Pluszkapacitásokkal várják a mobilcégek az újévet

Pluszkapacitásokkal várják a mobilcégek az újévet

Lapunk érdeklődésére mindhárom szolgáltatónál úgy nyilatkoztak, hogy a szokásosnál jóval nagyobb forgalom lebonyolításához hálózati többletkapacitásokra van szükség. A szolgáltatás biztonságának érdekében a Pannon már december elején tesztelte hálózatát, s ezért zökkenőmentes forgalomra számít az év végén is. A Vodafone is már jóval az ünnepi szezon kezdete előtt felkészítette hálózatát a forgalomnövekedésre. A szükséges kapacitásnövelés a mobilcég teljes hálózatára kiterjedt, a Vodafone többnyire átmeneti bővítésekkel erősítette meg a szolgáltatás műszaki hátterét. Arról a szolgáltatók nem kívántak részleteket közölni, hogy pontosan milyen összeget jelent az ünnepi időszakot megelőző műszaki felkészülés.

Jelentősen forgalomnövekedésről számolt be a T-Mobile: az előfizetők egy átlagos naphoz képest ötször több szöveges és multimédiás üzenetet küldtek december 24-én. A T-Mobile adatai szerint december 24-én és 25-én összesen 14 millió sms-t küldtek a cég előfizetői. A Pannon előfizetői szentestén nagyjából 4,5-szer annyi sms-t küldenek, mint egy átlagos decemberi napon, szilveszterkor és újév napján pedig mintegy hatszorosára nő a szöveges üzenetek forgalma. A legnagyobb csúcsot a szilveszteréjszaka és január 1. első órái jelentik, ebben az időszakban az átlagos napi forgalom 40-szeresét bonyolítják a mobil-előfizetők a Pannon hálózatában. A karácsonyi és szilveszteri sms-forgalom 2006 óta 20-23 millió darab között mozog a Vodafone hálózatában, a társaság előfizetői tavaly több mint 21,2 millió sms-t indítottak december 24. és 31. között. A társaság idén is hasonló forgalomra számít.

A Vodafone hálózatában az ünnepi időszakban indított hívások forgalma az elmúlt öt esztendőben folyamatosan nőtt: 2004-hez képest tavaly mintegy 31,2 százalékkal emelkedett a hanghívások száma. A szolgáltató 2008-ban az ünnepi időszak egy hete alatt mintegy 29,8 millió hívást regisztrált. A T-Mobile tapasztalatai szerint karácsonykor jellemzően az sms-, valamint mms-küldések száma emelkedik jelentősen, újévkor azonban a hangforgalom is jóval nagyobb az átlagosnál. A Pannon ügyfelei december 24-én egy átlagos vasárnapnak megfelelő hangforgalmat bonyolítanak, karácsony másod- és harmadnapján pedig ennek mintegy 70 százalékára csökken a beszédforgalom. Az mms-küldés karácsonykor és szilveszterkor is rendkívül népszerű a mobilcég ügyfeleinek körében: ezeken a napokon a szokásos napi forgalom öt-hatszorosára emelkedik a Pannonnál a multimédiás üzenetküldések száma. A szolgáltatónál hozzátették: a mobil szélessávú hálózatok terjedésével párhuzamosan egyre népszerűbbek az e-mailben elküldött karácsonyi üdvözletek. A Pannon az ünnepi szezonban mintegy 15-20 százalékos adatforgalom-növekedést érzékel az átlagos hétköznapokhoz képest.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap