PowerNap: pihenjenek a szerverek is!

A Michigan-i Egyetem kutatói akár 75 százalékos megtakarítást ígérnek a számítógépközpontok áramszámláján.

PowerNap: pihenjenek a szerverek is!

A Michigan-i Egyetem kutatói akár 75 százalékos megtakarítást ígérnek a számítógépközpontok áramszámláján.

Most jött el igazán a energiatakarékosság ideje, főleg a nagyvállalatoknál. Az ok azonban elsősorban nem a bolygó megmentése, hanem az óriási villanyszámlák csökkentése. Egy kutató, Thomas Winsch és két tanuló, David Meisner és Brian Gold a washingtoni Conference on Architectural Support for Programming Languages and Operating Systems nevű konferencián fogják bemutatni az új technológiájukat, amivel állításuk szerint hatalmas megtakarítást lehet elérni az adatközpontok energiahasználatán. Az új technikát PowerNap névre keresztelték el.

A kutatók analizálták az adatközpontok energiaigényét és terhelését és egy komplex matematikai modellel elkészítik az adott központra alkalmazható PowerNap tervet. A terv gyakorlatilag a tétlen szervereket egy alvó állapotba teszi, hasonlóan ahhoz amikor becsukunk egy laptopot. Ahhoz hogy valóban hatásosan működjön ez a takarékosság, a szervereket tápláló nagy (akár 16 szervert is kiszolgáló) 2250 W-os tápokat le kell cserélni több 500 W-os egységre, ez a RAILS (Redundant Array for Inexpensive Load Sharing). Ez a két technológia, a PowerNap és a RAILS együtt jelentősen csökkenthetik az adatközpontok kiadásait.

A technológia mögött az a tény áll, miszerint "egy ipari adatközpontnak az átlagos kihasználtsága 20 és 30 százalék között mozog". Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag idejének négyötödét semmittevéssel töltik a szerverek. A baj azonban az, hogy amikor nem csinálnak semmit sem a szerverek, akkor is a maximális teljesítményük 60 százalékával üzemelnek.

A technológia implementálásához "csupán" egy új operációs rendszerre van szükség ami koordinálja az alvási és ébrenléti periódusokat. A terheltségtől függően a szerver általában 100 ezredmásodpercig pihenne, 10 ezredmásodpercig pedig dolgozna. Az új technikát már benyújtották az amerikai Szabadalmi Hivatalhoz, az egyetem pedig jelenleg partnereket keres a technológia piaci megvalósításához. Ha sikerül, akkor egyúttal jelentős mennyiségű szén-dioxidtól is megkímélnénk a környezetet. Feltéve ha gyakorlatban is olyan szép lesz mint leírva.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward