Plextor SSD tömb 5000 MB/s feletti sebességgel

A Plextor négy M.2-es slottal szerelt bővítőkártyája óriási tempót diktál, de ez nem is csoda, hiszen négy darab 1 TB-os MP9e SSD-t használ, amelyek RAID0 módban várják a terhelést.

Plextor SSD tömb 5000 MB/s feletti sebességgel

A Plextor egy nem mindennapi bővítőkártyát mutatott be a napokban, ami egy Marvell 88NR2241-es PCIe kapcsolót tartalmazott. Ehhez négy darab PCI Express 3.0 x4-es M.2-es SSD foglalat kapcsolódott, amelyek egy-egy Plextor M9Pe SSD kártyát rejtettek, így a teljes szett óriási adatátviteli sebességeket nyújtott.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

A tesztek szerint 6500 MB/s feletti olvasási- és 5000 MB/s feletti írási tempót sikerült elérni, ami igazán jól hangzik, főleg úgy, hogy az SSD kártyáknak sávszélesség-limites környezetben kellett helytállniuk. A prototípus bővítőkártyán található négy darab MP9e SSD RAID0 módban üzemelt, így a 4 TB-os „csíkozott” tárhely igen komoly sebesség elérésére volt képes. A Plextor újdonsága a RAID0 mellett RAID 1 támogatást is kínál, így némi lassulásért cserébe adatvédelemhez is juthatunk.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

A négy darab M.2-es bővítőhellyel ellátott kiegészítő a fentebb már említett Marvell 88NR2241-es hídchipet használta, ami egy PCI Express 3.0 x8-os csatolófelületet oszt tovább négy darab PCI Express 3.0 x4-es bővítőhely felé, így valójában csak x2-es sávszélesség jut egy-egy M.2-es slothoz. A választás azért esett erre a megoldásra, mert hídchip hiányában a CPU és a PCH PCIe osztó képességére kellene támaszkodnia a bővítőkártyának, ami behatárolná a megcélozható platformokat, hiszen erre az osztásra nem minden rendszer esetében van lehetőség. Amennyiben x8 helyett x16-os slotot igényelt volna a bővítőkártya, az szintén csökkentette volna a megcélozható platformok számát, így a Plextor szakemberei kompromisszumos megoldás mellett döntöttek.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

A Plextor bővítőkártyája gyakorlatilag már készen áll, vagyis a koncepció beérett, így a mérnököknek most már csak használható formátumba kell önteniük a terméket, mert a prototípus túlságosan nagy ahhoz, hogy beférjen egy átlagos számítógépházba. Ezzel együtt az M.2-es SSD kártyák és a PCIe hídchip hatékony hűtéséről is gondoskodniuk kell a fejlesztőknek, hogy a túl magas hőmérsékletnél bekövetkező throttling ne nyomja rá bélyegét a teljesítményre.

Hasonló bővítőkártyákat már egyebek mellett az ASUS, az ASRock, a HP és a Gigabyte is tervezett, ám azok nem tartalmaztak külön PCIe hídchipet, ami a sávok elosztását végzi, így olyan platform kell hozzájuk, ami képes saját maga felosztani az adott PCI Express slot sávjait (bifurcation). Ez pedig erősen limitálja a felhasználhatóságot.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap