Polgárháború az Apple iPhone miatt?

Lejátszó, mobiltelefon, palmtop és még ki tudja, mi minden? Egy biztos: kicsiny, hordozható hidegfúziós reaktor és részecskegyorsító nem lesz benne. Minden egyéb lehetséges.

Polgárháború az Apple iPhone miatt?

Lejátszó, mobiltelefon, palmtop és még ki tudja, mi minden? Egy biztos: kicsiny, hordozható hidegfúziós reaktor és részecskegyorsító nem lesz benne. Minden egyéb lehetséges.

A világ legnépszerűbb személyi szórakoztatóelektronikai eszközének nemsokára új változata kerülhet a fogyasztókhoz. Hétezer-ötszáz zenei számot lehet majd rögzíteni a nyolcvan gigabájtos merevlemezre, ami önmagában is elegendő lenne a szerző jogi hivatalok őrületbe kergetéséhez - de nem ez a nagy durranás a készülékben. Hanem az, hogy telefonálni is lehet majd vele.

A miniatűr csodát a 20060268528-as számon jegyezte be az Egyesült Államok Szabadalmi hivatala, sorozatszáma 501184. Leírása szerint "hordozható számítástechnikai eszköz, mely alkalmas drótnélküli kapcsolat létrehozására és fenntartására. Tartalmaz egy önmagában zárt műszaki mellékletet, melynek fala cirkóniumból készült és célja a műveleti elemek védelme, ám lehetővé teszi a kapcsolatot".

A szabadalmat ugyan még 2006 augusztusában iktatták, de csak múlt pénteken hozta nyilvánosságra az illetékes hivatal. Úgy jellemzi a készüléket, hogy az egyidőben médialejátszó, mobiltelefon és kéziszámítógép. A leírásban szereplő cirkóniumot mindezidáig főként az ipari (és hamis) gyémántok előállításában alkalmazták, de már előfordult az elektronikai felhasználása is: mobiltelefonok rádiófrekvenciás áramköreiben éppúgy, mint a mechanikai megerősítésükben. Mellesleg az eredeti leírásban szerepel egy csatolható billentyűzet és egy antenna is.

A fentiek alapján a szabadalom minden sora és mondata egy olyan mobiltelefonról szól, ami úgy néz ki - és annyit is tud - mint egy iPod. A Red Herring technikai magazin értesülései szerint az Apple már szerződést is kötött egy tajvani céggel tizenkétmillió ilyen új kütyü legyártására. Amelynek hivatalosan még nincs ugyan neve, de ahol csak szóba kerül, iPhone-nak nevezik, az iPod alapján.

A hír "véletlen" kiszivárgásának mellesleg - mellesleg? - igen üdvös tőzsdei következményei is voltak: pénteken a 91,66 dolláros Apple részvények árfolyama 91,89 dollárra emelkedett. Az azonban még kérdéses, miféle politikai következményei lesznek majd a sorozatgyártásnak. Miért is? Nos, viszonylag ismert tény, hogy az eddigi mobiltelefonok elképzelhetetlenek volnának tantálkondenzátorok nélkül. Márpedig a bolygó legnagyobb ismert tantál-lelőhelyei Kongóban vannak. És bizony-bizony, amióta a mobilok széles körben elterjedtek, abban az országban állandósult a polgárháború. Ami kellemesen alacsonyan tartja az egyébként méregdrága érc árát. Tehát jó lesz, ha a cirkóniumban gazdag országok vigyáznak a politikai stabilitásukra...

A hírek szerint, habár nem ez az első eset az iPhone-hoz hasonló készülék ötletének felvetésére, viszont most először szabadalmaztatták a teljes, többfelhasználású terméket minden technikai részlettel egyetemben. Az Apple megfigyelői szerint a piaci megjelenés legkorábban 2007 februárjára várható.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward