulatát is feldobta, egy 20cm-es mélysugárzóval bizony már rendes vihart lehet kavarni, ezzel pedig különösen. A hangszórórendszer nem válogatós, bármilyen stílus jól állt neki, ezért a mindenevő jelző is illik rá. A küllemet sem érheti komolyabb panasz, mert a fadobozos frontsugárzók és a mélyláda is szép faerezetű fóliát kapott, kivitelezésük igényes, egyedül a csavarok környékén alkalmazhattak volna némileg esztétikusabb megoldást.

A perifériát meggyőző hangminősége mellett még extra szolgáltatásai teszik különlegessé, mint például a beépített USB-s DAC. Ez jóval magasabb szintre emeli a hangszórórendszer minőséget annál, mintha egy átlagos alaplapi hangkártya lenne a hangforrás. A készüléknek ezt a funkcióját ugyanakkor nem kötelező használni, mert az analóg bemeneten keresztül, már meglévő profi hangkártyánkat is bevethetjük, ha van ilyen, amivel tovább lehet javítani a hangminőségen. Szoftveresen választható opcióként a hangdinamika-kiegyenlítést is bekapcsolhatjuk, ami halk környezetben jöhet jól, amikor szeretnénk elkerülni a hirtelen hangerőváltásokat. Az extrák listáját bővíti még a fokozatmentesen állítható keresztváltó, amivel valóságos mozi hangulat költözött szobánkba. Egy alacsony frekvenciára állított szűrővel elérhető, hogy a mélysugárzó zavaró búgás helyett olyan velőtrázó morajlást közvetítsen, ami csak a mozikban hallható. A hangszórókészlet már egészen jól megközelítette ezt az érzést, de ehhez természetesen a körültekintő elhelyezésre is szükség volt.

Nekünk tetszett még az is, hogy az erősítő alapzaja bőven a tolerálható szint alatt volt. Ezért nem kell minden használt után a főkapcsoló után nyúlni, ha szeretnénk megúszni a zavaró búgást, ami a legtöbb, ehhez hasonló hangszórórendszernél megvan. Az USB bemeneten a hangerőtartalékot viszont némileg keveselltük. Ha a hangszórókból szeretnénk a legtöbbet kihozni, akkor érdemes inkább az analóg bemenetet választani, és saját jelforrással meghajtani a szettet. Az sem tetszett, hogy a hangszórórendszerhez nincs különálló vezérlőegység, de mivel a kimeneti jelszint szoftveresen állítható, ez nem okozott kényelmi problémát.

A Monacor hangszórórendszere összességében jól vizsgázott, és bár akadnak alternatívái, a jelenlegi akciós áron aligha találunk még egy 2.1-es hangszórórendszert ehhez hasonló hangminőséggel és szolgáltatásokkal, ezért az ajánlott vétel minősítést is kiérdemelte tőlünk.

Webshop: Monacor Sound-21 Set

Hivatalos honlap

A hangszórórendszert a Monacor magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward